Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hallani sem akar London a skót függetlenségről

2019. november 27., szerda, Világfigyelő

A brit kormány tárgyalni sem lesz hajlandó az újabb skóciai függetlenségi népszavazásról – szögezte le tegnap Boris Johnson. A brit miniszterelnök a kelet-skóciai Inverkeithing kisvárosban mutatta be a kormányzó Konzervatív Párt skóciai tagozatának választási programját, az alkalomból tartott gyűlésen kijelentette: garantálja, hogy ha a konzervatívok jelentős többséggel megnyerik a december 12-én esedékes előrehozott parlamenti választást, London nem fog hozzájárulni ahhoz, hogy a skót kormány ismét referendumot írjon ki Skócia függetlenné válásáról.

Johnson szerint, ha a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezette skót kormány hivatalosan engedélyt kér az újabb függetlenségi népszavazásra, a kérvényt tartalmazó levelet „minden tárgyalás nélkül Vissza a feladónak jelzéssel látjuk el, és ezzel el az ügy részünkről el is lesz intézve”.

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, az SNP vezetője azonban már jövőre újabb népszavazást kíván tartani Skócia függetlenné válásáról. A brit EU-tagságról 2016 júniusában rendezett népszavazáson ugyanis országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt, és a skót kormányfő azóta számos alkalommal hangoztatott érvelése szerint Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London kirángassa az Európai Unióból.

Boris Johnson a Konzervatív Párt tegnapi skóciai választási rendezvényén azonban kijelentette: a skótok öt évvel ezelőtt, amikor kétmillió skót mondott nemet a függetlenségre, már eldöntötték ezt a kérdést. „Nicola Sturgeon személyesen tett ígéretet arra, hogy ez a döntés egy nemzedéknyi időre szól, és én számonkérem tőle ezt az ígéretet” – fogalmazott a brit miniszterelnök. Szerinte Skóciát megbénítja a Skót Nemzeti Párt vezette skót kormány, amely egyszerűen nem hajlandó elfogadni, hogy a választók a 2014-es referendumon az Egyesült Királyság egyben tartására voksoltak. A brit miniszterelnök szerint London viszont arra nem hajlandó, hogy „az elmúlt háromszáz év legsikeresebb politikai unióját” – vagyis az Anglia, Wales, Skócia alkotta Nagy-Britanniát – szétrombolja.

A Konzervatív Párt skóciai tagozatának választási programja is a No to indyref2 címet viseli. A politikai zsargonban meghonosodott, az independence (függetlenség) és a referendum szavak összevonásával alkotott indyref2 műszó a második skót függetlenségi népszavazásra utal – ezt utasítanák el tehát a konzervatívok.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1096
szavazógép
2019-11-27: Világfigyelő - :

Európa találjon vissza keresztény identitásához

Európát csak az mentheti meg, ha visszatalál valódi értékeinek forrásához, keresztény identitásához – jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök tegnap Budapesten. A keresztényüldözésről szóló második nemzetközi konferencia megnyitóján a kormányfő kiemelte: „mi azt adjuk az üldözött keresztényeknek, amire nekik szükségük van, otthont, kórházat, iskolát, és azt kapjuk vissza, amire Európának a legnagyobb szüksége van: keresztény hitet, szeretetet, kitartást”.
2019-11-27: Világfigyelő - :

Bukarest beszólt Budapestnek

Bukarest nem egyezett bele abba, hogy a magyar kormány Erdélyben gazdákat támogasson, és azt kéri Budapesttől, hogy a gazdaságfejlesztési programját a román hatóságok bevonásával bonyolítsa le az országban – a G4media.ro portál szerint Marius Lazurca budapesti román nagykövet hétfőn egy békéscsabai gazdasági rendezvényen mondta ezt.