Mi, hol, mikor?

2019. november 27., szerda, Mi, hol, mikor?

Tánc
Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban csütörtökön 18 órától újra műsoron a Háromszék Táncegyüttes A banda című előadása (rendező-koreográfus: Könczei Árpád). Jegyet vásárolni a kulturális szervezőirodában, illetve a biletmaster.ro oldalon lehet. Az iroda nyitvatartási rendje: 10–16 óráig, valamint előadás előtt egy órával. Telefon: 0267 312 104.

  • Fotó: Ürmösi Levente Mihály
    Fotó: Ürmösi Levente Mihály

Előadás
Csadi Zoltán színművész Petőfi Sándor Kerényi Frigyeshez írt Úti levelei alapján készült Útirajzok című előadását, amely nemzeti költőnk magyarországi és erdélyi vándorlásait, utazásait mutatja be, ma 13 órától Baróton a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpontban, csütörtökön 13 órától Kovásznán a Művelődési Központban, 18 órától pedig a városi művelődési ház Ignácz Rózsa Termében láthatja a közönség.

 

Könyvbemutató
A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium dísztermében ma 18 órától Király Béla Harangzúgás vagy laikus humanizmus című könyvét mutatja be. A kötet Király Béla az elmúlt időszakban különböző helyeken megjelent esszéit és publicisztikáit tartalmazza. A szerzővel volt tanítványa, Erőss Bulcsú beszélget.

 

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház csütörtökön 19 órától a nagyteremben Bertolt Brecht: Koldus­opera című előadását játssza (rendező: Bocsárdi László).
ROMÁN SZÍNHÁZ. Az Andrei Mureșanu Színház Dragonul de aur (Aranysárkány) című előadását Catinca Drăgănescu rendezésében ma 19 órától láthatja a közönség; csütörtökön 19 órától: Jurnal de România – Sf. Gheorghe (Romániai napló, Sepsiszentgyörgy), amelyben a sepsiszentgyörgyi román színészek vallanak a városról.
KOVÁSZNA. Objektív okok miatt elmarad a Nagyváradi Szigligeti Színház mára Kovásznára meghirdetett előadása. A jegyek visszaválthatóak a városi művelődési ház jegypénztárában. * A marosvásárhelyi Hahota Színtársulat Megáll az ész című zenés szilveszteri kabaréját a Kovásznai Művelődési Központban 2020. február 25-én, kedden 17 és 20 órától játssza. A jegy ára: 40 lej, már kapható a művelődési ház jegyirodájában. Érdeklődni a 0744 364 250-es telefonon lehet.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól Terra Willy – francia animációs kalandfilm, románul beszélő, illetve Lengemesék 2. – Tél a nádtengeren – magyar animációs film; 18 órától Az aszfalt királyai – amerikai életrajzi akciófilm, magyarul beszélő; 18.15-től Midway – amerikai–kínai történelmi filmdráma, román felirattal; 20.45-től Múlt karácsony – angol–amerikai romantikus vígjáték, magyarul beszélő, illetve Álomnagyi – francia vígjáték, román felirattal.

 

Zene
Thurzó Zoltán nagyváradi zongoraművész interaktív kamarazene-koncertre hívja a sepsiszentgyörgyi nagyérdeműt csütörtökön 18 órára a Bástya-ház koncerttermébe (Olt utca 6. szám). A koncertsorozat következő estjének témája: A filmzene világa. A helyek száma korlátozott, a jegyet előre is meg lehet vásárolni naponta 9–15 óráig (telefon: 0267 373 651). A jegy ára: 10 lej. Szervező: Árkosi Kulturális Központ.

 

Rádió
A Mária rádió sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai, élő adása: 6 órától napindító gondolatok; 6.15-től zsolozsma – reggeli dicséret; 6.40-től Ébredjen a Mária Rádióval!; 9 órától imaszándékok fogadása; 9.15-től dicsőséges rózsafüzér; 12.15-től Déli magazin (Görgényi Tünde).

 

Röviden
HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 18 órára várják a humorkedvelőket, kikapcsolódni vágyókat.
TÁNCHÁZ. Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban november 28-án, csütörtökön 20 órától táncház táncoktatással. Házigazda: Ádám Julcsi és Melles Endre. Muzsikál a Heveder zenekar és a Folker együttes. A belépés ingyenes.
ADVENT. A Zathureczky Berta Központ  kedvezményezettjei csütörtökön 10 és 13 óra között a Zathureczky Berta Központnak adventi dekorációkat készítenek. Ugyanott december 4-én, szerdán 10.30 órától Szépkorúak mozgásban II. címmel az Ida Aerobic tart bemutatót.
TALÁLKOZÓ. Sepsiszentgyörgyön a megyei Vöröskereszt Kós Károly út 7. szám alatti székhelyén pénteken 17 órától mellrákkal érintettek és hozzátartozóik támogatócsoportjának találkozóját tartják, amelyre elvárnak mindenkit, akit érdekel a mellrák problémája. Meghívott vendég: Fekete Tímea logopédus. Érdeklődni, jelentkezni Incze Zitánál lehet, telefon: 0724 511 363.
ALÁÍRÁSGYŰJTÉS. A Székely Nemzeti Tanács sepsiszentgyörgyi székházában (Konsza Samu utca 21. szám) munkanapokon 9–13 óráig alá lehet írni a nemzeti régiókért EU-s polgári kezdeményezés támogatására.
JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsra szorulókat. A szolgáltatás ingyenes.
TAGDÍJFIZETÉS. A sepsiszentgyörgyi Aranyszívek Nyugdíjas Egyesület szerdánként 11–13 óráig várja tagjait tagdíjfizetésre a Kőrösi Csoma Sándor utcai székházban.
ÁRAMSZÜNET. Csütörtökön 9–13 óráig Sepsiszentgyörgyön a Grigore Bălan tábornok úti 15-ös, 19-es, 21-es, 48-as, 105-ös tömbházban, az Orex cégnél, a Bertis boltban és a kantinban szünetel az áramszolgáltatás.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. út 29. szám alatti Sensiblu (telefon: 0267 310 219, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16 és 17.30 között Sepsibükszádon a vendégházban fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, gyermekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben és dossziék összeállításában is. A fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes.
Aki Háromszéken szeretné beadni a kérelmet anélkül, hogy Csíkszeredába utazzon, keresse fel hétfőtől csütörtökig naponta 8–16, pénteken pedig 8–14 óráig az RMDSZ sepsiszentgyörgyi (Martinovics Ignác utca 2. szám, Beör-palota első emelete, telefon: 0735 610 100), kovásznai (Szabadság utca 12. szám, telefon: 0734 639 897), kézdivásárhelyi (Apafi Mihály utca 1. szám, telefon: 0721 297 540), baróti irodáját (Szabadság utca, 19-es th., 4B lh., telefon: 0734 640 118).

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1541
szavazógép
2019-11-26: Közélet - Szekeres Attila:

Az Európai Parlament segítségét kérik medveügyben

Az elszaporodó medvetámadások kapcsán az Európai Parlament (EP) Petíciós Bizottságához fordult kedden Borboly Csaba, Péter Ferenc és Tamás Sándor, Hargita, Maros, illetve Kovászna megye önkormányzatának elnöke, valamint Alexandru-Adrian Gabor, Brassó Megye Tanácsának alelnöke közösen aláírt beadvánnyal. Az ügyben tájékoztatót tartottak a háromszéki megyeházán, és videobeszélgetésben bejelentkezett Vincze Loránt EP-képviselő is.
2019-11-27: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
DJAVAD TAGHAVI
(GIOVANNI)
65 éves korában 2019. november 24-én elhunyt.
Földi maradványait Németországban helyezik örök nyugalomra.
Szerető gyermekei és családja
4315043