Hősi halottak emlék nélkül

2019. november 25., hétfő, Közélet

Székely határőrök a napóleoni háborúkban címmel tartott tartalmas előadást pénteken este dr. Csikány Tamás hadtörténész a Bod Péter Megyei Könyvtárban: mint kutatásaiból kiderül, a több mint két évtizedig tartó francia háborúkban több száz csíki és háromszéki székely vesztette életét, emlékük azonban feledésbe merült – nem tudunk arról, hol temették el őket, emlékművek sem jelölik hősi haláluk helyszínét, sőt, sok esetben nevüket sem őrizte meg az utókor.

  • Dr. Csikány Tamás hadtörténész. Albert Levente felvétele
    Dr. Csikány Tamás hadtörténész. Albert Levente felvétele

Bár a császári ezredek legtöbbjéről fennmaradt részletes leírás, a Mária Terézia korában felállított székely határőr gyalogezredek története nincs megírva, ezért a kutatónak nehéz a dolga: napiparancsokból, különböző jegyzőkönyvekből kell megidéznie a múltat. A székely határőrgyalogságot elsősorban a könnyű harcászatban alkalmazták, habár a sorharcászatot is elsajátíttatták velük, így alkalmassá váltak támadások esetén az első sorban való bevetésre. Általában azonban elővéd vagy utóvéd szerepét töltötték be – mindkét megbízatás sok áldozatot követelt. Elővédként az ellenség felderítése, harcra provokálása, erejének felmérése, majd gyors visszavonulás volt feladatuk, ehhez lövésztudás, bátorság, helyzetfelismerés szükségeltetett – csupa olyan tulajdonság, melyekkel eleve rendelkeztek, illetve melyeket még békeidőben, amikor két évente három hónapnyi határőrségre kötelezték őket, kifejlesztettek magukban; utóvédként a visszavonulás fedezése szintén a könnyű harcászati modort kívánta meg. Számos és nehéz feladatuk során állandó veszteségek érték a székely határőrgyalogságot, e veszteségek azonban oly kis jelentőségűek voltak a császári hadvezetés számára, hogy legfennebb annyit jegyeztek fel: a harcban meghalt ennyi, megsebesült annyi katona. Nevük, haláluk körülményei, sírhelyük ismeretlen. Holott többet érdemeltek volna, különösképp, hogy olyan háborúban harcoltak, ami nem az övék volt...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1784
szavazógép
2019-11-25: Közélet - Fekete Réka:

Cukorbeteg a családban

Tíz hónapos korában kapta az első inzulinadagot, tizenhat éves volt, amikor saját vércukormérő készüléke lett, és csak felnőttként hallott arról, hogy a mozgás a legjobb gyógyszere a diabétesznek – mesélte a negyvenegy éves nagybaconi Nagy Éva a háromszéki cukorbeteg gyermekek és felnőtt diabéteszesek helyi egyesületei által szervezett szombati sepsiszentgyörgyi találkozón.
2019-11-25: Közélet - Fekete Réka:

Segítenek a betegeken (Stroke Center Alapítvány)

Különböző neurológiai betegségek tünetegyütteseiről, valamint a rehabilitáció fontosságáról, lehetőségeiről tartottak ingyenes tájékoztatót érintetteknek és hozzátartozóiknak november 16-án a helyi Stroke Center Alapítvány szervezésében Sepsiszentgyörgyön. Mivel ezen a területen az egészségbiztosítási pénztár nem támogat állapotjavító programokat, az alapítvány célja, hogy pályázatok révén, a tájékoztatás mellett a térítésmentes terápiás foglalkozásokat is elindítsa.