Erdővidéki Közművelődési NapokFelsőrákosi hagyományőrzőket díjaznak

2019. november 19., kedd, Közélet

Ma kezdődnek a huszonhetedik alkalommal megszervezett Erdővidéki Közművelődési Napok. A baróti Gaál Mózes Közművelődési Egyesület és az Erdővidék Múzeuma Barót, Bardoc, Bodos, Felsőrákos, Köpec és Nagybacon közönségéhez viszi el programját. A kínálatból kiemelkedik az Exposia Fotográfiai Alkotócsoportnak az Orbán Balázs nyomdokán Erdővidéken tavaszi és őszi fotótáborában készült fényképekből nyíló kiállítás. A székelyföldi és anyaországi alkotók munkáira érdemes odafigyelni.

  • Balázs Ödön: Mészégetés Vargyas határában
    Balázs Ödön: Mészégetés Vargyas határában

A fotósok a fényképeket cipészműhelyben, bádogosnál és bőrdíszművesnél, a kisbaconi vízimalomnál, a vargyasi meszeseknél és a baconi cserepesek felkeresésekor készítették.

A természeti neveléssel foglalkozó kolozsvári csoport, a Nature Education Community Centre biológusai esetenként több alkalommal is hasznos, a gyakorlatban is alkalmazható, érdekes természetismereti foglalkozásokat tartanak Baróton, Köpecen és Bardocon. Nagybaconban pénteken a kovásznai Pódium Színjátszó Társulat előadása lesz megtekinthető, Baróton szombaton a művelődési házban a székelyudvarhelyi Székelyföldi Filharmónia lép fel vonószenekari hangversennyel. Ez az esemény nem ingyenes, húszlejes jegyet kell váltani rá.

Péntek délután Felsőrákoson kerül sor az Erdővidék Kultúrájáért Díj átadására, amelyet idén a Felsőrákosi Hagyományőrző Dalcsoportnak a vidék hírnevének öregbítéséért kifejtett munkásságáért ítéltek oda. Vasárnap Bodosban az ünnepi istentiszteletet követően dr. Egyed Ákos történészt, akadémikust köszöntik 90. születésnapja alkalmából a református templomban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1701
szavazógép
2019-11-19: Gazdakör - Incze Péter:

Fellendülőben a szövetkezés Háromszéken (Vidékfejlesztés)

A múlt heti lapszámunkban beszámoltunk arról, hogy a megyében megalakított nyolc beszerzési és értékesítési szövetkezet sikeresen pályázott a vidékfejlesztési terv 4.1-es, a gazdaságok korszerűsítése intézkedésnél. Mivel többen is érdeklődtek, néhány adattal még szolgálunk a Háromszéken is sikeres szövetkezési mozgalomról és az eredményesen pályázó szövetkezetekről.
2019-11-19: Máról holnapra - Mózes László:

Medve az úttesten

Nagyobb figyelmet kap ma egy szerencsétlen autóbaleset miatt szenvedő, majd súlyos sérülései miatt elaltatott és kilőtt termetes medve, mint egy, a brummogó nagyvad által feltrancsírozott ember. A hétvégi sajnálatos parajdi eset média- és társadalmi visszhangja alapján látható – ismételjük: maga a történet szomorú és megrázó –, hogy szinte kizárólag az agonizáló állat okoz tömeges felháborodást, noha egy, az autóban utazó gyermek is pánikrohamot kapott, akihez mentőt kellett hívni.