SAJTÓKÖZLEMÉNY, Sepsiszentgyörgy / 2019. november 28.A RÉGIÓS ALAPOK 58 KÖZÉPÜLET ENERGIAHATÉKONYSÁGÁT NÖVELIK A KÖZPONTI RÉGIÓBAN

2019. november 28., csütörtök, Gazdaság

A Regio Program biztosítja az intelligens energiagazdálkodást annak érdekében, hogy növelje a megújuló energiaforrásokból előállított energia felhasználásának mértékét az állami infrastruktúrákban, pontosabban a központi és helyi közigazgatási intézmények irányítása alatt álló középületekben. A 2014–2020-as Regionális Operatív Program – 3. prioritási tengely keretében a központi régióban 58 közintézmény kerül finanszírozásra sok épület – köztük iskolák, kórházak, közintézmények székhelye, művelődési házak, illetve egyéb középületek – energiahatékonyságának javítása érdekében. Ezen projekteken keresztül az elsődleges energiafogyasztás, valamint az üvegházhatású gázok konkrét éves szintjének csökkenésére számítanak, párhuzamosan a megújuló forrásokból előállított energia növekedésével együtt.

Alapvetően minden típusú középület támogatható, amely a központi és helyi hatóságok és intézmények tulajdonában és használatában van, ideértve a melléképületeket is: kórházak, oktatási intézmények, adminisztratív épületek, járóbeteg-rendelők, helyi érdekeltségű egyesületek székhelyei, büntetés-végrehajtási intézetek, a belügyminisztérium egységei és mások.

A Fehér, Brassó, Kovászna, Hargita, Maros és Szeben megyében aláírt 58 finanszírozási szerződés összértéke meghaladja a 340 millió lejt, azaz több mint 73 millió eurót, amelyből az európai alapok értéke meghaladja a 62 millió eurót. A Központi Régióban a REGIO Program 3.1B prioritási tengely keretében szerződött projektek közül 35 biztosítja az oktatási intézmények mikroklímájának javítását, 14 pedig egészségügyi intézmények energiahatékonyságának növelését.

Általánosan elmondható, hogy a beruházási tervben előírt munkák magukba foglalják a hőszigetelés és a közműhálózatok korszerűsítésének teljes körét. Ezen projektek célja, az épületek homlokzatainak teljes rehabilitációja és hőszigetelése, beleértve a lábazat és alagsor hőszigetelését is. Minden finanszírozási kérelem tartalmazza a fűtési rendszerek teljes felújítását, az összes fűtőelem és fűtőtest cseréjét, ugyanakkor a legtöbb esetben alternatív energiát termelő rendszerek telepítését is magában foglalja. Pontosabban, e munkák eredményeként valamennyi kedvezményezett becslése szerint az üvegházhatású gázok kibocsátásának (tonna CO2-egyenértékben kifejezett éves szintje), valamint az éves elsődleges energiafogyasztás éves szintje 40 százalékkal csökken. Egyre inkább felmerül a megújuló energiaforrásokból származó energia hatékony felhasználásának kérdése, ez nagyrészt alternatív fotovoltaikus források telepítésével valósulhat meg.

Ezen prioritási tengelyen az előreirányzott alapokhoz képest 120 százalékra kötöttünk szerződést, amely azt bizonyítja, hogy az elöljárók a fejlődésbe fektetnek be. Valójában az egyes települések közkiadásainak nagy részét energiára fordítják, így a fogyasztás bármilyen csökkentése és hatékonysága a köz javára történik. Jelenleg olyan szerződések előkészítése van folyamatban, amelyek célja a közvilágítás energiahatékony elemekkel történő fejlesztése, de további 17 szerződést kötöttünk, amelyeknek célja a lakóépületek energiahatékonyságának a növelése. Ez az európai források szerepe: támogatni a helyi és központi közigazgatási intézményeket az állampolgárok életkörülményeinek javítása, korszerűsítése érdekében” – mondta Simion Crețu, a Központi Régiófejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója.

Kovászna megyében a 9 középület teljes rehabilitációja és hőszigetelése valósul meg, a projektek teljes értéke megközeliti a 23 millió lejt.

 

www.inforegio.ro I facebook.com/inforegio.ro

Befektetünk a jövődbe!

Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból a 2014–2020 Regionális Operatív Program által társfinanszírozott tervezet.

Ezen anyag tartalma nem képezi kötelező módon az Európai Unió vagy Románia kormányának hivatalos álláspontját.

www.regio-adrcentru.ro

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 672
szavazógép
2019-11-28: Világfigyelő - :

Találkozik Putyin Zelenszkijjel

Valószínűleg külön is találkozik majd egymással Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a „normandiai négyek” csúcstalálkozóján – jelentette be Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója újságíróknak nyilatkozva tegnap Moszkvában.
2019-11-28: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Újabb lépés a sürgősség fejlesztésére (Megyei kórház)

Tizenkét éve ideiglenesen költözött jelenlegi helyére a sepsiszentgyörgyi megyei kórház sürgősségi osztálya. Az intézmény vezetői, működtetői azt remélik, két éven belül immár a végleges helyén fogadhatja a pácienseket az osztály. Ennek érdekében írták alá az új épület tervezési szerződését csütörtökön, s mint azt a tervezést elnyerő Fekete Zoltán mérnök kiemelte, olyan ingatlan kivitelezéséről van szó, mely – figyelembe véve az évről évre bővülő forgalmat – szükség esetén újabb emelettel bővíthető.