Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Állami költségvetésMennyit kell kölcsönözni?

2019. november 20., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az új kormány által átvett állami költségvetés körül kialakult, kétségtelenül átpolitizált vita közepette érdemes a számok tükrében elemezni a büdzsé végrehajtását. A Profit.ro portál alapján röviden vázolunk néhány esetleges forgatókönyvet.

  • Forrás: Profit.ro
    Forrás: Profit.ro

A legpesszimistább forgatókönyv szerint – ha a GDP-arányos hiány meghaladja a négy százalékot – év végéig az államnak további 20 milliárd lej kölcsönhöz kellene folyamodnia. Október végéig az állam összesen 65 milliárd lej hitelt vett fel különböző módon a bel- és külföldi pénzpiacokról, illetve államkötvények révén a lakosságtól, miközben – figyelembe véve a tervezett 2,76 százalékos deficitet – 72,6 milliárd lejes hiányt tervezett éves szinten. A szakemberek szerint azonban, ha a hiány tényleg eléri a négy százalékot, akkor a bruttó hiteligény meghaladhatja a 85 milliárd lejt, amit nagyon nehéz lesz a belső pénzpiacokról pótolni. Márpedig a külső eladósodás mértéke meglehetősen magas, arról nem beszélve, hogy egy ilyen jellegű hitelfolyamodvány előkészítésére és lebonyolítására év végéig nem sok idő maradt. Az ennél még pesszimistább forgatókönyv szerint, ha a deficit meghaladja a 4 százalékot, akkor minden egyes tizedszázalékpont egymilliárd lejjel növeli a hiteligényt.

Van persze ennél valamivel derűlátóbb változat is, ám egy 3,4–3,5 százalékos költségvetési hiány esetében is mintegy 14 milliárd lejes lyukat kellene betömni november-december folyamán. A legderűlátóbb elemzők szerint az eredetileg tervezett hiánycélért mindössze hétmilliárd lejnyi kölcsönre van szüksége kiadásai fedezéséhez az államnak. Ez a forgatókönyv azonban a legvalószínűtlenebb, tekintettel arra, hogy már október végén, vagyis tíz hónap után az új kormány 2,84 százalékos GDP-arányos deficittel vette át a költségvetést.

Az elemzők hangsúlyozzák, elképzelhetetlen, hogy a kormány ne tegyen eleget kifizetési kötelezettségeinek, vagyis ne folyósítaná a fizetéseket és a nyugdíjakat, ám az már előre látható, hogy ehhez további jelentős kölcsönökhöz kell folyamodnia. Az sem kétséges, hogy a kölcsönök novemberre beütemezett mértékét már most meghaladta a kormány, a hónap végéig további 700 millió lejnyi hitel felvétele várható. Némi optimizmusra ad okot, hogy az állam külföldi pénzpiacokon felmutatható hitelképességét jelentősen befolyásoló valutatartalék a legutóbbi jelentések szerint a tervezett mértékű, vagyis 5,3 milliárd euróra tehető.

A számításokat egyébként 1031 mil­liárd lejes nemzeti össztermékhez kötötték (ez a szám szerepel a büdzsében a nyári kiigazítás után), a 44,1 milliárd lejes, korábbi adósságállomány idei évben esedékes törlesztőrészlete pedig nem változik, ami szintén része a megkerülhetetlen állami kiadásoknak.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 50
szavazógép
2019-11-20: Pénz, piac, vállalkozás - Demeter Virág Katalin:

Háromszéki szakképzés – igények és lehetőségek között (Munkaerőpiac)

Megközelítőleg 2800 szabad állást hirdetnek évente a legjelentősebb háromszéki foglalkoztatók, a készruhagyárak ajánlatait azonban egyre kevesebben hajlandók elfogadni, érdeklődés hiányában így a textil szakirányú képzést is fölösleges megszervezni. A megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség által ismertetett statisztika azt igazolja: a munkaerőpiac szereplőinek képzésekre vonatkozó igénye ritkán találkozik a potenciális munkavállalókéval, akik pedig dolgoznának, a gyártósori szalagmunka helyett inkább a kisebb vállalkozásoknál szeretnének elhelyezkedni.
2019-11-20: Pénz, piac, vállalkozás - :

Keresik az év fiatal vállalkozóját

A Junior Business Club és a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara december 6-ig várja a jelentkezéseket, illetve jelöléseket az Év fiatal vállalkozója díjra, amelyre 35 év alatti cégtulajdonosok, egyéni vállalkozók jelentkezhetnek, illetve jelölhetők.