Az Európai Parlament segítségét kérik medveügyben

2019. november 26., kedd, Közélet

Az elszaporodó medvetámadások kapcsán az Európai Parlament (EP) Petíciós Bizottságához fordult kedden Borboly Csaba, Péter Ferenc és Tamás Sándor, Hargita, Maros, illetve Kovászna megye önkormányzatának elnöke, valamint Alexandru-Adrian Gabor, Brassó Megye Tanácsának alelnöke közösen aláírt beadvánnyal. Az ügyben tájékoztatót tartottak a háromszéki megyeházán, és videobeszélgetésben bejelentkezett Vincze Loránt EP-képviselő is.

A tájékoztató elején bejátszottak egy filmet, amely bemutatta, amint Szováta, Viktóriaváros, Málnás és Tusnádfürdő központjában medvék járkálnak. Tamás Sándor felvezetőjében elmondta, évek óra rendezetlen ügy a medvekérdés. Vadásztársaságok számítása szerint háromszor annyi medve él a térségben, mint amennyit a környezet megbír. A populáció túlszaporodott, a medvék bejárnak a településekre. Európában mintegy tízezer medve él, ennek kétharmada Romániában, ezen belül az állomány 80 százaléka a négy megyében található. A medvék veszélyesek az emberekre, rengeteg kárt okoznak, a kormány nem téríti meg ezeket. Arra szeretnék ösztönözni az EP-t, hasson a román kormányra a medveügy rendezése érdekében.

Borboly Csaba közölte, a nagyvadak hét ember halálát okozták, a nyolcadik esetben még tart a halál okának kivizsgálása. Továbbá olyan 13 közúti vagy vasúti baleset történt, melyekben a medve elpusztult. Csak ebben az évben a négy megyében több mint ezer gazdaságban okoztak károkat a medvék.

Az EP-be eljuttatott petíció témája az emberi élet és javak védelméhez szükséges feltételek biztosítása azokban a romániai térségekben, ahol az elszaporodott medveállomány veszélyezteti ezeket. A beadványt a megyeházán írták alá kedden, és elektronikusan eljuttatták az Európai Parlamentbe. Hamarosan interneten is lehet csatlakozni, s az elöljárók remélik, sokan fogják támogatni aláírásukkal.

A folyamodók abból indultak ki, hogy Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyében az elszaporodott, a lakott területekre bejáró, embertől nem félő medvék veszélyeztetik az emberi életet, a közbiztonságot, a mezőgazdasági termést, illetve az állatállományt. A polgárok veszélyben érzik az életüket és javaikat a medvéknek a településeken vagy azok közvetlen közelében való megjelenése miatt. A nagyvadak megjelennek a közutakon, behatolnak az udvarokra, mezőgazdasági területekre, jelentős károkat okoznak a gazdaságokban, és számos esetben rátámadnak az emberekre is, súlyos sérüléseket, halált is okozva. Az úttesten áthaladó medvék naponta okoznak közúti baleseteket, amelyek következtében az érintett egyedek többsége elpusztul.

A barnamedve az Európai Tanács által szigorú védett faj. A román környezetvédelmi minisztérium a medve és a farkas esetében beavatkozási kvótát állapított meg ebben az évben. Ennek ellenére a tárca zömmel elutasítja a vadásztársaságok beavatkozási kéréseit, nem biztosít megoldást az emberi élet védelmére, a közbiztonságra. Nemrég, november 19-én közös munkamegbeszélését tartott Csíkszeredában az Európai Nagyragadozó Platform és a Hargita megyei regionális platform, amelyen minden helyi érintett szervezet képviseltette magát, kivéve a román kormányt. Jurgen Tack, az Európai Nagyragadozó Platform társelnöke felkérte a környezetvédelmi tárcát, hogy foglaljon állást a kérdésben, mert a hallgatás nem fogja megoldani a gondot, így veszélybe került az emberi élethez, illetve a személyi sérthetetlenséghez való jog.

A beadványban felkérik az Európai Parlamentet: szólítsa fel Románia kormányát, hogy hatékonyan és időben biztosítsa a feltételeket az emberi életre, közbiztonságra, mezőgazdasági termésre és állatállományra veszélyt jelentő tényezők megelőzésére, illetve elhárítására.

Vincze Loránt jelezte, az EP Petíciós Bizottsága december 5-i ülésének napirendjén szerepel a németországi farkasok kérdése, akkor felveti ezt a témát is, hogy mire az napirendre kerül, már ismerős legyen. Ugyanakkor meghívja a testület tagjait a helyszín tájékozódásra.

Alexandru-Adrian Gabor közölte, jövő héten találkozik a környezetvédelmi miniszterrel, tájékoztatja a helyzetről és meghívja a térségbe.

Tamás Sándor még figyelmeztetett: a természetes szaporulat következtében három hónap múlva több mint 1500 egyeddel szaporodik a medveállomány.

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1301
szavazógép
2019-11-27: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Tánc
Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban csütörtökön 18 órától újra műsoron a Háromszék Táncegyüttes A banda című előadása (rendező-koreográfus: Könczei Árpád). Jegyet vásárolni a kulturális szervezőirodában, illetve a biletmaster.ro oldalon lehet. Az iroda nyitvatartási rendje: 10–16 óráig, valamint előadás előtt egy órával. Telefon: 0267 312 104.