Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Újabb román–orosz diplomáciai csörte

2019. november 28., csütörtök, Belföld

Bekérették a külügyminisztériumba kedden Oroszország bukaresti nagykövetét, amiért kioktató hangnemű Facebook-bejegyzésben bírálta Margit hercegnőnek, a Román Korona Őrének Oroszországgal kapcsolatos „fóbiáit”.

  • Bogdan Aurescu
    Bogdan Aurescu

Margit hercegnő a királyi család leszármazottjainak hagyományos diplomáciai fogadásán, a Bukarestben akkreditált nagykövetek előtt múlt csütörtökön a balti országok, Románia és Lengyelország között – a Molotov-Ribbentrop-paktum 80. évfordulója kapcsán – kinyilvánított szolidaritást méltatta, üdvözölte a NATO jelenlétének fokozását a balti térségben, ugyanakkor aggodalmának adott hangot, hogy vajon elégségesek-e az észak-atlanti szövetség erőfeszítései a Fekete-tenger – Románia és Ukrajna – térségében az „orosz fenyegetés” ellensúlyozására. A két éve elhunyt I. Mihály egykori román király lánya, akit már nem koronáztak meg, hanem a Román Korona Őre címet viseli – úgy értékelte: Románia biztonságát fenyegeti, hogy az orosz katonai műveletek – Georgiában, Ukrajnában vagy a Közel-Keleten – a NATO déli szárnya térségében, Románia közvetlen közelében zajlanak.

Másnap a bukaresti orosz nagykövetség Facebook-oldalán egy „sajtókommentárnak” nevezett bejegyzésben úgy értékelte: „túl bő kabátnak” bizonyult Margit hercegnő számára az „Eurázsia mintegy felére kiterjedő geostratégiai eszmefuttatás”. Az orosz külképviselet „Margit asszonyként”, a „román trón őreként” emlegette a trónjától megfosztott egykori román király leányát, múlt századi román „rögeszméket”, illetve a NATO „oroszellenes propagandáját” idéző következtetéseit pedig „szánalmasan primitívnek” minősítette. Az orosz nagykövetség ezután részletesen kifejtette a szíriai válsággal, az Iszlám Állammal, a Donyec-medencével és Georgiával kapcsolatos orosz álláspontot, a Krím félsziget annektálásával kapcsolatban pedig azzal érvelt, hogy az ott élők „demokratikus népszavazáson” dönthettek a térség hovatartozásáról, ami a Romániával 1917–18-ban egyesült Erdély, Bukovina vagy Besszarábia esetében nem mondható el.

A bukaresti külügyi közlemény szerint Bogdan Aurescu tárcavezető utasítására kedden bekérették Valerij Kuzmin orosz nagykövetet a külügyminisztériumba, ahol egy alacsonyabb rangú tisztségviselő közölte vele: a román fél elfogadhatatlannak tartja az orosz külképviselet állásfoglalását, és felhívta figyelmét, hogy a kétoldalú kapcsolatok megromlásának elkerülése végett tanúsítson építő magatartást, a történelem­értékelést bízza az erre szakosodott intézményekre, és megnyilatkozásaiban tartsa magát a diplomáciai szokásjoghoz.

A Románia és Oroszország közötti, amúgy is hűvös viszony azóta vált rendkívül fagyossá, mióta 2016-ban Vlagyimir Putyin orosz elnök „célpontnak” nyilvánította Romániát az ország déli részén hadrendbe állított amerikai rakétaelfogó rendszer ütegei miatt, amelyek Moszkva szerint Oroszország biztonságát fenyegetik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 614
szavazógép
2019-11-28: Világfigyelő - :

Igen az új Európai Bizottságra (Az Európai Parlament megszavazta)

Megszavazta az Európai Parlament (EP) tegnap az új összetételű, Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságot, amelyben a magyar Várhelyi Olivér a bővítési és szomszédságpolitikai, a román Adina Vlălean pedig a közlekedési tárcáért lesz felelős.
2019-11-28: Világfigyelő - :

Támogatják a budapesti vébé megrendezését

Budapest közgyűlése egyhangúlag, 31 igen szavazattal döntött arról, hogy a Karácsony Gergely főpolgármester által korábban ismertetett feltételek megvalósítása esetén támogatja a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését.