Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Református hírnökVárom az Urat

2019. november 28., csütörtök, Közélet

Adventi Keresztyén Zenefesztivál Sepsiszentgyörgyön
A Várom az Urat Adventi Keresztyén Zenefesztivál az Erdélyi Református Egyházkerület Ifjúsági Szövetségének (IKE) évente ismétlődő, egynapos rendezvénye, amely az adventi időszakban kínál alkalmat a befogadásra, kitárulkozásra, elcsendesedésre, felkészülésre.

  • Fotó: varomazurat.com
    Fotó: varomazurat.com

A zenefesztivál idén 19 éves. 2001-ben indult Kolozsváron három együttessel, azóta folyamatosan növekszik. Néhány éve Kolozsvár mellett Marosvásárhelyen, Székelyudvarhelyen és Kézdivásárhelyen is hasonló köntösben vártuk az Urat. Az utóbbi évek adatai: négy helyszín, 1500–2000 résztvevő Erdély különböző régióiból (főként IKE-csoportok, egyetemisták, gyülekezeti tagok), 8–10 zenekar, 2–3 kórus. A fesztiválon erdélyi és külföldi ifjúsági zenekarok léptek fel, áhítat, vásártér, kávézó és karitatív megmozdulások várták a fiatalokat. A számok mögött persze dalok, arcok, önkéntesek és természetesen számtalan találkozás rejlik.
Idén négy helyszínen szervezzük meg a Várom az Urat Adventi Keresztyén Zenefesztivált: december 7-én Székely­udvarhelyen, 8-án Marosvásárhelyen, 14-én Kolozsváron, illetve 15-én Sepsiszentgyörgyön találkozhatunk és élhetjük át együtt a várakozás örömét. Öröm számunkra, hogy néhány év kiesés után Sepsiszentgyörgyön is várhatjuk az Urat, együtt énekelhetjük a rendezvény himnuszát: „Várom az Urat, várja az én lelkem, és bízom ígéretében.”
Ahogy írom tájékoztatásul e sorokat, képek kavarognak bennem, hiszen 2002 óta több szinten kapcsolódtam a zenefesztiválhoz: voltam résztvevő, fellépő (több zenekarral is), ifjúsági csoportot kísérő, áhítaton szolgáló, szervező. Tanúja voltam, ahogy sok fiatal számára vált biztos ponttá a Zenefesztivál, ahogy évről évre növekedett, alakult, és ahogy lehetőséget biztosított feltörekvő fiatal keresztyén zenekaroknak a fellépésre, kibontakozásra.
Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében 17 órától kezdődik a rendezvény, amelyen fellép a KRK Band (a Kézdivásárhelyi Református Kollégium zenekara), a sepsiszentgyörgyi Messzehangzó, illetve a Snaps Vocal Band.
Az Istent dicsérő ének imádság, erőforrás, összekötő erő, ráhangol, kapcsolatot teremt, kifejezheti bűnbánatunkat, hálánkat, örömeinket, benne van a Magasabb felé fordulás lehetősége. Jókai Anna írja, hogy abban a világban, ahol most élünk, nagyon meg kell dolgozni azért, hogy el tudjuk érni a másik embernek a lelkét. Számomra a Várom az Urat Adventi Keresztyén Zenefesztivál olyan alkalom, amikor úgy várjuk az Urat közösségben egymással, hogy engedjük megérinteni a lelkünket a dalok, az áhítat, a találkozások által, hogy létrejöjjön a befogadás – kitárulkozás csodája. „Lelkünk az Urat várja, ő a mi segítségünk és pajzsunk. Benne van szívünk öröme, mert szent nevében bízunk. Maradjon velünk, Uram, szereteted, mert mi is benned reménykedünk!” (Zsolt 33, 20–22)
Ruszka Sándor lelkipásztor, az IKE elnöke

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1152
szavazógép
2019-11-28: Közélet - :

Bruno Ferrero: A doboz (Református hírnök)

A kislány karácsonyi csomagot készített. Egy dobozt csomagolt be drága aranypapírba. Aránytalanul sok papírt használt fel, sok színes zsinórt és díszeket.
2019-11-28: Közélet - :

Ha híd, akkor foci (Református hírnök)

Annak ellenére, hogy a kép nem azt tükrözi, hogy sportemberek lennénk, s habár játszani legtöbben nem tudunk, mégis szeretünk. És épp a foci iránti szeretetünk hozott össze bennünket, a Székelyudvarhelyi és a Sepsi Református Egyházmegye lelkészeit egy összecsapásra és egy baráti találkozásra.