Bővült a Digitális Irodalmi Akadémia

2019. november 28., csütörtök, Magazin

A nemzet művészeinek felvételével harminchat főre emelte létszámát a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA), ezzel a döntéssel Czakó Gábor, Dobai Péter, Kalász Márton, Kiss Anna, Tornai József és Tőzsér Árpád vált a testület új tagjává.

  • Czakó Gábor
    Czakó Gábor

A Digitális Irodalmi Akadémia tagjai Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatójának a kezdeményezésére döntöttek a bővítésről. A DIA közelmúltban megújult alapszabálya ugyanis lehetővé teszi, hogy a nemzet művésze címmel kitüntetett írók, költők ezentúl titkos szavazással az akadémia tagjainak sorába kerülhessenek – közölte a PIM.

Az intézmény programjaként működő Digitális Irodalmi Akadémia elsődleges feladata a tagok életművének digitalizálása és közzététele az interneten (dia.hu). A digitális szolgáltatás célja, hogy minél szélesebb körben, ingyenesen elérhetővé tegye a kortárs magyar szépirodalom legkiválóbb alkotóinak műveit. A mostani tagfelvétellel (az alapítás óta elhunyt, illetve posztumusz tagokkal együtt) 101 főre bővült azoknak az íróknak, költőknek száma, akiknek teljes alkotói életműve a digitális könyvtárba kerülhet – emlékeztet a közlemény.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 612
szavazógép
2019-11-28: Magazin - :

Felvidéki és vajdasági turnén az Osonó

Öt településen, Andódon, Dunaszerdahelyen, Torontáltordán, Magyarszentmihályon és Zentán is bemutatja az Osonó Színházműhely november 24. – december 2. között az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című, többszörösen díjazott dokumentarista színházi elő­adását. A turné során minden előadás után közönségtalálkozót is tartanak.
2019-11-27: Sport - Tibodi Ferenc:

A Sepsi-SIC idegenben is legyőzte a Galatasarayt (Női kosárlabda, Európa-kupa)

A hazai környezetben megnyert mérkőzés után a Sepsi-SIC együttes idegenben is legyőzte a Galatasaray csapatát, miután szerda este 78–70 arányban bizonyult jobbnak a török ellenfelénél a női kosárlabda Európa-kupa 5. fordulójában. Az Isztambulban összehozott újabb fantasztikus siker után a zöld-fehérek megerősítették második helyüket a tabellán és az utolsó meccs végkimenetelétől függetlenül továbbjutottak a sorozat következő körébe.