Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

JogállamiságKormányközi párbeszéd szükséges

2019. november 21., csütörtök, Világfigyelő

Magyarország nem ért egyet az unió soros elnökségét betöltő Finnország javaslatával, amely alapján az Európai Unió feladná a jogállamiságról szóló, valódi kormányközi párbeszéden alapuló mechanizmusát – jelentette ki Varga Judit magyar igazságügyi miniszter Brüsszelben az uniós tagállamok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek keddi ülését követően.

  • Varga Judit magyar igazságügyi miniszter
    Varga Judit magyar igazságügyi miniszter

Varga Judit hangsúlyozta, a jogállamiságot vizsgáló folyamatot tekintve Magyarország egy bevált, kormányközi párbeszédre épülő, eddig jól működő, a jogállamisági alapelveket figyelembe vevő mechanizmus megtartását támogatja. Magyarország olyan folyamat alkalmazásával ért egyet, amely tiszteletben tartja a tagállamok egyenjogúságát. Egy ilyen mechanizmust nem szabad olyan eljárásra cserélni, amelynek keretében az Európai Bizottság által készített éves jogállamisági jelentést alapul véve mondanának véleményt egymásról a tagállamok – húzta alá a miniszter.

Magyarország azt sem tudja elfogadni, hogy az Európai Unió Tanácsa a jövőben az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentésére alapozná saját dialógusát. A tanácsülésen hangoztatott magyar és lengyel vélemény szerint a jogállamisággal összefüggő aggodalmak esetén a tagállamoknak kizárólag egymással folytatott egyeztetést követően önállóan kell kialakítaniuk véleményüket. A legtöbb tagállam által támogatott finn javaslat ezt a jól bevált folyamatot kívánja megfosztani kormányközi jellegétől, új mechanizmust létrehozva helyette – jelentette ki.

Magyarország számára nem fogadható el egy ilyen mechanizmus létrejötte. Noha kisebbségi, de legitim vélemény az, amelyet nem vesz figyelembe a tagállamok többsége – emelte ki a miniszter. Hozzátette, az Európai Bizottságnak elegendő eszköz áll rendelkezésére ahhoz, hogy az uniós szerződéseket betartassa a tagállamokkal és számonkérje rajtuk a jogállamiság helyzetét. Minden egyéb új mechanizmus felesleges és csak megkettőzi a meglévő eljárásokat – tette hozzá.

Varga Judit kiemelte: Magyarországnak rossz tapasztalatai vannak az Európai Bizottság jogállamisággal összefüggő fellépésével. Egyértelműnek nevezte, hogy a Jean-Claude Juncker vezette, leköszönő uniós bizottság politikai szempontokat vett figyelembe a folyamat során. A jogállamiság fogalmát politikai fegyverré alakította, amely elterelte a figyelmet a valós jogi párbeszédről. Ameddig az ellene folyó, jogállamisággal összefüggő eljárás nyitott, addig Magyarország elvesztett bizalmát nem tudja helyreállítani semmilyen új kezdeményezés – mondta a miniszter.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 907
szavazógép
2019-11-21: Emlékezet - :

Tréfás történetek az uzoniak mindennapjaiból

Néhány tréfás, a székely humort kifejező történetet szeretnék megosztani az uzoniak emlékezetéből. Sokat köszönhetek nagymamámnak, néhai Kelemen Ferencné Szigyártó Zsuzsannának, aki mesékben, tréfákban, mondókákban kifogyhatatlan volt. Konsza Samu és Faragó József a Háromszéki magyar népköltészet című könyv anyagának gyűjtő körútján nagyon sokszor megfordulhatott az otthonában, mert dédnagyanyám, nagyanyám és édesanyám neve 142 adat mellett szerepel.
2019-11-21: Világfigyelő - :

Stratégiai hiba volt a halasztás (Az Európai Néppárt kongresszusa)

Stratégiai hibának nevezte az albán és észak-macedóniai csatlakozási tárgyalások elhalasztását tegnap Zágrábban Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) leköszönő elnöke, aki szerint ezzel az EU elveszítette hitelességét a régióban, és ajtót nyitott más nagyhatalmaknak.