Terepgyakorlaton a bolyaisok

2019. november 21., csütörtök, Közélet

Saját szemükkel győződhettek meg a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyre kihelyezett környezettudományi tagozatának egyetemistái arról, hogy a letűnt földtörténeti korok maradványai, a mio-pliocén hazai vulkanizmus szabad ég alatt megmaradt földtörténeti emlékei, emlékegyüttesei országosan védett területek.

  • Bazaltoszlopok előtt. Fotó: R. L.
    Bazaltoszlopok előtt. Fotó: R. L.

Ilyen az alsórákosi bazaltfejtő területe is, ahol a termelés megszűnése miatt is félbemaradt a gazdasági tevékenység. A napokban lezajlott terepgyakorlat során a hallgatók megismerkedtek a jellegzetes sötét és szürkébb színű, vulkanikus eredetű bazaltféleségekkel és a legjellegzetesebb melléktermékekkel: vulkáni bombákkal, hólyagos bazalttal, lapilivel, vulkanikus törmelékekkel, magasan álló lávakürtőkkel és ezeknek régebbi, de napjainkban is értékes kőipari felhasználásával: építő- és aprított kövekkel, perlitekkel. Volt alkalom megcsodálni a bányaüreg egy mélyebb részében elhelyezkedő, kristálytiszta vizű tavat is. Alsórákos községben az antropogén, az emberi kéz által alkotott környezetet is megismerték: a Sükösd-Bethlen-várkastélyt, megóvásának kérdéseit, amelynek gondját a helybeli erdő-közbirtokosság vállalta fel. Bejárták a település temetőjét, ahol az egyedi motívumokkal és színezettel készült, lábtól való gombosfákat tanulmányozták, nem kevésbé pedig a települést körülvevő persányi hegykoszorút, valamint azt az emléktáblával megjelölt lakóházat, ahol az író Nyirő József töltötte alsórákosi éveit. A terepgyakorlat földtani részéhez geológus szakember szolgáltatta a magyarázatot, jelen volt Bartalis Ildikó kari vezető és Ráduly Lenke óraadó tanár.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 105
szavazógép
2019-11-21: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Sepsikőröspataki ökumené

Már régebb visszakapta az egyházi vallásos rendezvények és nőegyleti összejövetelek számára alkalmas és tágas közösségi termét a sepsikőröspataki római katolikus egyházközség, amelyben a visszaszolgáltatás előtt a községközpont iskolájának sport- és testnevelésóráit tartották. Fenntartásáról-gondozásáról az egyháztanács mellett az itt sikeresen működő Szent Erzsébet Nőegylet gondoskodik.
2019-11-21: Kármentő - Mózes László:

Gyalogolni jó /lenne/

Fejre állt, de nem rajzszög. Mi az? A lokális sepsiszentgyörgyi válasz: személygépkocsi a járdán. Hogy még hatásosabb legyen, e látvány a megyeszékhely egyik forgalmas részén, a villanyrendőrnél, kirakatok és üzletek tőszomszédságában sokkol. Még szerencse, hogy a bravúros légi mutatványt nem kísérte súlyos sérülés, a piros rendszámú, repülő autó nem sebesített meg senkit. Valójában két, az útkereszteződésbe szabálytalanul behajtó jármű okozta ezt a nyakatekert balesetet, két gyorsan hajtó autóvezető próbálta elkerülni az ütközést az útkereszteződésben – a rendőrség tájékoztatása szerint egyikük túl korán, még a sárga jelzésnél, másikuk pedig túl későn, már a piros jelzésnél indult – s ebből született meg e dicstelen végeredmény.