Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

VidékfejlesztésFellendülőben a szövetkezés Háromszéken

2019. november 19., kedd, Gazdakör

A múlt heti lapszámunkban beszámoltunk arról, hogy a megyében megalakított nyolc beszerzési és értékesítési szövetkezet sikeresen pályázott a vidékfejlesztési terv 4.1-es, a gazdaságok korszerűsítése intézkedésnél. Mivel többen is érdeklődtek, néhány adattal még szolgálunk a Háromszéken is sikeres szövetkezési mozgalomról és az eredményesen pályázó szövetkezetekről.

A nyolc szövetkezet a következő: a Dálnoki Farm (5 tag, 47 hektár), a csernátoni Feketeügy (13 tag, 628 ha), a zabolai Burgonya (5 tag, 214 ha), a torjai Burgonya Útja (6 tag, 85 ha), a torjai Agrofarm (6 tag, 114 ha), a csernátoni Burgonya Királynője (5 tag, 179 ha), a Csernátoni Burgonya (5 tag, 88 ha) és a maksai Farm (5 tag, 273 hektár). Az alapszabályzatukban az is szerepel, hogy új tagok is kérhetik felvételüket, ezt a szövetkezet közgyűlésének jóvá kell hagynia. A pályázat útján megszerzett támogatás mértéke, intenzitása 90 százalékos mind a nyolc pályázatnál, így a megszerzett támogatás értéke 1,8 és 2 millió euró közötti. Az 50 százalékos önrész mellett 20 százalék jár a hegyvidéken gazdálkodóknak, 20 százalék pedig azért, mert szövetkezet formájában pályáztak, és a pénzből közös befektetés valósul meg.

Eddig a vidékfejlesztési ügynökség hét szövetkezettel kötötte meg a kifizetési szerződést, az óvás útján nyertesnek (kifizethetőnek) ítélt nyolcadik pályázó szövetkezettel pedig rövidesen megkötik. A klimatizált tároló megépítése mellett minden szövetkezet a 90 százalékos intenzitás mellett a támogatásból a szövetkezeti tagok igénye szerint burgonya és zöldség válogató, mosó, csomagoló és címkéző gépsort, nagy kapacitású traktorokat, talaj-előkészítő gépeket, gabonavető gépeket, bálázókat, burgonyaültető gépeket, burgonyaszedő kombájnokat, termékszállító utánfutókat és önjáró emelőgépeket vásárol. Már egyes szövetkezeteknél el is kezdődött a gépek beszerzése, a klimatizálással ellátott raktárak megépítésére és a gépsorok beszerelésére pedig 33 hónap áll rendelkezésre a szerződés megkötésétől számítva.

Ugyancsak a megyei szövetkezés sikerének jó példájaként említhető a csernátoni Farm nevű termelői csoport és a Kézdi Lakto Coop szövetkezet is, amelyek sikeresen pályáztak a vidékfejlesztési terv intézkedéseire. A csernátoni  Farm a Termelői csoportok megalakításának támogatása nevű, 9.1-es intézkedésnél pályázott sikeresen három évvel ezelőtt. A termelői csoportba 8 csernátoni mezőgazdász és mezőgazdasági profilú cég iratkozott be, az alapító tagok által megművelt területnagyság 1148 hektár. A termelői csoport legtöbb 100–100 ezer eurós, önrész nélküli támogatást kaphat öt éven keresztül a közösen értékesített termékek értékének függvényében. Mivel a csernátoni termelői csoportnak hatalmas az áruforgalma, eddig három évben megkapta a maximális 100 ezer eurós támogatást és a napokban fogja letenni az igénylést a negyedik évire, amely ugyancsak maximális értékű lesz. A csernátoni termelői csoport a kapott támogatásból három automatizált, nagy teljesítményű öntözőberendezést és burgonyacsomagoló gépet vásárol, amelyeket a tagok közösen, illetve felváltva használnak. A termelői csoport saját márkanév (csomagolás és címkézés mellett), a Csernátoni Farm terméknév alatt jelenik meg számos nagyáruházlánc kínálatában a jó minőségű burgonyával.

A Kézdi Lakto Coop tejszövetkezet pedig két intézkedésnél is sikeresen pályázott. Közel 90 ezer eurós támogatást kap a Piaci szereplők partnerségi kapcsolatainak és a helyi piacok kialakításának támogatása nevű intézkedésnél. Majd újabb pályázat következett, a Feldolgozás támogatása nevű, 4.2-es intézkedésnél. Ennél a tejszövetkezet több mint 1,5 millió eurós támogatást kap (a befektetés teljes értéke 2,15 millió euró), ebből pedig a tej feldolgozásához és a termékek csomagolásához szükséges gépsorokat vásárolják meg.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 48
szavazógép
2019-11-19: Gazdakör - Bokor Gábor:

Jó évük volt a borászoknak

A dicsőszentmártoni Szent Márton Borlovagrend huszonharmadik alkalommal szervezte meg a rend borversenyét (Dicsőszentmártonban a borversenyek ennél nagyobb múlttal rendelkeznek, ez volt a 39. megmérettetés – szerk. megj.). A november második szombatján – Szent Márton napja környékén –, a Három Fenyő Szállodában megrendezett verseny a megszokott kellemes, baráti hangulatban zajlott, jó alkalom volt a Küküllő-menti szőlészet és borászat helyzetének megismerésére, az itt termett szőlőből készült kiváló minőségű borok megízlelésére, szakmai beszélgetésekre is.
2019-11-19: Közélet - Hecser László:

Felsőrákosi hagyományőrzőket díjaznak (Erdővidéki Közművelődési Napok)

Ma kezdődnek a huszonhetedik alkalommal megszervezett Erdővidéki Közművelődési Napok. A baróti Gaál Mózes Közművelődési Egyesület és az Erdővidék Múzeuma Barót, Bardoc, Bodos, Felsőrákos, Köpec és Nagybacon közönségéhez viszi el programját. A kínálatból kiemelkedik az Exposia Fotográfiai Alkotócsoportnak az Orbán Balázs nyomdokán Erdővidéken tavaszi és őszi fotótáborában készült fényképekből nyíló kiállítás. A székelyföldi és anyaországi alkotók munkáira érdemes odafigyelni.