Normandiai négyekPutyin és Macron megvitatta a csúcstalálkozó előkészítését

2019. november 19., kedd, Világfigyelő

A „normandiai négyek” – Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország – készülő párizsi csúcstalálkozója és az ukrán hajók visszaszolgáltatása volt a fő témája Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök tegnapi telefonbeszélgetésének.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy befejező szakaszához érkezett a december 9-re kitűzött csúcstalálkozó előkészítése. Ez volt az első alkalom, hogy a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésén dolgozó négyes másik három részvevője után Moszkva is hivatalosan elfogadottként említette meg ezt a dátumot.

A Kreml tájékoztatása szerint Putyin és Macron egyetértett abban, hogy a Párizsban megtartandó találkozónak ténylegesen hozzá kell járulnia a minszki megállapodások mielőbbi és maradéktalan végrehajtásához. Az orosz elnöki hivatal ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy Kijevnek végre kell hajtania kötelezettségvállalásait, mindenekelőtt a Donyec-medence különleges státusának hatálybaléptetése ügyében.

Putyin tájékoztatta Mac­ront az ukrán hajók visszaszolgáltatásáról. A francia elnöki hivatal közleménye szerint az orosz elnök hangoztatta, hogy ez hozzájárul a bizalom megerősödéséhez és a párbeszédhez Oroszország és Ukrajna között.

A csúcstalálkozó időpontját egyébként Szergej Lavrov külügyminiszter is megerősítette. Szavai szerint a csúccsal kapcsolatban Moszkva nem állt elő mesterséges követelésekkel, csak azt akarta elérni, hogy a normandiai formátum résztvevői tartsák tiszteletben saját döntéseiket. Méltatta, hogy elődjével, Petro Porosenkóval ellentétben Volodimir Zelenszkij elnök végrehajtotta a minszki megállapodásokban foglalt csapatszétválasztást a demarkációs vonal három szakaszán, és hogy az ukrán fél is hivatalosan elfogadta a Steinmeier-formula értelmezését.

Borisz Grizlov, Oroszország képviselője az ukrán válságról egyeztető kontaktcsoportban tegnap arra figyelmeztette Ukrajnát, hogy se egyoldalúan, se többoldalú formátumban ne törekedjen az ENSZ Biztonsági Tanácsa által határozatban is megerősített minszki megállapodások felülvizsgálatára.

A Franz-Walter Steinmeier volt német külügyminiszterről és hivatalban lévő elnökről elnevezett forgatókönyv értelmében Ukrajnának törvényt kell elfogadnia a Donyec-medence különleges státusáról. Ennek ideiglenes jelleggel a szakadár területeken megtartandó választások napján, állandó jelleggel pedig azt követően kell hatályba lépnie, hogy az EBESZ törvényesnek minősíti és kihirdeti a választások hitelesített eredményét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1720
szavazógép
2019-11-19: Világfigyelő - :

Bíróság elé állították a katalán elnököt

A központi választási bizottság (JEC) döntésével szembeni engedetlenség vádjával bíróság elé állították Quim Torra katalán elnököt tegnap Barcelonában.
2019-11-19: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Elgázoltak egy medvét Csernáton mellett

Medvét gázolt el kedd hajnalban egy személygépkocsi a 11-es országúton, Csernáton közelében. Mădălina Ghirdă rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint az esetről a járművezető értesítette a rendőrséget.