Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Bukovinai székelyekHetvenöt éve az édes hazában

2019. november 25., hétfő, Világfigyelő

Szombaton bukovinai napot tartottak Budapesten a Hagyományok Házában a bukovinai székelyek 75 évvel ezelőtti áttelepítésére emlékezve. Délelőtt bukovinai népmesék, népdalok és játékok álltak a középpontban, délután könyvvásárt, könyvbemutatót tartottak és fotókiállítás nyílt a bukovinai székelyekről. Este bukovinai székely fonó és táncház zárta a programot.

  • FOTÓ: BOCSKAY ZSOLT
    FOTÓ: BOCSKAY ZSOLT

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Hetvenöt éve az édes hazában című gálaesten mondott köszöntőjében rámutatott: jól ismerjük a bukovinai székelyek néphagyományait, tájszólásukat, népmese- és népdalkincsüket, táncaikat, mondáikat, hiedelemvilágukat, családfájukat, sőt, a nagyobb családok DNS-térképét is. A hagyományok őrzésében kiemelkedő jelentősége van a harminc éve létrejött, 45 tagkörrel működő Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének, ami erőt és összefogást is jelent a bukovinai székelyeknek – hangsúlyozta. Bár a 20. század a magyarok számára vesztes évszázad volt, de nekünk, mai magyaroknak minden lehetőségünk adott, és meg kell tennünk mindent, hogy a 21. század egy nyertes évszázad legyen – fogalmazott Potápi Árpád János.

Emlékeztetett: 1941-ben született döntés a népcsoport Magyarországra való áttelepítéséről, a Bácskába, a Bajmok-Szabadka vonaltól Újvidékig. Ám a visszatérő szerbek és a szövetséges szovjetek elől a népcsoportnak 1944-ben ismét menekülni kellett, ezután szóródtak szét a Dunántúlon, majd 1945-ben indult meg végleges letelepítésük Bonyhád központtal Tolna és Baranya megyében.

A gálán Kóka Rozália énekes-mesemondó Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató, a rendezvény fővédnöke leveléből idézett, aki a legkeserűbb sorsú magyar népcsoportnak nevezte a bukovinai székelyeket, akik gazdag, sajátos népművészeti és népköltészeti értékekkel színesítették a magyar kultúrát.

Sebő Ferenc népzenekutató egy hanglemezt mutatott be. Az 1983-as, 1984-es felvételek akkoriban a bukovinai székely kultúra utolsó leheletének tűntek, ám örömmel tapasztalta, hogy a fiatalok tovább viszik a hagyományokat, a bukovinaiak nem hagyják magukat – fogalmazott.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1143
szavazógép
2019-11-25: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Egyed Ákos 90 éves (Bodos ünnepe)

Ünnepelt tegnap Bodos, Egyed Ákos történész professzort köszöntötte születésének 90. éves évfordulója alkalmából. Az erdővidéki falu közössége és református egyháza rég tervezi meghívni, hogy itthon köszönthesse jeles szülöttét, és ezt megtette a templomban tartott istentiszteleten.
2019-11-25: Világfigyelő - :

Johnson karácsonyi ajándéka (Brit választási kampány)

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint még karácsony előtt ismét a parlament elé kerül a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételeit rögzítő megállapodás, ha a kormányzó Konzervatív Párt megnyeri a december 12-ére kiírt előre hozott választást.