Mi, hol, mikor?

2019. november 21., csütörtök, Mi, hol, mikor?

XXVII. Erdővidéki Közművelődési Napok
A MAI program: Baróton 8 órától a NECC (Nature Education Community Centre) természeti neveléssel foglalkozó csoport, Kolozsvár zártkörű természetismereti foglalkozása. Házigazda: Derzsi Zsuzsanna, a foglalkozásban részt vevő osztály tanítónője. Helyszín: a részt vevő osztály tanterme. Köpecen 16 órától a NECC természetismereti foglalkozása. Házigazda: Nagy Adél tanítónő. Helyszín: a régi elemi iskola épülete, a templom mellett.

PÉNTEKEN: Baróton 8 órától a NECC zártkörű természetismereti foglalkozása a baróti Boróka Nyugdíjasklub tagjaival. Házigazda: Dénes Kinga pszichológus, a klub vezetője. Helyszín: Boróka Nyugdíjasklub székhelye. Bardocon 15 órától a NECC zártkörű természetismereti foglalkozása. Házigazda: László Anna-Mária, a Benkő József Általános Iskola biológia szakos tanára. Helyszín: a foglalkozásban részt vevő osztály tanterme. Felsőrákoson 18 órától Az Erdővidék Kultúrájáért Díj átadása a felsőrákosi Ha­gyományőrző Dalcsoportnak a vidék hírnevének öregbítéséért kifejtett munkásságáért. Laudációt mond Gazda Klára néprajzkutató (Sepsiszentgyörgy) és Jánosi József táncoktató (Sepsiszentgyörgy). Közreműködik az erdőfülei Dobó Néptánccsoport. Helyszín: művelődési ház. Nagybaconban 19 órától a kovásznai Pódium Színjátszó Társulat Szélhámosok című előadása, amelyen három vidám jelenet, A körmenet, Majd a Jegenye és Víkend kerül bemutatásra. Rendező: Lázár-Prezsmer Endre. Helyszín: művelődési ház.
A szervezők fenntartják a műsorváltoztatás jogát!

Előadások Sepsiszentgyörgyön
TÖRTÉNELMI ELŐADÁS. A Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében dr. Csikány Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem főmunkatársa, hadtörténész a történelmi eseményekben gazdag európai hadművészet (1789–1918) kiváló ismerőjeként tart előadást november 22-én, pénteken 18 órától Székely határőrök a napóleoni háborúkban címmel. * Napóleon katonai sikerei kétségtelenek. Életútjának feldolgozása számos formában örökítette meg a franciák császárának sikerét, de arról, hogy miként is találkozhatott az évszázad hadászati zsenije a jóval odébb élő székely határőrökkel, kevesebb információ, adatközlés lelhető fel. A jeles előadó levéltári kutatásainak köszönhetően erre vonatkozó, korabeli forrásokra is rávilágít. Csikány Tamás főbb kutatási területei a 19. századi vár- és erődítményrendszer és az 1848–1849-es magyar szabadságharc hadművészete.
ELŐADÁS A CUKORBETEGSÉG VILÁGNAPJÁN. November 23-án 10 órától a Kovászna Megyei Cukorbeteg Gyermekek és Fiatalok Egyesülete a Sweet Life Egyesülettel közösen előadás-sorozatot szervez a cukorbetegség világnapja alkalmából a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében. Idén a rendezvényt sorstársak tapasztalatai és elbeszélései is színesítik.

Könyvbemutató
SEPSISZENTGYÖRGY. Török Árpád Sepsiszentgyörgy városkalauza című kiadványát Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében mutatja be ma 17 órától dr. Péter Sándor. A bemutatást képvetítés kíséri. * Nagy Lóránt A nyakleves antológiája című könyvét ma 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében mutatják be. * Király Béla könyvbemutatója Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium dísztermében november 27-én 18 órától kezdődik. Király Béla a Székely Mikó Kollégium történelem–filozófia szakos tanára volt 11 évig, jelenleg az újpesti Bródy Imre Gimnázium pedagógusa, a Bethlen István volt magyar miniszterelnök által alapított Magyar Szemle szerkesztője. Egy rendhagyó író-olvasó találkozón a sepsi­szentgyörgyi közönségnek hozza el a Harangzúgás vagy laikus humanizmus című könyvét, mely az elmúlt időszakban különböző helyeken megjelent esszéit és publicisztikáit tartalmazza. A szerzővel volt tanítványa, Erőss Bulcsú beszélget.
KÉZDIVÁSÁRHELY. A Vigadó Művelődési Ház emeleti dísztermében ma 17 órától a kézdivásárhelyi születésű, jelenleg Csíkszeredában élő Iochom Zsolt Csókszereda című első verseskötetét bemutatja és a szerzővel beszélget Dimény-Haszmann Árpád költő, a Székely Hírmondó vezető szerkesztője. A könyvbemutatón a Kelemen Kata tanítónő által vezetett Szeretetiskola tanulói székely táncot adnak elő, Kelemen Zsanett diák Weöres Sándor A két nem című versét szavalja el.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház kamaratermében pénteken 19 órától Henrik Ibsen: A társadalom támaszai (rendező: Botos Bálint), a nagyteremben vasárnap 19 órától a Móricz Zsigmond Barbárok és Az utolsó betyár című novellái alapján készült Barbárok (rendező: Hegymegi Máté).

Zene
MOLTO DUO. Moldoványi András és Tomasz Máté koncertjére ma 18 órától kerül sor Sepsiszentgyörgyön a Park Hotel & Resta­urant épületében. Műsoron: Johann Sebastian Bach: G-dúr gambaszonáta, BWV 1027; Kodály Zoltán: Szonatina; Kodály Zoltán: Magyar rondó; Johannes Brahms: e-moll szonáta, op. 38.
A NAGYVÁRADI ÁLLAMI FILHARMÓNIA lép fel Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház nagytermében pénteken 19 órától a hangversenyévad második koncertjén. Műsoron Szergej Prokofjev I. hegedűversenye, valamint Ludwig van Beethoven VII. szimfóniája. A zenekar élén Artur Kaganovskiy orosz-amerikai hegedűművész és karmester áll, szólista Regi Álexandros Papa hegedűművész.
LECKEHANGVERSENY. November 22-én, pénteken 10 és 12 órától a sepsiszentgyörgyi Leckehangverseny második felvonása a rágcsálók világába kalauzolja el a gyermekeket. A Codex régizene-együttes és meghívottjai előadásában a Mezei egér – házi egér című mesejátékot tekintheti meg a közönség a Tamási Áron Színház nagytermében.
XIX. HÁROMSZÉK KAMARAKÓRUS-FESZTIVÁL hangversenyére kerül sor pénteken 18 órától a Gyöngyvirág utcai református templomban az Eufónia Kulturális Egyesület szervezésében. Fellép a sepsiszentgyörgyi Pro Musica, Laudate, Vox Humana, a kovásznai Pastorala és a kézdivásárhelyi Cantus kamarakórus. Karnagyok: Sipos Zoltán, Lőfi Gellért, Szilágyi Zsolt Herbert, Szántó Kinga és Fórika Balázs. A belépés ingyenes!

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 16.15-től Terra Willy – francia animációs kalandfilm, románul beszélő; 16.30-tól Lengemesék 2. – Tél a nádtengeren – magyar animációs film; 18 órától Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :) – magyar thriller, dráma, román felirattal és Ernelláék Farkaséknál – magyar dráma, angol felirattal; 20.15-től Depeche Mode: Spirits in the Forest – angol koncertfilm, román felirattal; 20.45-től Midway – amerikai–kínai történelmi dráma, magyarul beszélő.
Telefon: 0787 526 102.

Közösségi bál
Sepsiszentgyörgyön az Orchidea vendéglőben november 22-én, pénteken 18 órától jótékonysági bált szervez a Háromszéki Közösségi Alapítvány. Belépő: egy személynek 200, két személynek 350 lej – tartalmazza egy teljes menü árát. Zenél a Press Tones független sajtózenekar. Az alapítvány küldetése: szebbé tenni a háromszéki emberek életét. Honlap: hka.ro.

Röviden
ELŐADÁS ÉS BESZÉLGETÉS. Ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban vetített képes előadásra és kötetlen beszélgetésre kerül sor a Honvéd-kút és a Sepsiszentgyörgyhöz közeli erdők állapotáról. Házigazda: Bagoly Levente és Toró Attila civil környezetvédő. Beszélgetőtárs: Csákány László erdész szakember.
EZÜST AKADÉMIA. Bálint Blanka Gyász a családban címmel tart előadást az 50 éven felülieknek szóló Ezüst Akadémián Kézdivásárhelyen ma 16.30-tól a Vigadó Művelődési Házban.
RENDHAGYÓ IRODALOMÓRA SZABÓ ENIKŐVEL. Benedek Elek születésének 160. évfordulója alkalmából ma 10 és 11 órától a kovásznai Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében Szabó Enikő Metamorphoses meseterapeuta tart rendhagyó irodalomórát szervezett csoportoknak (1–4 osztályos diákoknak). A programot Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa támogatja.
A SEPSISZENTGYÖRGYI SZÍVBETEGEK EGYESÜLETE ma 17 órától a Gyermekjogvédelem épületében rendkívüli találkozót tart. Új tagok jelentkezését is várják a 0743 330 724-es telefonon.
ÁRAMSZÜNET. Egerpatakon (a villanegyedben) ma 9–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Császár Bálint utca 14. szám alatti Farma-Line (telefon: 0367 412 103, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1541
szavazógép
2019-11-20: Közélet - Nagy D. István:

Sertéstetemeket találtak

Két azonosító szám nélküli sertéstetemet fedeztek fel kedden délután Vargyas határában a településhez legközelebb eső tóban. Az elhullt állatokról értesítették a megyei állategészségügyi igazgatóságot.
2019-11-21: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a drága jó férj, édesapa, nagytata, testvér, keresztapa, sógor, barát, szomszéd, jó ismerős, az ikafalvi születésű alsócsernátoni
PÁNCZÉL KÁROLY
életének 63., boldog házasságának 36. évében rövid szenvedés után visszaadta lelkét Teremtőjének.
Drága halottunk földi maradványait 2019. november 22-én, pénteken 15 órakor helyezzük örök nyugalomra a református egyház gyászszertartása szerint az alsócsernátoni temetőben.
Gyászoló családja
839