Hírsaláta

2019. november 27., szerda, Belföld

EBBEN ÉLEN JÁRUNK. A Németországban bejegyzett prostituáltak több mint harmada román állampolgár, a harmadik legnagyobb csoportot pedig a magyarok alkotják a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis tegnap publikált jelentése szerint.

2018 végén 32 799 prostituált dolgozott Németországban. A prostitúciót szolgáltatásként 1530 intézmény jegyezte be, a közvetítő szolgáltatást pedig hetven vállalkozás. A bejegyzett prostituáltak 81 százaléka, 26 600 külföldi, ezen belül 72 százalék, 23 700 európai és öt százalék, 1810 ázsiai. Származási ország szerint a prostituáltak több mint harmada, 35 százaléka román állampolgár, tíz százaléka bolgár és hét százaléka magyar. (MTI)

A MENTŐSZOLGÁLAT LEGNAGYOBB DICSŐSÉGÉRE. Elképesztő okból kellett meghalnia egy férfinak Szamosújváron: nem állt rendelkezésre mentő, amikor rosszul lett, így amikor nagy későn kiérkeztek a mentősök, már nem tudtak segíteni rajta. A 74 éves férfi az unokájával sétált a város egyik parkjában, amikor – vélhetően szívproblémái miatt – rosszul lett és összeesett. Egy arra járó nő értesítette a mentőket, ám mint kiderült, a város két mentőautója éppen máshol járt bevetésen, így nem állt rendelkezésre. A nő ekkor egy közeli boltban kért segítséget. A bolt tulajdonosának felesége elsősegélyt nyújtott a férfinak, majd később egy kardiológust is sikerült keríteni. Ám mire egy óra múlva megérkezett a Kolozsvárról kiküldött mentő, már késő volt: az áldozat meghalt. Az egyik szemtanú elmondta: két hónappal ezelőtt ugyanezen okból halt meg egy ember – a mentőre akkor negyven percet kellett várni. A mostani áldozatról elmondta: az elsősegély kezdetben hatásos volt, a férfinak még volt pulzusa. Vagyis ha időben kiérkezik a mentő, valószínűleg még meg lehetett volna menteni. (Főtér)

MINT ÜSTÖKÖS CSÓVÁJA. Suhanás közben lángba borult kedd délután a Bukarest és Târgu Jiu között közlekedő vonat két utaskocsija, de a csodával határos módon senki nem sérült meg a balesetben. Az eset az elképesztően tehetséges politikusairól híres Teleorman megyében történt, a tűzoltókat egy Măldăeni nevű település állomására hívták ki. A vonaton utazó száz utast áttessékelték a biztonságos kocsikba, a lángoló vagonokat pedig lekapcsolták, és a járat folytathatta útját. (Főtér)

APOKALIPTIKUS ÁLLAPOTOK. Nehezen lehetne alátámasztani azt az állítást, hogy a katasztrófavédelmisek mesés hatékonysággal és operativitással mentik a vasárnap a midiai kikötőben 14 ezer juhval a fedélzetén a Fekete-tengerbe borult Queen Hind nevű hajón rekedt állatokat. Az igazság ugyanis az, hogy az illetékeseknek eddig összesen 60 állatot sikerült kihozniuk a hajótestből több rendben. Az állatvédő szervezetek szerint apokaliptikus jelenetek láthatók a baleset helyszínén: a felborult hajóban egymásra zuhanva, halomban állnak az elpusztult és a még élő állatok, miközben többtucatnyi birka holtteste lebeg a hajó körül a tengerben. A palaui zászló alatt közlekedő hajón 22 szíriai matróz szolgált, őket sikerült kimenteni. A szakemberek feltételezései szerint a hajó azért borult fel, mert a kapitány rosszul helyezte el a hajón az állatoknak szánt takarmányt, ami kibillentette a vízi járművet az egyensúlyából. Az állatvédők szerint ideje lenne véget vetni annak a gyakorlatnak, hogy Románia élő állatokat exportál, ehelyett már feldolgozva kellene őket értékesíteni. A romániai juh és kecske legfőbb piaca a Közel-Kelet, ahol köztudomásúlag vallási okokból nem esznek sertéshúst. (Főtér)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1492
szavazógép
2019-11-27: Belföld - :

Tisztogatás az SZDP-ben

Miután a volt miniszterelnök csúfos – de várható – vereséget szenvedett az államfőválasztás második fordulójában, az SZDP helyi kiskirályai máris megkezdték a nagytakarítást a párt élén. A Hotnews értesülései szerint a szociáldemokraták vezetősége hétfő délután egy gyors gyűlésen már meg is győzte Viorica Dăncilăt arról, hogy ne várja meg, míg a párt végrehajtó bizottsága szavazni fog a sorsáról, hanem inkább mondjon le az elnöki tisztségről.
2019-11-28: Közélet - :

Adventi várakozás (Református hínök)

„Várom az Urat, várja a lelkem, és bízom ígéretében. Lelkem várja az Urat, jobban, mint az őrök a reggelt, mint az őrök a reggelt. Bízzál, Izráel, az Úrban, mert az Úrnál van a kegyelem, és gazdag ő, meg tud váltani. Meg is váltja Izráelt minden bűnéből.”
(130. zsoltár)