KárpátaljaAggódnak a magyar oktatás jövőjéért

2019. november 23., szombat, Világfigyelő

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát azon kedvezőtlen fejlemények miatt, amelyek a közelmúltban az ukrajnai magyar tannyelvű oktatással történtek.

A nyilatkozat szerint a KMPSZ-t aggasztják az utóbbi hetek ukrajnai magyar oktatást érintő eseményei: az ukrajnai magyar tankönyvkiadás megszüntetésével kapcsolatban a médiában megjelent hírek, az anyanyelvi és idegen nyelvi órák drasztikus csökkentése az elemi iskolai osztályokban, a Kárpátalján működő Petőfi-programosok tevékenységének állami szervek általi ellehetetlenítése. „Fél év telt el azóta, hogy új államelnöke van Ukrajnának, és több mint száz nap telt el azóta, hogy új összetételű parlamentje és kormánya van országunknak, de a magyar nyelvű oktatás rehabilitációja szempontjából nem történtek pozitív változások” – állapította meg a KMPSZ elnöksége. Az előző oktatási tárcával a választások előtt megkezdett együttműködés csekély érdemi eredménnyel járt, de az alapproblémák megoldására nem került sor.

Mivel az újonnan felállt oktatási minisztérium egyelőre nem kezdeményezte az érdemi tárgyalások folytatását, ezért a KMPSZ elnöksége úgy döntött, nyílt levélben tájékozódik az oktatási miniszternél arról, hogy a tárcának mi a terve a magyar nyelvű tankönyvkiadással. A KMPSZ a Velencei Bizottság vonatkozó határozatának szellemében jegyzékbe foglalja a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás gondjait és a szervezet által javasolt megoldásokat, valamint kezdeményezi a minisztériumnál az egyeztető tárgyalásokat a problémák orvoslása érdekében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1303
szavazógép
2019-11-23: Világfigyelő - :

Összefogtak a Kárpát-medencei gazdák (Magyarok Kenyere)

Minden eddiginél több, 5700 magyar gazda ajánlott fel búzaadományt a Magyarok Kenyere – 15 millió Búzaszem program keretében az idén.
2019-11-23: Közélet - Fekete Réka:

Megemlékezés a költő nevét viselő iskolában (Ady Endre születésnapja)

Egy vers, egy kép, egy érzés címmel szervezett megemlékező ünnepséget tegnap, a száz éve elhunyt Ady Endre születésnapján a költő nevét viselő sepsiszentgyörgyi általános iskola. Az alkalomból állított kopjafa mellett méltatták a költő életművét, a diákok verses-zenés műsort mutattak be, majd egy tuját ültettek Ady emlékére.