Cukorbeteg a családban

2019. november 25., hétfő, Közélet

Tíz hónapos korában kapta az első inzulinadagot, tizenhat éves volt, amikor saját vércukormérő készüléke lett, és csak felnőttként hallott arról, hogy a mozgás a legjobb gyógyszere a diabétesznek – mesélte a negyvenegy éves nagybaconi Nagy Éva a háromszéki cukorbeteg gyermekek és felnőtt diabéteszesek helyi egyesületei által szervezett szombati sepsiszentgyörgyi találkozón.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A korábbi esztendőktől eltérően a szervezők idén nem szakorvosok előadásai révén ismertették a cukorbeteg-életmód velejáróit, hanem cukorbeteg gyermekek szüleit és érintetteket szólaltattak meg, hogy beszéljenek a cukorbajjal járó mindennapokról. A megszólalók pozitív üzenete: senki ne keseregjen, ha cukorbeteg lesz vagy családja egyik tagjánál diagnosztizálják a betegséget, mert a jelenlegi korszerű kezeléssel jobban egyensúlyban tartható a vércukorszint, mint korábban, a mozgás pedig mindenkinek adott lehetőség, csupán élni kell vele.

A Kovászna Megyei Cukorbeteg Gyermekek és Fiatalok Egyesülete, valamint a Sweet Life Egyesület által szervezett rendezvényen a négy éve indított tornaprogramról is szóltak, majd kisorsolták a helyi vállalkozók támogatásával összegyűjtött tombolatárgyakat, és nem maradt el az ingyenes vércukorszintmérés sem, amiben a megyei Vöröskereszt önkéntesei segítettek. A Dobolyi László, Rémán Éva és Sidó Zita által szervezett találkozón nemcsak a cukorbetegek ismerhették meg az egészséges életmód legfontosabb alapelveit, de a családtagok is szembesülhettek azzal, hogy nekik is szerepük van abban, hogy cukorbeteg hozzátartozójuk a lehető legkiegyensúlyozottabb életet éljen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1553
szavazógép
2019-11-25: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Adventi gyertyagyújtás
Sepsiszentgyörgyön hagyománya van a karácsonyra való készülődésnek, amely az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásával kezdődik. Idén tizedik alkalommal állítanak óriási adventi koszorút a város főterén. Az első gyertyát december 1-jén, vasárnap a 19.30 órakor kezdődő ünnepi műsor keretében gyújtják meg.
2019-11-25: Közélet - Váry O. Péter:

Hősi halottak emlék nélkül

Székely határőrök a napóleoni háborúkban címmel tartott tartalmas előadást pénteken este dr. Csikány Tamás hadtörténész a Bod Péter Megyei Könyvtárban: mint kutatásaiból kiderül, a több mint két évtizedig tartó francia háborúkban több száz csíki és háromszéki székely vesztette életét, emlékük azonban feledésbe merült – nem tudunk arról, hol temették el őket, emlékművek sem jelölik hősi haláluk helyszínét, sőt, sok esetben nevüket sem őrizte meg az utókor.