Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Brit választási kampányJohnson karácsonyi ajándéka

2019. november 25., hétfő, Világfigyelő

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint még karácsony előtt ismét a parlament elé kerül a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételeit rögzítő megállapodás, ha a kormányzó Konzervatív Párt megnyeri a december 12-ére kiírt előre hozott választást.

  • Fotó: Daily Express
    Fotó: Daily Express

A Konzervatív Párt hivatalosan tegnap délután mutatta be választási programját. Johnson kormányfő közölte: a konzervatívok választási programja a brexit végrehajtása, véget vetve a bizonytalanságnak és lehetővé téve az e bizonytalanság miatt visszafogott beruházások megvalósítását a brit gazdaságban. Hozzátette: ha a konzervatívok a decemberi választáson többségbe kerülnének, az azt jelentené, hogy a brexit-folyamat január végéig, vagyis a brexit jelenleg érvényes határidejéig lezajlana.

Az én előzetes karácsonyi ajándékom a nemzetnek az lesz, hogy a brexit-törvénytervezet még az ünnepi szünet előtt a parlament elé kerül, és akkor az emberek végre e látszólag soha véget nem érő brexit-drámasorozattól megszabadulva élvezhetik az ünnepeket – mondta a brit miniszterelnök.

A választási kampány első mozzanataként feloszlatott előző parlament alsóházának képviselői október végén megszavazták ugyan a brexitmegállapodás alapelveit, rögtön ezután azonban leszavazták a megállapodás törvénybe iktatására kidolgozott rendkívül feszes kormányzati menetrendet, azzal az indokkal, hogy egy ilyen terjedelmű és ennyire bonyolult jogszabálytervezetet nem lehet gondosan áttanulmányozni és megvitatni a kormány által megszabott három ülésnap alatt.

E második szavazás után Boris Johnson az alsóházban bejelentette, hogy a kormány szünetelteti a ratifikációs folyamatot, amíg az Európai Unió döntést nem hoz a Brexit további halasztását indítványozó brit kormányzati kezdeményezésről.

Johnsont jogszabály kötelezte arra, hogy kezdeményezze az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanácsnál a brexit halasztását, mivel a törvényben foglalt határidőig, október 19-ig a parlament nem ratifikálta a brexitmegállapodást, és nem járult hozzá a megállapodás nélküli kilépéshez sem.

Az Egyesült Királyság október 31-én lépett volna ki az Európai Unióból, de az Európai Tanács 2020. január 31-ig meghosszabbította a kilépési határidőt. Johnson ezután kezdeményezte az előre hozott választások kiírását december 12-ére, és az indítványt a parlamenttel folytatott hosszas tusakodás után el is fogadtatta.

A konzervatívok választási programjában szerepel a bevándorlás mérséklése és a bevándorlási kérelmek pontozásos rendszeren alapuló elbírálásának bevezetése. A program megerősíti azt a korábban is elhangzott ígéretet, hogy a konzervatív kormány 20 ezerrel növeli a rendőrség létszámát, a 75 éven felülieket mentesíti a televíziós előfizetési díj alól, a nyugdíjakat pedig vagy az aktuális éves inflációval, vagy a bérnövekedés ütemével azonos mértékben, vagy 2,5 százalékkal emeli, attól függően, hogy a három közül melyik a legmagasabb.

Szerepel a programban, hogy a tanárok kezdő éves alapfizetése legalább 30 ezer font lesz, és az állami egészségügyi szolgálat (NHS) finanszírozása a 2023–2024-es pénzügyi évig 33,9 milliárd fonttal emelkedik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1094
szavazógép
2019-11-25: Világfigyelő - :

Hetvenöt éve az édes hazában (Bukovinai székelyek)

Szombaton bukovinai napot tartottak Budapesten a Hagyományok Házában a bukovinai székelyek 75 évvel ezelőtti áttelepítésére emlékezve. Délelőtt bukovinai népmesék, népdalok és játékok álltak a középpontban, délután könyvvásárt, könyvbemutatót tartottak és fotókiállítás nyílt a bukovinai székelyekről. Este bukovinai székely fonó és táncház zárta a programot.
2019-11-25: Világfigyelő - :

Ifjúsági központ Tuholkán (Ukrajna)

A magyar kormány támogatásával és Fényeslitke község közreműködésével épült görög katolikus ifjúsági lelki központot adott át ünnepélyesen Íjgyártó István, Magyarország kijevi nagykövete tegnap Ukrajnában, a Lemberg megyei Tuholka községben.