Az Európai Néppárt kongresszusaStratégiai hiba volt a halasztás

2019. november 21., csütörtök, Világfigyelő

Stratégiai hibának nevezte az albán és észak-macedóniai csatlakozási tárgyalások elhalasztását tegnap Zágrábban Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) leköszönő elnöke, aki szerint ezzel az EU elveszítette hitelességét a régióban, és ajtót nyitott más nagyhatalmaknak.

  • Joseph Daul, a leköszönő elnök
    Joseph Daul, a leköszönő elnök

Az EPP leköszönő elnöke a szervezet zágrábi kongresszusát megnyitó beszédében azt mondta: e döntéssel megmutatták, hogy nincs elképzelésük, és hogy hiányzik a határozottságuk. „Megszegtük az ígéretünket és elveszítettük a hitelességünket a régióban, valamint ajtót nyitottunk Oroszországnak, Kínának, Törökországnak és az öbölbeli államoknak” – hangsúlyozta. (A múlt hónapban rendezett EU-csúcstalálkozón Franciaország blokkolta a balkáni államok csatlakozási tárgyalásainak megkezdését – szerk. megj.)

Daul kiemelte: szoros egységbe tömörülő Európára van szükség, amely garantálni tudja álláspontját a nemzetközi kérdésekben. Úgy vélte: egyetlen ország sem tud egyedül szembenézni az Oroszország és Kína imperialista politikája jelentette kihívásokkal, Európa országai olyan világos vízióval rendelkező óriásokkal állnak szemben, amelyeknek nem kell döntéseiket saját polgáraik felé igazolniuk – mondta. Hozzátette: meg kell védeni az uniós állampolgárokat, a vállalatokat és az értékeket. A fontosabb kihívások között említette a klímaváltozást is, amely témája lesz a kongresszusnak. Daul elítélte az úgynevezett zöld populizmust és egyfajta középutat szorgalmazott. Kifejtette, hogy a zöld populisták és az éghajlatváltozás létezését tagadók között kell megtalálni az arany középutat, amellyel harcolni tudnak a klímaváltozás ellen, de egyben megvédik a munkahelyeket és a gazdaságot is. Jelezte, hogy az európaiak aggódnak a bolygóért, de saját jövőjüket, fizetéseiket és nyugdíjaikat is féltik.

Daul szerint az EPP-nek komolyan foglalkoznia kell a biztonságpolitikával is.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 902
szavazógép
2019-11-21: Világfigyelő - :

Kormányközi párbeszéd szükséges (Jogállamiság)

Magyarország nem ért egyet az unió soros elnökségét betöltő Finnország javaslatával, amely alapján az Európai Unió feladná a jogállamiságról szóló, valódi kormányközi párbeszéden alapuló mechanizmusát – jelentette ki Varga Judit magyar igazságügyi miniszter Brüsszelben az uniós tagállamok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek keddi ülését követően.
2019-11-21: Világfigyelő - :

Vlagyimir Putyin szerint az orosz fenyegetés kitaláció

Függetlenül az Ukrajnával kapcsolatos összes problémától, a Krím és a Donyec-medence körüli spekulációktól, mindenki tökéletesen tisztában van vele, hogy Oroszország senkit sem szándékozik megtámadni, az orosz fenyegetés puszta kitaláció – hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök egy tegnapi moszkvai nemzetközi befektetői tanácskozáson.