Középiskolások vetélkedtekA környezettudatos gazdálkodásért

2019. november 22., péntek, Közélet

Tíz háromszéki középiskolás csapat vett részt szerdán a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi tanulmányi központja által harmadik alkalommal szervezett SapiSentia vetélkedőn, amelynek célja, hogy a diákok közelebb kerüljenek az egyetemhez és a felkészülés alatt olyan ismereteket szerezzenek, amelyek nem csupán tantárgyakhoz köthetőek, hanem különböző tudományterületeket érintenek.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A vetélkedő megnyitóján Nyárádi Imre István, a sepsiszentgyörgyi tanulmányi központ igazgatója arra biztatta a diákokat, tanulmányaikat ne hagyják abba, érettségi után is képezzék magukat, bízzanak abban, hogy az alapos felkészülés meghozza majd gyümölcsét. A Sapientia egyetem jelenleg huszonkilenc alapszakon és tizenkét mesteri képzésen ad diplomát – ismertette. Nyárádi elmondta, Sepsiszentgyörgyön a jelenlegi agrármérnöki szak mellett a jövő tanévtől erdészmérnöki szak indul és néhány éven belül felépül az egyetemi központ a város határában.
A vetélkedő idei központi témája a környezettudatos és fenntartható biogazdálkodás volt, a feladatok egyikén a diákoknak olyan innovatív ötletet kellett kidolgozniuk és bemutatniuk, ami a székelyföldi gazdálkodási feltételekhez köthető. Biró Enikő főszervező, a Sapientia marosvásárhelyi karának alkalmazott nyelvészeti tanszéke adjunktusa úgy értékelte, ez többségüknek sikerült is, a tanulók igen kreatívan oldották meg ezt a feladatot. A vetélkedő második fordulójában a csapatoknak húsz kérdésre kellett válaszolniuk előre megadott könyvészet alapján, amelyet a szervezők a biológia, biogazdálkodás, földrajz, kémia, művelődéstörténet területéről válogattak. A verseny utolsó szakaszában egy képzeletbeli angol nyelvű megyei napilap (Three Chair Messenger) számára kellett megírni rövid hírként a gazdálkodásról szóló bemutatójuk lényegét.
Az egyetemi tanárokból álló zsűri pontozása alapján első díjas a kézdivásárhelyi Apor Péter Szakközépiskola Állategészségügyi technikusok nevű csapata, második helyezést értek el a Verselemzők a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumból, harmadik helyen végzett a szintén mikós, Gazdálkodjunk traktoristául! csapat. Jutalomban részesült a többi versenyző is (egy-egy csapat a baróti Baróti Szabó Dávid Középiskolából, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceumból, a Puskás Tivadar Szakközépiskolából, valamint két-két csapat a Református Kollégiumból és a Székely Mikó Kollégiumból).

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 275
szavazógép
2019-11-22: Közélet - Iochom István:

Kivágják az út menti nyárfákat (Dálnok)

Egyik olvasónk jelezte, hogy az erdészet kibélyegezte a dálnoki letérő összes nyárfáját.
2019-11-22: Közélet - Fekete Réka:

Pedagógusok az elmúlt hetven évből (160 éves a Székely Mikó kollégium)

Már a negyvenes évek elején énekelt mikós kórus Budapesten, volt olyan tanára az iskolának, aki az akadémiai kiadó lexikonszerkesztőjeként is végezte munkáját, az is megtörtént, hogy az alma mater pedagógusát egyik hónapban kitüntették, majd nem sokkal később menesztették, mert két munkásszármazású diákot megbuktatott az érettségin. Ezekről is hallott az érdeklődő közönség tegnap délután a fennállásának 160. évfordulóját ünneplő sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium megemlékezéssorozatának harmadik eseményén, amelyen archív filmfelvételeken rögzített tanári vallomásokat mutattak be.