KármentőNap nap után

2019. november 28., csütörtök, Jegyzet
László Zsuzsa

Én eddig nem tudtam, hogy a vécének is van világnapja. Tényleg, nem is hittem, hogy ez komoly. De úgy néz ki, mégis. Aztán – mit ad Isten? – egybeesik a nemzetközi férfinappal. Azt a mindenit – ez sem vicc? Nem mintha én egyébként komolyan tudnám venni ezeket a világnapokat. Nem tehetek róla, biztos az én készülékemben van a hiba. Lassan nem elég az év a mindennapi világnaphoz. Lehet, ezért esett egybe a fent említett kettő, helyszűke miatt.

Én már a régebbről dívó ünnepekkel is (hogy ne használjam megint a nap szót) hadilábon állok. Mert ugye, egy évben nem csak egy alkalommal vagyunk gyermekek, anyák, nők, szerelmesek és egyebek, nem csak akkor jár a figyelem, szeretet és a többi.

A béke, a vallások, a halottak, betegségek elleni küzdelem vagy a színház világnapjával rendben vagyok, de kicsit értetlenül állok a macskák, civilek, rejtvényfejtők, biztonságos internet, választások, barátságos internet, lakáskultúra, lepra elleni harc, ölelés, házasság vagy a meteorológia nemzetközi napja előtt. És ez még mind semmi az alvás, a tojás vagy törülköző napjához képest. Mert ilyen is van ám. Ja, és ott a bolondok napja...

Folyton panaszkodunk, hogy semmire sincs elég időnk, mind csak pörgünk, és nincs megállás. De hogy is lehetne, ha annyi a tennivaló? Gyermeknapon gyermekkel házi feladat, esetleg beszélgetés, csoki. Ölelés nem, az később van. Apák napján futás az apámhoz, vele is egy rövid beszélgetés, ölelés vele sem most. Hupsz, máris Valentin-nap, szerelmem tárgya is (ha ráérek, hogy legyen ilyen) megérdemel egy kis figyelmet, az ölelés itt ugyancsak elmarad, de az is meglesz. Egyelőre nyakamon a lakáskultúra napja, ki kell cserélnem a kanapét, és aludni is kell, legalább az alvás napon, mert kell az erő az évi – most jön! – egyszeri, ám egész napos öleléshez. Elő megint a gyermek, futás apámhoz, jöjjön a kedves, most van a most! Aztán ne felejtsem el, hogy a macskát nem csak rugdosni, de etetni is kell, legalább egyszer egy évben. Az ölelés vele már nem fér bele, az a tegnap volt, de posztolhatom a képét, ha van Facebookom. Tojásnapkor nem tudom, mit kéne csinálnom, de majd utánanézek, ha addig nem dobom be a törülközőt. Bocsánat, azt sem lehet akármikor. Na jól van, a naptári sorrend nem pontos, de a lényeg a lényeg, van dolog elég.

Jut eszembe, miért is nincs számlafizetési világnap? Egyszer egy évben csak az aznapi számlát fizetni... És micsoda mázli, ha pont aznap nem jött számla! Megúsztuk a következő dátumig. De szép álom. Bár lehet, hogy van álom világnap is, mindenről én sem tudok, és akkor álmodozni sem lehet akármikor, csak úgy, épp ha kedvem tartja.

Félek, hogy kezdek antipatikussá válni (az ilyeneknek nincsen dátum?) azzal, hogy folyton akadékoskodom. Mondom, hogy talán velem van valami baj, akkor meg elnézően tessék velem bánni, kérem szépen. Virágot csak bolondok napján kell nekem hozni, a nők napja mellőzhető.

Most épp írok és főzök. Nincs ezen tevékenységek napja, de hát szeretek enni, meg kell is, és írni is szeretek, fene a jó dolgomat, bár azt épp nem lenne muszáj. Ha nem írok, nem hal bele senki, ha nem eszem, az már más. Férfi ismerőseimtől, családtagjaimtól, barátaimtól ezúton kérek bocsánatot a minapi mulasztásért. Későn értesültem, de utólag szeretettel gondolok rájuk, és üdvözlöm őket. Méltatlan az egybeesés, de mivel így alakult, megyek és a vécére is vetek egy pillantást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1487
szavazógép
2019-11-28: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Könyvespolc a buszmegállóban

BookMegállónak írják, bukmegállónak ejtik, mi az? Hát buszmegálló, ahol könyvet lehet találni, illetve hagyni. A Mikes Kelemen Líceum és a Székely Mikó Kollégium diákjaiból álló csapat azzal az ötlettel rukkolt elő, hogy legyenek szabadtéri könyvespolcok Sepsiszentgyörgy különböző pontjain, ahol az emberek álldogálni, várakozni szoktak – hátha valami izgalmas olvasnivalóra bukkannak.
2019-11-28: Közélet - Hecser László:

Polgármester lenne Benedek-Huszár János (Szakmaiságát ajánlja Barótnak)

Benedek-Huszár János Kisbaconban élő pályázatíró szakember erdővidéki újságírók előtt megerősítette: igaz a hír, a jövő évi helyhatósági választásokon versenybe száll a baróti polgármesteri tisztség megszerzéséért. Mint mondotta, számára nem a cím, a funkció a fontos, hanem az, hogy a jobb sorsra érdemes város és általa az egész kistérség elinduljon a fejlődés útján. Úgy véli, a helyi és megyei politikum képviselői tudatában vannak, hogy szakértelme olyan értéket képvisel, amit érdemes támogatniuk, ezért egységesen felsorakoznak majd mögötte Barót és Erdővidék fejlődése érdekében.