Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi legyen a fizetésekkel?

2019. november 20., szerda, Máról holnapra
Farcádi Botond

Ludovic Orban új kormányának első próbatételei közé tartozik a jövő évi minimálbér mértékének meghatározása. A témát hetek, hónapok óta napirenden tartják, Viorica Dăncilă volt miniszterelnök még a bizalmatlansági indítványról szóló szavazás előtt hirdette, hogy nettó száz lejjel növelnék a legkisebb fizetés mértékét, majd a leváltott, de ügyvivő kormány fejeként első olvasatban tárgyaltak is róla a miniszterek, végül azonban mégsem fogadták el az erről szóló határozatot, mintegy házi feladatként bízva Ludovic Orbanékra a kérdés megoldását.

A legalacsonyabb szavatolt fizetésről szóló döntés önmagában is elég nehéz a mindenkori kormányok számára, hiszen egymásnak ellentmondó szempontok és érdekek – a nagyobb fizetésért harcoló munkavállalói oldal és a cégek jövedelmezőségéért küzdő munkáltatói fél – kereszttüzében kell valamiféle megoldást találni. Különösen bonyolult az ügy egy átmeneti, igen-igen ingatag parlamenti többséggel bíró csapat számára. Nem véletlen hát, hogy Ludovic Orban is elég óvatosan közelített a kérdéshez, a tegnapi, 7,2 százalékos növekedésről szóló, Facebook-oldalán közzétett bejegyzése is egyelőre inkább csak a közvélemény tesztelésének tekinthető, hivatalos döntés hiányában. Ami azonban e közlésben figyelemre méltó, hogy meglehetősen közel áll a szociáldemokraták által ígért nettó százlejes emeléshez. Amely ellen viszont pár hete még igencsak visítottak a liberálisok, mondván, hogy nem lehet csak úgy, hasból növelni a fizetéseket, bármiféle számítás, hatástanulmány hiányában. Ehhez képest a Ludovic Orban által tegnap belengetett, 7,2 százalékos növekedésről szóló változat alig 17 lejjel marad alul a szociáldemokraták által tervezett összegtől. Olyannyira közel állna egymáshoz a két alakulat gazdaságpolitikája? Esetleg valamiféle pártok közötti megállapodás értelmében évekre előre meghatározott ütemben növelik a legkisebb kereseteket a társadalmi igazságosság elve jegyében, előmozdítva a szegénység felszámolását?

Ne legyenek illúzióink. Semmi egyéb nem történt, minthogy Ludovic Orban és liberális csapata hatalomra kerülve belátta: minimálbért emelni minden kormány számára jó, mert egyszerű és kényelmes módja ez annak, hogy növeljék az államkassza bevételeit. Mert a minimálbér növeléséhez szükséges pénzt úgyis a magánszférának kell kitermelnie, az állam pedig jól jár, hiszen a nagyobb fizetések után több járulékot fizetnek be az államkasszába. Ezzel a hozzáállással azonban több gond is van. Az egyik, hogy a meglebegtetett 1346 lejes nettó minimálbér is szégyenteljesen kevés, nem biztosítja egy család tisztességes megélhetését és aligha járul hozzá az elvándorlás megfékezéséhez. A másik pedig az, hogy ismét csak figyelmen kívül hagyja a munkáltatói oldal érdekeit, a megemelt bérköltségekért cserébe semmiféle adó- vagy járulékfizetési kedvezményt nem biztosít, ami áremelésekben, inflációban, munkahelyek megszűnésében üthet vissza, és a végén mindenki csalódott lesz: munkavállalók, vállalkozók, de maguk a liberális alakulat támogatói is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1149
szavazógép
2019-11-20: Magazin - :

Leszakadt egy közúti híd Franciaországban

Egy ember meghalt és legalább további egy személy eltűnt, amikor egy közúti függőhíd leszakadt a délnyugat-franciaországi Toulouse-tól mintegy harminc kilométerre található Mirepoix-sur-Tarn településen hétfőn.
2019-11-20: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Kiszámíthatóságot és ingatlanokat kérnek

Kiszámíthatóságot, átláthatóságot és több pénzt kérnek a városok a kormánytól. A romániai municípiumok egyesületének (AMR) képviselői tegnap délután Ludovic Orban kormányfőnek terjesztették elő kívánságaikat, amelyek közül Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere – aki maga is részt vett a találkozón – emelte ki a legfontosabbakat. A városvezetők régóta megoldatlan és frissebb problémáikra is megoldást kérnek.