A lilatönkű pereszke

2019. november 21., csütörtök, Család

Azon ehető gombáink közé tartozik a lilatönkű pereszke (Lepista saeva vagy personata), melyek ismerete újabb keletű, habár késő ősszel, tél elején is fellelhetőek.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Kalapja barnás, lemezei világos bőrszínűek, tönkje vastag, ibolyáslila. Októbertől decemberig réteken, legelőkön növő gyakori faj. Sokszor tömegesen terem, boszorkánykörökben.

Népi nevei: gyémántpereszke (Szentgál, Bakony vidéke), kéklábú gomba (Felső-Szigetköz), kékszárú (csöpörke) (Szla­vónia), lilagomba (Algyő, Szeged vidéke, a lila pereszkére is értik), lilalábú pereszke (Felső-Szigetköz), lila perecke (Martos, Kisalföld; Mátraszentimrén a lila pereszkére is értik), lilaszárú (Ormánság), lilaszárú pereszke (Felső-Szigetköz), őszi lasa (Csíkszentmárton), őszi pereszke, őszi szentgyörgygomba (három pereszkefajra is értik Bakonybélen), téntásszárú (Sepsiszentkirály).

2001-től, amióta gombavizsgálatot tartunk Sepsiszentgyörgyön, nyomon tudjuk követni népszerűségének növekedését. Eleinte nem ismerték, majd bizonyára főleg egyesületünk gombaismerőinek köszönhetően egyre többen kezdték szedni mifelénk, Háromszéken is. Emlékezetes, hogy miután egy pásztorral megismertettük, s következő alkalommal megint találkoztunk, már jelezte is nekünk, merre látott „téntásszárút”.

Az anyaországban árusítható gomba, nálunk is az lehetne, ha végre alkalmaznák is az általunk javasolt és 2006 februárjában elfogadott gombatörvényt.

Zsigmond Győző

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1744
szavazógép
2019-11-21: Család - :

Ideje van a lassításnak (2.)

Nem csupán az életünket körülölelő folytonos zaj, az idegen hangok, hanem a drámaian felgyorsult életritmus is elrabolja tőlünk, mai emberektől a csendet. Ha valamit nem állítanak elő, vagy nem szállítanak azonnal, rögtön – inkább már nem is kell. Sebességőrület uralkodik az utakon, a kereskedelemben, a számítástechnikában és a világhálón. Az új életritmus maradandó nyomokat hagy az életünkben.
2019-11-21: Család - Józsa Zsuzsanna:

Legyetek derűsek! (Erzsébet-bál Sepsiszentgyörgyön)

A Háromszék–Brassó Régió Házas Hétvégés közösségek szervezésében, Fűzi István és Enikő (Babi) régiós felelősök koordinálásával november 16-án tartották meg a hagyományos Erzsébet-bált Legyetek derűsek! mottóval Sepsiszentgyörgyön a Santana rendezvényteremben. Az erdélyi, tartományi szintű rendezvényre 141 házaspár és 5 lelkiatya jelentkezett be. Az est házigazdái Timár Sándor és Molnár Marika voltak.