Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Sertéstetemeket találtak

2019. november 20., szerda, Közélet

Két azonosító szám nélküli sertéstetemet fedeztek fel kedden délután Vargyas határában a településhez legközelebb eső tóban. Az elhullt állatokról értesítették a megyei állategészségügyi igazgatóságot.

A hatóság közlése szerint munkatársaik a katasztrófavédelem segítségét kérték a tetemek kiemeléséhez. Ezt követően a hatóság állatorvosai megállapították, hogy mindkét 130 kilogramm körüli sertés tenyésztelepről származik, viszont sem fülszámot, sem más azonosító elemet nem találtak rajtuk. Ezek alapján feltételezhető, hogy az állatokat nem vették nyilvántartásba. Az elpusztult állatok tetemeiből mintákat vettek a laboratóriumi vizsgálathoz, majd eltemették azokat a sertéspestis miatt elhullott disznótetemeknek kijelölt gödörbe. A mintákat ma reggel továbbították a Prahova megyei szaklaboratóriumba, ahonnan visszajeleztek, hogy egyik tetemből vett mintában sem azonosították az afrikai sertéspestist okozó vírust, illetve a megbetegedésre utaló más nyomokat sem találtak. Ma újabb bejelentést kapott az igazgatóság: a Kormos vadászterületen házisertés-maradványokra bukkantak a vaddisznók etetője szomszédságában. Az állategészségügyi igazgatóság járványmegelőzési vizsgálatot indított. Emellett ellenőrzik a házi sertések nyilvántartását, szállítását, értékesítését a térségben. Sikó-Barabási Sándor főállatorvos, a hatóság vezetője közölte, a cél mihamarabb azonosítani azokat, akik a tetemek hátrahagyásával járványveszélyt idézhetnek elő a térségben. A hatóság mellett a rendőrség is folytat kivizsgálást Vargyas térségében.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2460
szavazógép
2019-11-20: Mi, hol, mikor? - :

Kormányváltás

2019-11-21: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

XXVII. Erdővidéki Közművelődési Napok
A MAI program: Baróton 8 órától a NECC (Nature Education Community Centre) természeti neveléssel foglalkozó csoport, Kolozsvár zártkörű természetismereti foglalkozása. Házigazda: Derzsi Zsuzsanna, a foglalkozásban részt vevő osztály tanítónője. Helyszín: a részt vevő osztály tanterme. Köpecen 16 órától a NECC természetismereti foglalkozása. Házigazda: Nagy Adél tanítónő. Helyszín: a régi elemi iskola épülete, a templom mellett.