EsztelnekFolytatják a ferences kolostor felújítását

2019. november 29., péntek, Közélet

Pár hónapos szünet után a Baumeister cég szakemberei folytatják az esztelneki ferences kolostor felújítását. Jelenleg a külső vakolás vége felé tartanak, ezzel párhuzamosan az épület belső helyiségeiben is zajlik a munka. A pályázati szerződésben 2020 májusa szerepel a munkálatok befejezése és az elszámolás végső dátumaként, minden jel szerint a kivitelező cég tartja magát ehhez az időponthoz.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Mint ismert, a patinás ferences kolostor ódon épülete egy vidékfejlesztési uniós pályázatnak köszönhetően kívül-belül megújul, hogy korszerű, megfelelő állapotban fogadhassa azokat a papi, szerzetesi, valamint világi személyeket, családokat, időseket és fiatalokat, akik vissza szeretnének vonulni a világ zajától, el szeretnének csendesedni, lelkigyakorlatot tartani egy arra megfelelő környezetben – mondotta Szilveszter barát, a ferences kolostor vezetője. A 2015-ben leadott pályázatukat előbb egy banális hiba miatt visszautasították, majd a fellebbezésüket jóváhagyva 2017 májusában írhatták alá a gyulafehérvári székhelyű Központi Regionális Fejlesztési Ügynökségen a támogatási szerződést. A munkálatok közbeszerzésen való meghirdetése és a különböző engedélyek megszerzése a hároméves kifutási időből mintegy tizenhét hónapot vett igénybe.

A munkálatokat így csak 2018. október 31-én kezdték el. Eddig teljesen elkészült a tetőszerkezet, új cseréppel fedték be az épületet, a gerendák egy részét kicserélték, megépült az új szárny, ahol egy ötvenfős előadóterem és a kazánház kapott helyet. A villanyhálózat nagy része szintén elkészült, és helyére került a központi fűtés csövezete és a fűtőtestek is. A tizenkét cellában külön illemhelyet alakítottak ki.

Az esztelneki ferences kolostor felújításához adományokat is fogadnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 273
szavazógép
2019-11-29: Kármentő - Kuti János:

Új kormány, régi gondok?

A hatalomból kiebrudalt szociáldemokraták egy utolsó mozdulattal összeseperték az államkassza zugaiban még meglapuló aprópénzt is és elköltötték. Ennek ellenére a most hatalomra felkapaszkodott liberálisok azt mondják, hogy ők mégis emelik a minimálbért bruttó 150 lejjel. Így kemény nettó 83 lejjel többet vághat zsebre a majdnem 1,4 millió minimálbéres munkavállaló, akik legtöbben a magánszektorban dolgoznak. A 67 lej differenciát a 150 lejig majd a magáncégek befizetik az államnak, és ez a nagylelkű gesztus az állambácsinak nem fog sokba kerülni. Így aztán lehetőség lesz arra, hogy szokás szerint az államnál dolgozóknak is emeljék a fizetését, csak úgy hasból.
2019-11-29: Közélet - :

Kovásznán marad a hanyagadó

A kovásznai városi tanács tegnapi ülésén úgy döntöttek a városatyák, hogy a helyi adókat csupán a törvény által előírt, inflációs rátának megfelelő arányban igazítják ki jövőre.