Megyei kórházÚjabb lépés a sürgősség fejlesztésére

2019. november 28., csütörtök, Közélet

Tizenkét éve ideiglenesen költözött jelenlegi helyére a sepsiszentgyörgyi megyei kórház sürgősségi osztálya. Az intézmény vezetői, működtetői azt remélik, két éven belül immár a végleges helyén fogadhatja a pácienseket az osztály. Ennek érdekében írták alá az új épület tervezési szerződését csütörtökön, s mint azt a tervezést elnyerő Fekete Zoltán mérnök kiemelte, olyan ingatlan kivitelezéséről van szó, mely – figyelembe véve az évről évre bővülő forgalmat – szükség esetén újabb emelettel bővíthető.

  • Az új sürgősség látványterve
    Az új sürgősség látványterve

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Kórház sürgősségi osztályát uniós pályázati forrásból, mintegy 8 millió lejből bővítik, a finanszírozási szerződést idén márciusban írták alá – idézte fel András-Nagy Róbert kórházmenedzser. Hangsúlyozta, igen fontos intézkedésről van szó, hiszen az előző tíz évben érezhetően, évente ezer pácienssel nőtt a sürgősségen fogadott esetek száma, nagyon leterhelt az osztály, s úgy becsülik, idén több mint 37 ezer regisztrált esettel zárják az évet. A fejlesztés az építkezésre és új eszközök beszerzésére is vonatkozik, így az új ingatlanban – ahol külön biztosítják majd a felnőttek és a gyermekek ellátását – a kivizsgálásokhoz szükséges teret is kialakítják, így egyebek mellett komputer tomográf, echográf, laboratórium is segíti az orvosok munkáját. Mint András-Nagy Róbert hangsúlyozta, fontos, hogy ezek a berendezések a sürgősségi osztály közvetlen közelében helyezkedjenek el.

A páciensek ellátását 70 fős személyzet végzi az osztályon, a megyei önkormányzat pedig a következőkben újabb munkatársak alkalmazásához járul majd hozzá – mutatott rá Tamás Sándor megyeitanács-elnök. Hozzáfűzte, a kivitelező cég április végéig készül el a tervezéssel, illetve az engedélyeztetéssel.

Camelia Mîndru osztályvezető orvos, aki 1996 óta dolgozik a megyei kórházban a csütörtöki szerződés aláírás alkalmával úgy fogalmazott, megtisztelő számára, hogy karrierje végéhez közeledve megérte a generációváltást, s ezzel együtt új munkamódszerekkel is megismerkedett. Hangsúlyozta, az intézményt fenntartó megyei önkormányzattal, illetve a kórház vezetőségével magánemberként, szakorvosként egyaránt jó együttműködést folytattak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?








eredmények
szavazatok száma 1808
szavazógép
2019-11-29: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Babaház
Sepsiszentgyörgyön a református egyház nyugdíjintézetének épületében (Olt utca 8. szám) levő babaházban december 1-jén, vasárnap adventi kiállítás nyílik, amely hétfőn és szerdán 16–18, pénteken 13–17, szombaton 10–13 óráig látogatható. Csoportok nyitvatartási időn kívül is látogathatják a babaházat, ha időpontot egyeztetnek a 0751 233 763-as telefonon.