Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tina Turner 80 éves

2019. november 26., kedd, Magazin

Ma nyolcvan éve született Tina Turner amerikai rockénekesnő. Anna Mae Bullock néven jött a világra Tennessee államban, Nutbush városkában. A település nevét az önéletrajzi ihletésű Nutbush City Limits című dalában örökítette meg. Az ötvenes évek elején St. Louisba költöztek, Tina itt kezdett énekelni a helyi klubokban.

  • Fotó: Philip Spittle
    Fotó: Philip Spittle

Tizennyolc évesen csatlakozott vokalistaként Ike Turner Kings of Rhythm elnevezésű együtteséhez, ahol hamarosan szólóénekessé és a gitáros Ike feleségévé lépett elő. 1960-ban A Fool in Love című daluk felkerült a slágerlistákra, ettől kezdve Ike és Tina Turner Review néven járták Amerikát, majd a világot. A házasság szakmailag sikeresebb volt, mint magánéletileg. Számtalan daluk lett sláger (River Deep, Mountain High, Proud Mary), 1969-ben a Rolling Stones turnéján ők voltak az előzenekar, Ike és Tina személyes kapcsolata azonban egyre jobban megromlott, a drogokra rászokott férj kizsákmányolta, csalta és ütötte-verte feleségét, aki sokszor csak napszemüvegben, fájdalomcsillapítókkal teletömve tudott színpadra állni.

A pohár 1976-ban telt be: az énekesnő egy színpadi veszekedés után a turné közepén hagyta ott férjét, saját bevallása szerint 36 cent készpénzzel és egy benzinkártyával zsebében. Ike Turnerrel, aki 2007-ben drogtúladagolásban halt meg, soha többé nem váltott egy szót sem, csak a nevét tartotta meg. Még akkor sem álltak egy színpadon, amikor 1991-ben együtt kerültek be a rock halhatatlanjai közé, Ike ugyanis éppen börtönben ült kábítószer birtoklásáért, a kitüntetést helyettük Phil Spector, a River Deep, Mountain High című albumuk producere vette át.

A szólókarrier lassan indult, Tina kísérletezett rockkal, diszkóval, különösebb feltűnés nélkül. A szakma leírta. Takarított, olykor segélyen élt, hogy el tudja tartani gyerekeit. 1984-ben aztán a rockzene egyik legnagyszerűbb visszatérésének lehetett tanúja a világ. A negyvenöt éves Tina Private Dancer című, ötödik szólóalbumából 12 millió példány kelt el, négy Grammy-díjat söpört be vele, What’s Love Got to Do With It című dala pedig listavezető lett Amerikában. A rendkívül energikus, lobogó hajú énekesnő világszerte zsúfolt arénákban lépett fel, albumai milliós példányszámban keltek el, 1988-ban ismét Grammy-díjat kapott.
Tina Turner a filmvásznon is bizonyított: szerepelt a Who együttes Tommy című musicaljének filmváltozatában, egy Mad Max-filmben és Az utolsó akcióhős című filmben, s ő énekelte az Aranyszem című James Bond-film címadó dalát. Természetesen róla is készítettek filmet, de ezt nem nézte meg, mondván: még így sem akarja átélni a férje által okozott szenvedéseket.

A kilencvenes évektől már ritkábban lépett fel, utolsó nagyszabású turnéjára énekesnői pályafutásának fél évszázados jubileumán indult, s ez lett a 2009-es év legjövedelmezőbb koncertkörútja. Az énekesnőn mintha nem fogna az idő: talán szerencsés génjeinek, talán a buddhista meditációnak köszönhetően alakja még mindig a régi. 2013-ban, hetvenhárom éves korában ő lett a Vogue magazin legidősebb címlaplánya, és még abban az évben ismét házasságkötésre szánta el magát: ahhoz a nála jóval fiatalabb német producerhez ment feleségül, akivel már húsz éve élt együtt.

Tina Turner a világ egyik legnépszerűbb énekesnője, aki több mint 200 millió lemezt adott el, s bekerült a Guinness-rekordok könyvébe is, mert több koncertjegyet adott el, mint bármely más szólista a szórakoztatóipar történetében.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2418
szavazógép
2019-11-26: História - :

A Szovjetunióba hurcoltak emléknapja (November 25.)

Az Országgyűlés 2012. május 21-én nyilvánította november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai foglyok és kényszermunkások emléknapjának annak emlékére, hogy 1953-ban ezen a napon léphetett Nyíregyháza-Sóstón ismét magyar földre azon foglyok első csoportja, akik túlélték a Gulag borzalmait.
2019-11-26: Gazdakör - Bokor Gábor:

Nagy jövője van a mangalicatenyésztésnek

Első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal szerveztek november 23–24-én mangalica-gasztrofesztivált Székelyudvarhely főterén, a Patkóban. A Márton Áron téren felállított lacikonyhák, a termelők széles kínálata, a színpadi fellépők rengeteg látogatót vonzottak a helyszínre. Az esemény fő szervezője a Mangalicatenyésztők Egyesülete volt, társszervezőként a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, Hargita Megye Tanácsa, a magyarországi agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, az Udvarhelyszéki Mezőgazdászok Egyesülete is hozzájárult az egyedi esemény sikeréhez.