Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kihalás fenyegeti a rovarfajok 41 százalékát

2019. november 19., kedd, Magazin

A friss jelentések szerint a rovarok mennyisége évente 2,5 százalékkal csökken, és a fajok 41 százalékát kihalás fenyegeti. A folyamat – melyről már több mint hetven tanulmány készült – fő okozójának a növényvédő szerek használatát és a klímaváltozást tekintik a tudósok – olvasható a CNN cikkében.

  • Fotó: CNN
    Fotó: CNN

Ha a kihalás ilyen ütemben folytatódik, az súlyos következményekkel jár majd – mondta el Dave Goulson, a brit Sussexi Egyetem biológusprofesszora.

„A termés mennyiségének háromnegyede a rovarok beporzásától függ. A termés hamarosan csökkenni kezd, és búcsút mondhatunk az olyan növényeknek, mint például az eper. Rovarok nélkül nem látható el élelemmel a Föld 7,5 milliárdos népessége” – számolt be róla a professzor.

Véleménye szerint azonban néhány egyszerű lépéssel mindannyian tehetünk azért, hogy ez a szörnyű folyamat lelassuljon. „A rovarok a mi parkjainkban és kertjeinkben élnek. A kertészek nagy változást hozhatnak” – mondta a professzor. A nagyobb kihívás az lesz, hogy természetbarátabbá tegyük a gazdálkodást. A növényvédő szerek csökkentése lenne a cél, amivel óriási eredmény lenne elérhető.

A szakértők azt javasolják, vágjuk kevesebbet a gyepet, és hagyjuk virágozni egy részét, mert ez jót tesz a méheknek. Ültessünk olyan növényeket, melyek vonzzák a beporzókat, illetve úgynevezett bogárhotelek készítésével is gondoskodhatunk a rovarok védelméről.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2424
szavazógép
2019-11-19: Magazin - :

Súlyosan megsebesült egy budapesti artista

Előadás közben lezuhant és súlyosan megsebesült egy budapesti cirkusz artistája Vajdahunyadon.
2019-11-19: Magazin - :

Betiltják az elefánton való túrázást

A kambodzsai Angkor romvárosban jövő év elejétől betiltják az elefántháton való túrázást. A népszerű idegenforgalmi attrakciót az állatvédők sürgetésére szüntetik meg, akik régóta hangoztatják a gyakorlat kegyetlenségét.