Mi, hol, mikor?

2019. november 15., péntek, Mi, hol, mikor?

FLOW3 nemzetközi mozgásszínházi fesztivál
A Sepsiszentgyörgyön november 17-ig tartó FLOW3 Nemzetközi Mozgásszínházi Fesztivál mai programja: a kamarateremben 16 és 19 órától Mnémosyne. Előadó, koncepció: Josef Nadj; a Háromszék Táncstúdióban 20 órától a Góbi Dance Company Volitant – Röptében előadása. Előadó, koreográfus: Góbi Rita.

Szombaton: a kamarateremben 16 és 19 órától Mnémosyne. Előadó, koncepció: Josef Nadj; a Háromszék Táncstúdióban 20 órától a Közép-Európa Táncszínház  Special Society című előadása. Rendező-koreográfus: Anton Lachky.

A magyar tudomány napja Erdélyben
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Agrártudományi Szakosztálya, az Erdélyi Múzeum-Egyesület Sepsiszentgyörgyi Fiókegyesülete, a Sapientia – EMTE Marosvásárhelyi Karának Kertészmérnöki Tanszéke, a LAM Alapítvány szervezésében ma 10–19 óráig tartja Sepsiszentgyörgyön a Sapientia – EMTE Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjában (Csíki utca 50. szám) a XV. Agrártudományi konferenciát Az agrárium társadalmi szerepe és feladata Erdélyben címmel. Dr. Bíró Boróka Júlia elnök (az EME Sepsiszentgyörgyi Fiókszervezete) és dr. Fazakas Csaba tanszékvezető (Sapientia EMTE, MK, KMT) köszöntője után a következő előadások hangzanak el:  Fazakas József: Kompozitalapú növényvédő szerek és tápanyagok; Klárik Attila: A jövőtervezés elviselhetetlen könnyűsége – a LAM Alapítvány évtizedei; Nyárádi Imre István, Biró-Janka Béla, Molnár Katalin: A Sapientia egyetem az agrárium szolgálatában; Könczei Csaba: Szövetkezetek alapítása és működtetése a gyakorlatban; Tamás Ervin: Együttműködésen alapuló integrációs fejlesztési lehetőségek a székelyföldi mezőgazdaságban; János Ferdinánd, Balázs Márta: Mikroszaporítás a 21. században. 14.30-tól: Kiss Anita Mária, Bartha Csaba: Különböző nitrogéntartalmú lombtrágyák hatása a tavaszi búza növekedésére, terméshozamára és ennek minőségére; Veres László, Abod Éva: Sepsiszentgyörgy környéki talajok biológiai aktivitásának vizsgálata; Keresztes Benjámin, Szabó Károly Attila: Étkezési és ipari burgonyafajták ellenállóságának vizsgálata a gumórontó fonálféreggel; Timár Zoltán, Pásztor Judit, Bálint János, Molnár Katalin: Növényvédelmi fúvókák cseppméretének meghatározása laboratóriumi körülmények között; Gál József, Ilyés Szilárd: A gépkör, egy intelligens gazdasági lehetőség a mezőgazdaságban. Esélyek és akadályok; Ilyés Kinga: A csirkehús nem méreg!; Laczkó Dénes: Agráripari beruházások szerepe Erdélyben; Szabó Zsolt: Beruházási lehetőségek a romániai mezőgazdaságban.

Könyvbemutató
SEPSISZENTGYÖRGY. A Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében ma 18 órától bemutatják Reke Balázs Megtalált szavak/Egy szegedi testvérpár sorsa 1956-ból című kötetét. Beszélgetőtárs: Puskás Attila biológus, lapunk külmunkatársa. Az est háziasszonya: Szebeni Zsuzsanna, a Balassi Intézet vezetője. * A Tamási Áron Színház kávézójában szombaton 17.30 órától bemutatják Kraus Kuti István C’est la Vie című életrajzi regényét. A szerző 1965-ben végzett a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben, ahonnan Temesvárra került. 1972-től nyolc évig volt a sepsiszentgyörgyi társulat tagja. A szerzővel Szebeni Zsuzsa színháztörténész és Bogdán László író beszélget.
MAROSVÁSÁRHELY. A 25. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron ma 13 órától a Nemzeti Színház Ady Endre Termében bemutatják a Ferenc pápa Csíksomlyón című emlékkötetet.
KOVÁSZNA. A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület szervezésében november 18-án, hétfőn 17 órától az Ig­nácz Rózsa Teremben bemutatják a Székely Könyvtár sorozatban megjelent Kőrösi Csoma Sándor az újabb kutatások tükrében című könyvet. Meghívott: Molnár Vilmos író, a csíkszeredai Székelyföld folyóirat szerkesztője. Házigazda: Szabó Etelka ny. tanárnő. Közreműködik: a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad (irányítója Molnár János).

Zene
KONCERT SEPSISZENTGYÖRGYÖN. A sepsiszentgyörgyi unitárius templomban ma 19 órától fellép Opra Monica zenetanárnő, klasszikus zene–jazz énekesnő és a brassói Castelanii Zenekar a Sentimental Journey című előadással.

Kiállítás
A HADA – KÉPEK EGY FIÓKBÓL című kiállítás ma és szombaton 19–22 óráig Sepsiszentgyörgyön a Tein Teaházban tekinthető meg. A kiállítás egy kísérlet arra, hogy tetten érjük a fényképező ember törékeny, változó pillantását archív fotókon keresztül. A fotó itt nem kordokumentum, hanem a fotós pillantásának a szubjektív lenyomata. A mit helyett a hogyant keressük a kolozsvári amatőr fotós képein.
A SZÉKELY TÜNDÉRORSZÁG ÖRÖKÖS KÖVETE… című Benedek Elek-emlékkiállítást november 18-án, hétfőn 18 órától a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban megnyitja Brendus Réka, a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság főosztályvezető-helyettese.

Hitvilág
ÉVES HÁLAADÓ ÜNNEP. Szombaton 10.30-tól tarja a Ferences Világi Rend az éves hálaadó ünnepi szentmisét Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király-templomban.
SZENT ERZSÉBET NŐEGYLET. A kőröspataki római katolikus nőegylet a közösségi házban  szombaton 19 órától tartja hagyományos Erzsébet-napi szeretetvendégségét, amelyre vár minden érdeklődőt.
GYÓGYÍTÓ LELKIGYAKORLAT. A mennyország is megmozdul értem! címmel gyógyító lelkigyakorlat lesz november 22–24. között gyászolóknak, gyógyíthatatlan betegeknek, lelki szárazságban lévőknek és mindazoknak, akik szeretnének közelebb kerülni Istenhez, Hajlák Attila István imecsfalvi plébános vezetésével, a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban. Előzetes bejelentkezés szükséges november 19-ig a 0266 210 537-es vagy a 0755 489 743-as telefonszámon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail-címen.

Szűrővizsgálat Illyefalván
Az illyefalvi Pető Fejlesztő- és Képző Központban november 18-án, hétfőn délelőtt ingyenes szűrővizsgálatra kerül sor  központi idegrendszeri károsodással élő csecsemők, gyermekek és felnőttek számára. A rendelésen várnak minden olyan gyermeket, aki szülés előtt, közben vagy utána oxigénhiányos állapot lépett fel, agyvérzést kapott vagy nyílt gerinccel született, és ennek következtében mozgáskárosodás alakult ki. Továbbá olyan gyermekeket és felnőtteket is várnak, akiknek stroke, koponyasérülés miatt van mozgáskárosodásuk. Azok a felnőttek is jelentkezhetnek a vizsgálatra, akik Parkinson-kórban és sclerosis multiplexben szenvednek. A vizsgálat lényege az, hogy felmérjék a jelentkezők állapotát és döntés szülessen arról, hogy a konduktív pedagógia módszerével fejleszthetők-e. A rendelés eredménye után a konduktorok csoportokat alakítanak ki és há­romhetes fejlesztőprogramon ve­hetnek részt a kiválasztott betegek Illyefalván november 18. – december 6. között. Csak előzetes jelentkezés alapján lehet részt venni a szűrővizsgálaton, jelentkezni a 0724 266 020-as telefonon kell.

Röviden
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy ma 8–18 óráig javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Gelencén. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.
HUMOREST. A Vigadó Művelődési Ház nagytermében ma 18 és 20 órától a Szomszédnéni Produkciós Iroda és Felméri Péter Ajándék ló című előadása tekinthető meg. Jegyár: 30 lej.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától társasági tánc. Telefon: 0722 233 774.
A SZÍVBETEGEK SEPSISZENTGYÖRGYI EGYESÜLETE új tagok jelentkezését várja a 0743 330 724-es telefonon.
INGYENES FELKÉSZÍTŐ. A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozata pénteken 17 órától ingyenes felvételi felkészítőt tart a szeptembertől induló drámaosztályba a líceum Visky Árpád Drámatermében. Érdeklődni a 0740 578 725-ös telefonszámon.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig a Császár Bálint utca 14. szám alatti Farma-Line (telefon: 0367 412 103, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); szombaton és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig az 1918. december 1. út 12. szám alatti Salvia II. (0267 313 112); Kézdivásárhelyen vasárnapig a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280), hétfőtől a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 935 431), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 310 110); Baróton szombaton 9–13 óráig a Hermann (0745 822 449) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1701
szavazógép
2019-11-14: Belföld - :

Kevesebb a külföldi tőkeberuházás

2019 első kilenc hónapjában 6,26 százalékkal, 4,237 milliárd euróra csökkentek a külföldi közvetlen tőkeberuházások Romániában a tavalyi év azonos időszakához mérten.
2019-11-15: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett feleség, anya, nagymama, sógorasszony, rokon és ismerős, a szárazajtai születésű sepsiszentgyörgyi
NAGY SÁNDORNÉ
PAP ESZTER
életének 70. évében hosszadalmas betegség után elhunyt.
Temetése 2019. november
16-án, szombaton 15 órakor lesz a közös temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Özvegye, Sándor
és a gyászoló család
4314821