Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Betiltják az elefánton való túrázást

2019. november 19., kedd, Magazin

A kambodzsai Angkor romvárosban jövő év elejétől betiltják az elefántháton való túrázást. A népszerű idegenforgalmi attrakciót az állatvédők sürgetésére szüntetik meg, akik régóta hangoztatják a gyakorlat kegyetlenségét.

  • Fotó: AFP / Tang Chhin Sothy
    Fotó: AFP / Tang Chhin Sothy

Az angkori régészeti komplexum rengeteg turistát vonz, 2018-ban hatmillióan érkeztek a kambodzsai romvárosba. A látogatók zöme az elefántos túrára is befizet, amellyel elefántháton lehet körbejárni az ősi angkori templomok régészeti helyszínén.

A templomegyüttes parkját működtető hatóság pénteken közölte, hogy 2020 elején befejeződnek az elefántos túrák. „Az elefántokat többé nem lehet üzleti célra használni” – jelentette ki Long Koszal, a hatóság szóvivője, hozzáfűzve, hogy az állatok egyébként is túl öregek.

Az Angkorban dolgozó 14 elefántból ötöt már el is szállítottak egy 40 kilométerre fekvő erdős területre, ahol szabadon élhetnek tovább természetes körülmények között.

A szóvivő szerint az a cég, amely az elefántok tulajdonosa, továbbra is ügyel rájuk.

Kambodzsát régóta bírálják állatvédők a turistáknak szóló elefántos túrák miatt. Az elefántokat ugyanis a betanítás alatt kegyetlen módszerekkel törik be és gyakran agyondolgoztatják őket.

2016-ban egy nőstény elefánt elpusztult az út szélén, miután az extrém kánikulában kellett turistákat cipelnie a hátán az angkori templom környékén.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2428
szavazógép
2019-11-19: Magazin - :

Kihalás fenyegeti a rovarfajok 41 százalékát

A friss jelentések szerint a rovarok mennyisége évente 2,5 százalékkal csökken, és a fajok 41 százalékát kihalás fenyegeti. A folyamat – melyről már több mint hetven tanulmány készült – fő okozójának a növényvédő szerek használatát és a klímaváltozást tekintik a tudósok – olvasható a CNN cikkében.
2019-11-19: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Feltámad-e Málnásfürdő?

Székely szójárással, kicsinyítő képzővel, úgy tűnik, „messzibbecske” még Málnásfürdő fellendülése – derült ki a málnásfürdőiekkel történt beszélgetés során. Mint mondták, a fürdőn egy egész emberöltő várja az egykor virágzó Málnásfürdő fellendülését. Azt tudják, hogy létezik egy megyei szintű elképzelés a település fejlesztésére, csak azt nem tudják, mennyire biztos ez. Jó lenne, ha gyermekeinknek, unokáinknak munkahely hiánya miatt nem kellene messzire elmenni, itthon ugyanis lassan minden megszűnt. Nincs már borvíztöltöde, szénsavgyár, hol van már a valamikori likőrgyár, téglagyár, a fürdővállalat, a nyúlfarm? Tényleg: vajon mennyire messzi még a messzi, vajon feltámad-e Málnásfürdő?