Százezer lej a december elsejei rendezvényre

2019. november 29., péntek, Közélet

Románia nemzeti ünnepének sepsiszentgyörgyi megszervezésére összesen százezer lejt utalt ki Kovászna Megye Tanácsa és Sepsiszentgyörgy önkormányzata. A megyei központi rendezvény koordinátora minden évben a prefektúra, a pénzt a helyi költségvetésekből vonják el.

A megyei önkormányzat 40 ezer lejt szavazott meg, azt a rendezvények lebonyolítójának, a Maria Peligrad vezette Mihai Viteazul Egyesületnek utalják azzal a kikötéssel, hogy csak a meghatározott célra költhetik, tíz napon belül elszámolnak és az esetleges maradékot visszautalják. A határozattervezetet szó nélkül megszavazták. A korábbi években voltak, akik azt kifogásolták, hogy „a saját pénzünkön gyaláznak bennünket”, ugyanis az Új Jobboldal nevű szélsőséges szervezet többször felvonult és magyarokat sértő felhívásokat skandált, többek között ki akartak hajtani az országból.

A tavalyi rendezvény sértegetés nélkül zajlott le.

Sepsiszentgyörgy tanácsa 50 ezer lejt utalt a Mihai Viteazul Egyesületnek, 10 ezret az Andrei Mureșanu Színház Mihai Eminescu-műsorára. Antal Árpád polgármester reményét fejezte ki, hogy a városba nem jönnek idegenek, akik megzavarják a rendezvényt, és a szervezők odafigyelnek, hogy a magyar közösséget sértegető kéretlen szónokok ne kerüljenek mikrofonközelbe (célzás a tavalyelőtti esetre, amikor egy idegen pópa sértegette a magyar közösséget – szerk. megj.).

A tegnapi megyeinfón azon újságírói érdeklődésre válaszolva, hogy elmegy-e a december 1-jei rendezvényre, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke felidézte: a korábbi években kipellengérezték, amiért nem vett részt Románia nemzeti ünnepén. Többször, legutóbb tavaly elmondta a szervezőknek, ő elmegy, de ha elmegy, akkor beszélni fog, és ha beszél, akkor mond is. Például felteszi a kérdést, hogyan is állunk azoknak a nemzeti kisebbségi jogoknak a teljesítésével, amelyeket 1918. december 1-jén Gyulafehérváron az egyesülést kimondó határozatba belefoglaltak. Ezek után már nem tartottak igényt a jelenlétére, sőt, idén fel sem merült a részvételének kérdése sem szervezőbizottsági ülésen, sem a prefektussal való négyszemközti beszélgetésen – mondotta az elnök.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1548
szavazógép
2019-11-29: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Drágul a gépkocsitartás Sepsiszentgyörgyön

A természetes személyek ingatlanadóit a lehető legalacsonyabb, a gépkocsiadókat viszont a lehető legmagasabb szinten szabta meg a jövő évre Sepsiszentgyörgy önkormányzata. De így is többet fogunk fizetni a tulajdonunkban levő épületekért és telkekért, mert a tavalyi értékekhez kötelező hozzáadni a 4,6 százalékos éves inflációt.
2019-11-29: Közélet - Mózes László:

Vigyázó szemetek Párizsra vessétek (S. Király Béla könyvbemutatója)

Azokat a gondolkodókat, írókat, filozófusokat keresi, akik a széllel szemben állnak, azaz szembefordulnak a hivatalos és divatos, szinte egész Európát uraló ideológiákkal és dogmákkal, főként azokkal, amelyek a bevándorló muszlimokkal kapcsolatosak. Amikor rátalál valakire, megjegyzi: „te vagy az én emberem”, azért is, mert kevesen vélik úgy, hogy a bevándorlók veszélyeztetik a kontinens jövőjét. S. Király Béla csütörtök este Sepsiszentgyörgyön mutatta be Harangzúgás vagy laikus humanizmus című könyvét a Székely Mikó Kollégium dísz­termében.