Sepsikőröspataki ökumené

2019. november 21., csütörtök, Közélet

Már régebb visszakapta az egyházi vallásos rendezvények és nőegyleti összejövetelek számára alkalmas és tágas közösségi termét a sepsikőröspataki római katolikus egyházközség, amelyben a visszaszolgáltatás előtt a községközpont iskolájának sport- és testnevelésóráit tartották. Fenntartásáról-gondozásáról az egyháztanács mellett az itt sikeresen működő Szent Erzsébet Nőegylet gondoskodik.

  • Rendezvény, amely nem parancsra született. Fotó: Nagy Enikő
    Rendezvény, amely nem parancsra született. Fotó: Nagy Enikő

Hét évvel ezelőtt alakult meg itt a nőegylet – tudtuk meg Nagy Enikő leköszönő elnök asszonytól, nemrég utódja, Marhát Erzsébet vette át az irányítást, aki folytatja a tevékenységet. A hétvégén őszi, vallásos töltetű rendezvényen vettünk részt. Jobbára idősebb és középkorú családok foglalták el a zsúfolásig telt termet, ahol megjelentek a helybeli protestáns – református és unitárius – gyülekezetek lelkész családjai is, bizonyságot téve arról, hogy Sepsikőröspatakon a szó legszorosabb értelmében működik az ökumené. Marhát Erzsébet üdvözlőbeszéde után rövid kulturális műsorra hívta az egybegyűlteket. A magyar irodalom jeleseinek, többek között Reményik Sándor és Dsida Jenő vallásos ihletettségű, megzenésített verseit mutatta be Márk Attila árkosi unitárius énekvezér, gitárművész, aki sikeresen közös éneklésre invitálta az összejövetel résztvevőit, majd rövid előadás hangzott el Háromszék és a szűkebb Sepsi-vidék harangkülönlegességeiről. Az ízletes estebéd előtt asztali áldást mondott Faragó István, a katolikus közösség plébánosa.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2384
szavazógép
2019-11-21: Máról holnapra - Farkas Réka:

Kampány mímelése

Nehéz bármilyen műfajba besorolni a két államelnökjelölt kedd esti megnyilvánulását, hosszas, két és fél órás szereplésüket, mely során mindketten bemutatkoztak a nagy nyilvánosság előtt, és úgy tettek, mintha rendkívül nyitottan, minden kérdésre válaszolnának. Mímelték, hogy kampányolnak. Párhuzamosan, egymástól függetlenül, hisz a tisztességes vitát Klaus Iohannis lekezelő fölénnyel elutasította. A második forduló biztos nyertesének tekintett jelölt semmit nem hajlandó kockáztatni, ugyanis volt már arra példa, hogy az elnökjelöltek vitája okozta a vesztét a majdnem hasonlóan biztos befutónak.
2019-11-21: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Terepgyakorlaton a bolyaisok

Saját szemükkel győződhettek meg a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Sepsiszentgyörgyre kihelyezett környezettudományi tagozatának egyetemistái arról, hogy a letűnt földtörténeti korok maradványai, a mio-pliocén hazai vulkanizmus szabad ég alatt megmaradt földtörténeti emlékei, emlékegyüttesei országosan védett területek.