Hősi halottak emlék nélkül

2019. november 25., hétfő, Közélet

Székely határőrök a napóleoni háborúkban címmel tartott tartalmas előadást pénteken este dr. Csikány Tamás hadtörténész a Bod Péter Megyei Könyvtárban: mint kutatásaiból kiderül, a több mint két évtizedig tartó francia háborúkban több száz csíki és háromszéki székely vesztette életét, emlékük azonban feledésbe merült – nem tudunk arról, hol temették el őket, emlékművek sem jelölik hősi haláluk helyszínét, sőt, sok esetben nevüket sem őrizte meg az utókor.

  • Dr. Csikány Tamás hadtörténész. Albert Levente felvétele
    Dr. Csikány Tamás hadtörténész. Albert Levente felvétele

Bár a császári ezredek legtöbbjéről fennmaradt részletes leírás, a Mária Terézia korában felállított székely határőr gyalogezredek története nincs megírva, ezért a kutatónak nehéz a dolga: napiparancsokból, különböző jegyzőkönyvekből kell megidéznie a múltat. A székely határőrgyalogságot elsősorban a könnyű harcászatban alkalmazták, habár a sorharcászatot is elsajátíttatták velük, így alkalmassá váltak támadások esetén az első sorban való bevetésre. Általában azonban elővéd vagy utóvéd szerepét töltötték be – mindkét megbízatás sok áldozatot követelt. Elővédként az ellenség felderítése, harcra provokálása, erejének felmérése, majd gyors visszavonulás volt feladatuk, ehhez lövésztudás, bátorság, helyzetfelismerés szükségeltetett – csupa olyan tulajdonság, melyekkel eleve rendelkeztek, illetve melyeket még békeidőben, amikor két évente három hónapnyi határőrségre kötelezték őket, kifejlesztettek magukban; utóvédként a visszavonulás fedezése szintén a könnyű harcászati modort kívánta meg. Számos és nehéz feladatuk során állandó veszteségek érték a székely határőrgyalogságot, e veszteségek azonban oly kis jelentőségűek voltak a császári hadvezetés számára, hogy legfennebb annyit jegyeztek fel: a harcban meghalt ennyi, megsebesült annyi katona. Nevük, haláluk körülményei, sírhelyük ismeretlen. Holott többet érdemeltek volna, különösképp, hogy olyan háborúban harcoltak, ami nem az övék volt...

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 223
szavazógép
2019-11-25: Közélet - Fekete Réka:

Cukorbeteg a családban

Tíz hónapos korában kapta az első inzulinadagot, tizenhat éves volt, amikor saját vércukormérő készüléke lett, és csak felnőttként hallott arról, hogy a mozgás a legjobb gyógyszere a diabétesznek – mesélte a negyvenegy éves nagybaconi Nagy Éva a háromszéki cukorbeteg gyermekek és felnőtt diabéteszesek helyi egyesületei által szervezett szombati sepsiszentgyörgyi találkozón.
2019-11-25: Közélet - Fekete Réka:

Segítenek a betegeken (Stroke Center Alapítvány)

Különböző neurológiai betegségek tünetegyütteseiről, valamint a rehabilitáció fontosságáról, lehetőségeiről tartottak ingyenes tájékoztatót érintetteknek és hozzátartozóiknak november 16-án a helyi Stroke Center Alapítvány szervezésében Sepsiszentgyörgyön. Mivel ezen a területen az egészségbiztosítási pénztár nem támogat állapotjavító programokat, az alapítvány célja, hogy pályázatok révén, a tájékoztatás mellett a térítésmentes terápiás foglalkozásokat is elindítsa.