JogállamiságKormányközi párbeszéd szükséges

2019. november 21., csütörtök, Világfigyelő

Magyarország nem ért egyet az unió soros elnökségét betöltő Finnország javaslatával, amely alapján az Európai Unió feladná a jogállamiságról szóló, valódi kormányközi párbeszéden alapuló mechanizmusát – jelentette ki Varga Judit magyar igazságügyi miniszter Brüsszelben az uniós tagállamok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek keddi ülését követően.

  • Varga Judit magyar igazságügyi miniszter
    Varga Judit magyar igazságügyi miniszter

Varga Judit hangsúlyozta, a jogállamiságot vizsgáló folyamatot tekintve Magyarország egy bevált, kormányközi párbeszédre épülő, eddig jól működő, a jogállamisági alapelveket figyelembe vevő mechanizmus megtartását támogatja. Magyarország olyan folyamat alkalmazásával ért egyet, amely tiszteletben tartja a tagállamok egyenjogúságát. Egy ilyen mechanizmust nem szabad olyan eljárásra cserélni, amelynek keretében az Európai Bizottság által készített éves jogállamisági jelentést alapul véve mondanának véleményt egymásról a tagállamok – húzta alá a miniszter.

Magyarország azt sem tudja elfogadni, hogy az Európai Unió Tanácsa a jövőben az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentésére alapozná saját dialógusát. A tanácsülésen hangoztatott magyar és lengyel vélemény szerint a jogállamisággal összefüggő aggodalmak esetén a tagállamoknak kizárólag egymással folytatott egyeztetést követően önállóan kell kialakítaniuk véleményüket. A legtöbb tagállam által támogatott finn javaslat ezt a jól bevált folyamatot kívánja megfosztani kormányközi jellegétől, új mechanizmust létrehozva helyette – jelentette ki.

Magyarország számára nem fogadható el egy ilyen mechanizmus létrejötte. Noha kisebbségi, de legitim vélemény az, amelyet nem vesz figyelembe a tagállamok többsége – emelte ki a miniszter. Hozzátette, az Európai Bizottságnak elegendő eszköz áll rendelkezésére ahhoz, hogy az uniós szerződéseket betartassa a tagállamokkal és számonkérje rajtuk a jogállamiság helyzetét. Minden egyéb új mechanizmus felesleges és csak megkettőzi a meglévő eljárásokat – tette hozzá.

Varga Judit kiemelte: Magyarországnak rossz tapasztalatai vannak az Európai Bizottság jogállamisággal összefüggő fellépésével. Egyértelműnek nevezte, hogy a Jean-Claude Juncker vezette, leköszönő uniós bizottság politikai szempontokat vett figyelembe a folyamat során. A jogállamiság fogalmát politikai fegyverré alakította, amely elterelte a figyelmet a valós jogi párbeszédről. Ameddig az ellene folyó, jogállamisággal összefüggő eljárás nyitott, addig Magyarország elvesztett bizalmát nem tudja helyreállítani semmilyen új kezdeményezés – mondta a miniszter.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 510
szavazógép
2019-11-21: Emlékezet - :

Tréfás történetek az uzoniak mindennapjaiból

Néhány tréfás, a székely humort kifejező történetet szeretnék megosztani az uzoniak emlékezetéből. Sokat köszönhetek nagymamámnak, néhai Kelemen Ferencné Szigyártó Zsuzsannának, aki mesékben, tréfákban, mondókákban kifogyhatatlan volt. Konsza Samu és Faragó József a Háromszéki magyar népköltészet című könyv anyagának gyűjtő körútján nagyon sokszor megfordulhatott az otthonában, mert dédnagyanyám, nagyanyám és édesanyám neve 142 adat mellett szerepel.
2019-11-21: Világfigyelő - :

Stratégiai hiba volt a halasztás (Az Európai Néppárt kongresszusa)

Stratégiai hibának nevezte az albán és észak-macedóniai csatlakozási tárgyalások elhalasztását tegnap Zágrábban Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) leköszönő elnöke, aki szerint ezzel az EU elveszítette hitelességét a régióban, és ajtót nyitott más nagyhatalmaknak.