Mi, hol, mikor?

2019. november 18., hétfő, Mi, hol, mikor?

Benedek Elek-emlékkiállítás
A Székely tündérország örökös követe… című Benedek Elek-emlékkiállítást november 18-án, hétfőn 18 órától a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban megnyitja Brendus Réka, a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság főosztályvezető-helyettese.

A gyermekek és felnőttek számára egyaránt érdekes kiállítás a mesegyűjtő és író, folyóirat-szerkesztő, szépíró, kritikus és irodalomszervező Benedek Elek kevésbé ismert oldalát, a pedagógust mutatja be születésének 160. és halálának 90. évfordulója alkalmából.
A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumtól, a Haszmann Pál Múzeumtól, Szabó Zsolt szerkesztőtől és a zabolai Csángó Múzeumtól kölcsönzött korabeli tárgyak iskolatörténeti vonatkozásúak, a debreceni Bóbita Bábszínháztól kölcsönkapott bábuk Benedek Elek színházi tevékenységét mutatják be. A falakon a Petőfi Irodalmi Múzeum által meghirdetett pályázatra benyújtott, Benedek Elek mesevilágát megelevenítő képzőművészeti alkotások láthatók. A kiállítás részét képezi egy dokumentációs képanyag, amelyet életrajzi és kultúrtörténeti adatok magyaráznak. Az érdeklődők megtekinthetnek egy Pál Béla Vendel által alkotott interaktív animációt, amely a Baróton újonnan felavatott Benedek Elek-szobrot hivatott bemutatni.

XXVII. Erdővidéki Közművelődési Napok
A baróti Gaál Mózes Közművelődési Egyesület társszervezőjével, az Erdővidék Múzeumával együtt idén huszonhetedik alkalommal szervezi meg az Erdővidéki Közművelődési Napokat november 19–24. között. Mottója: „A nemes és önképző munkában egymáshoz szokott baráti frigyben felserdült ifjúság az a fundamentum, melyre egy-egy nemzet jövendőjét fel lehet építeni.” (Gaál Mózes)
A KEDDI program: Baróton az Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében 19 órától a Tortoma Önképzőkörön Székelyföld közössége szolgálatában – Csíkszeredai Főkonzulátus. Meghívott: Fodor Tamás konzul. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.
ORBÁN BALÁZS NYOMDOKÁN ERDŐVIDÉKEN. A XXVII. Erdővidéki Közművelődési Napok részként szerdán 18 órától az Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében kerül bemutatásra az idén tavasszal és ősszel (október 16–23.) szervezett, Orbán Balázs nevét viselő, dokumentarista fotótáborok anyagából válogatott fényképtárlat. Megnyitóbeszédet mond: P. Buzogány Árpád, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont művelődésszervező munkatársa. Házigazda: Hoffmann Edit muzeológus. A Kovászna megye északnyugati sarkában elterülő erdővidéki történelmi tájegységre ellátogató székelyföldi és magyarországi képírók: Balázs Ödön (Székelyudvarhely), Csíki Csaba (Csíkszentdomokos), Erős Zoltán (Gyergyószárhegy), Hlavathy Károly (Sepsiszentgyörgy), Kerekes István (Kazincbarcika – Magyarország), Kuthi Lázár (Felsőboldogfalva), Nagy Botond (Marosvásárhely), Pap Elek (Nagykőrös – Magyarország), Péli László (Dabas – Magyarország), Sándor-Tóth Zsuzsanna (Hatvan – Magyarország), Szabó Béla (Öttevény – Magyarország), Vinczefi László (Sepsiszentgyörgy).

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A színház e heti előadásai: a kamarateremben október 22-én, pénteken 19 órától Henrik Ibsen: A társadalom támaszai (rendező: Botos Bálint); a nagyteremben 24-én, vasárnap 19 órától a Móricz Zsigmond Barbárok és Az utolsó betyár című novellái alapján készült Barbárok (rendező: Hegymegi Máté).

Zene
A NAGYVÁRADI ÁLLAMI FILHARMÓNIA lép fel Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színházban november 22-én 19 órától a hangversenyévad második koncertjén. Műsoron Szergej Prokofjev I. hegedűversenye, valamint Ludwig van Beethoven VII. szimfóniája. A zenekar élén Artur Kaganovskiy orosz-amerikai hegedűművész és karmester áll, a szólista Regi Álexandros Papa hegedűművész.
LECKEHANGVERSENY. November 22-én, pénteken 10 és 12 órától a sepsiszentgyörgyi Leckehangverseny második felvonása a rágcsálók világába kalauzolja el a gyermekeket. A Codex Régizene Együttes és meghívottjai előadásában a Mezei egér – házi egér című mesejátékot tekintheti meg a közönség a Tamási Áron Színház nagytermében.

Könyvbemutató
KOVÁSZNA. A Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület szervezésében ma 17 órától az Ignácz Rózsa Teremben bemutatják a Székely Könyvtár sorozatban megjelent, Kőrösi Csoma Sándor az újabb kutatások tükrében című könyvet. Meghívott: Molnár Vilmos író, a csíkszeredai Székelyföld folyóirat szerkesztője. Házigazda: Szabó Etelka ny. tanárnő. Közreműködik a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad (irányítója Molnár János).
SEPSISZENTGYÖRGY. Török Árpád Sepsiszentgyörgy városkalauza című kiadványát Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében mutatja be november 21-én 17 órától dr. Péter Sándor. A bemutatást képvetítés kíséri.
KÉZDIVÁSÁRHELY. November 21-én, csütörtökön 17 órakor a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház emeleti dísztermében kerül bemutatásra a kézdivásárhelyi születésű, jelenleg Csíkszeredában élő Iochom Zsolt Csókszereda című első verseskötete. A könyvet bemutatja és a szerzővel beszélget Dimény-Haszmann Árpád költő, a Székely Hírmondó vezető szerkesztője. A könyvbemutatón a Kelemen Kata tanítónő által vezetett Szeretetiskola tanulói székely táncot adnak elő, Kelemen Zsanett tanuló Weöres Sándor A két nem című versét szavalja el.

Hitvilág
A CSALÁDFA GYÓGYULÁSÁÉRT mondott szentmisék időpontja: Sepsiszentgyörgyön Szent József-templomban 7 órától november 22, 26, 30-án és 18 órától 20, 21, 25, 27, 28, 29-én; a Krisztus Király-templomban 7.30-tól november 20, 21, 22, 25, 26, 27, 28-án és december 2, 3-án reggel 6 órától; az állomási Szent Benedek-templomban 8 órától november 18, 20, 22, 25, 26, 27-én, december 2, 3, 4-én. Az őrkői Teréz anya leányainál kilenc mise lesz; Árkoson 9 mise, Zetelakán 9 mise, a karmelita nővéreknél 9 mise, Gyergyóditróban 3 mise, Gyergyóremetén 3 mise, Gyergyószárhegyen 3 mise, Székelyudvarhelyen 3 mise.
KRISZTUS KIRÁLY-TEMPLOM. November 24-én, vasárnap tartják a sepsiszentgyörgyi Gyár utcai katolikus templom búcsú ünnepét. Előtte, pénteken és szombaton előkészület lesz a 18 órai szentmiséken. Szombaton 16 órától kezdődik a szentségimádás. A búcsú napján 10.30-kor és 18 órától kezdődnek az ünnepi szentmisék. * Jövő esztendőben bérmálást terveznek a plébánián. Novemberben várják a X. és XI. osztályos fiatalok és azon felnőttek jelentkezését, akik még nem részesültek a bérmálás szentségében. Az előkészület első találkozóját december 17-én, kedden 19 órától tartják.
SZENT ERZSÉBET-NAPI BÚCSÚK. Úzvölgyében november 23-án, szombaton 12 órakor lesz a búcsú. Az ünnepi szentbeszédet Papp Márton csíkszentkirályi plébános tartja. * Kovászna leányegyházközségében, Kommandón a búcsút november 24-én, vasárnap 17 órakor tartják. A szentmise szónoka Fechetă Jenő ferences atya, a brassói ferences templom igazgatója.

Röviden
INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLATOT vehetnek igénybe a magyarságuk miatt diszkriminációt elszenvedők. Érdeklődni a 0741 568 527-es telefonon lehet.
KÉZIMUNKAKÖR. A Háromszéki Fürge Ujjak Kézimunkakörbe a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 16 órára várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és szerdán 17.30-tól balett és kortárs tánc diákoknak, 19 órától kezdő társaságitánc-tanfolyam felnőtteknek. Telefon: 0722 233 774.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Sepsiszentgyörgyről is hívható az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat, amelynek szakembereihez hétköznap 19–23 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címen érhető el.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt minden hétfőn 16–18 óráig vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést végez a kovásznai művelődési ház épületében. Érdeklődni a 0742 391 320-as telefonon lehet.
ELŐADÁS. Az Erdélyi Kárpát-Egyesület háromszéki osztálya vetített képes előadást szervez kedden 18 órától a Tanulók Házának dísztermében. Barthalis Szabolcs A Kaukázus árnyékában címmel tart élménybeszámolót.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Császár Bálint utca 14. szám alatti Farma-Line (telefon: 0367 412 103, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár teljesít szolgá­latot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2019-11-16: Belföld - :

Kenőpénzt adott a bank

Önmagát jelentette fel az ügyészségen a Román Fejlesztési Bank (BRD) humánerő-forrásért felelős igazgatója, Adela Jansen – aki 16 éve dolgozik a cégnél, emellett pedig a Francia Kereskedelmi Kamara alelnöke és a Románia Fejlődéséért Koalíció igazgatótanácsi tagja – , és még hét munkatársa.
2019-11-18: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Megrendült lélekkel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
ORBÁN ISTVÁN
nyug. testnevelő tanár
életének 74. évében méltósággal viselt, rövid szenvedés után csendesen elhunyt.
Drága halottunkat 2019. november 20-án, szerdán 14 órakor helyezzük örök nyugalomra a köpeci ravatalozóháztól.
Részvétfogadás kedden
17–18 óráig és a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló, bánatos család
4330/b