Női kézilabda, világbajnokságGyőzelemmel kezdett, vereséggel folytatta a magyar válogatott

2019. december 2., hétfő, Sport

A magyar női kézilabda-válogatott 29–25-re kikapott Spanyolország csapatától a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság vasárnapi játéknapján, a csoportkör második fordulójában.

  • Fotó: Magyar Kézilabda-szövetség
    Fotó: Magyar Kézilabda-szövetség

Kimondottan rosszul kezdték a meccset a magyarok, védekezésben nem voltak hatékonyak, támadásban sokat hibáztak, így a sokkal lendületesebb és pontosabb spanyolok a 6. percben már 4–0-ra vezettek, ezért Kim Rasmussen szövetségi kapitány időt kért, majd kapust cserélt. A folytatásban sem változott a játék képe, a magyarok védekezése nem működött, gólt pedig csak gyors indítás végén tudtak szerezni, felállt védőfal ellen tanácstalanok voltak. A spanyol kapuban Zoqbi de Paula minden második lövést hárított, az első magyar védésre viszont több mint 21 percet kellett várni. Kim Rasmussen addig variálta csapata összeállítását, amíg végre elkezdett működni a támadójáték, Tóth Gabriella irányításával sikerült két gólra felzárkózni, azonban az ellenfél ismét egy négygólos szériát produkált, és a szünetben öt góllal vezetett (18–13).

Kilenc perc telt el a második felvonásból, amikor a magyarok dán szakvezetője ismét időt kért, mert lényegében továbbra sem változott semmi: együttese sok hibával, bizonytalanul kézilabdázott, a sokkal pontosabb és hatékonyabb spanyolok magabiztosan őrizték vezetésüket. A 43. percben a kilenc kísérletből hétszer eredményes Cabral Barbosa elhagyta a játékteret, mivel harmadszor is kiállították, így már nem térhetett vissza a pályára. A magyar kapuba visszaálló Bíró Blankának kilenc védése volt 16 perc alatt, csapattársai azonban rendkívül rosszul lőttek a másik kapu előtt. Később végre jöttek a gólok, sorozatban négy is, de hiába küzdöttek kitartóan a magyarok, már nem maradt idejük az egyenlítésre.

A csoportkör első fordulójában a magyar női válogatott történetének 150. világbajnoki mérkőzésén hullámzó játékkal kezdett, viszont Tomori Zsuzsanna vezérletével nyolcgólos sorozatot produkáltak, és a szélsők góljaival elhúztak ellenfelüktől. A labdaeladások és rossz lövések ellenére növelni tudta előnyét a magyar gárda, amelyben már az első félidőben szinte az összes cserejátékos lehetőséget kapott. A 23. percben alakult ki először tízgólos különbség, a szünetben pedig már 22–8 volt az állás. A második felvonás három kazah találattal kezdődött, és mivel tíz perc alatt mindössze egyszer találtak be a magyarok, Kim Rasmussen szövetségi kapitány időt kért. Ezt követően ismét mozgékonyabbá, gyorsabbá vált együttese, kiváló védekezésének köszönhetően a 41. perctől egészen a végéig csupán egy gólt kapott, így fölényesen győzött.

A csoportkör 1. játéknapján Spanyolország nagy meglepetésre 15 góllal legyőzte a doppingbotrány miatt több sebből vérző román válogatottat, majd Románia a 2. fordulóban Szenegál felett diadalmaskodott, ahol a legeredményesebb játékos Cristina Neagu volt, aki 16 lövésből 13 gólt szerzett. A magyarok kedden Montenegró, szerdán Szenegál, pénteken pedig Románia ellen játszanak, és jelen állás szerint a két európai csapat közül legalább az egyiket le kell győzniük a továbbjutáshoz. A középdöntőbe az első három helyezett kerül. A világbajnokság győztese kijut a jövő nyári tokiói olimpiára, a 2–7. helyezettek pedig selejtezőt játszhatnak márciusban.

Eredmények, C-csoport: * 1. forduló: Montenegró–Szenegál 29–25, Magyarország–Kazahsztán 39–15, Románia–Spanyolország 16–31 * 2. forduló: Kazahsztán–Montenegró 21–30, Spanyolország–Magyarország 29–25, Szene­gál–Románia 24–29.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 780
szavazógép
2019-12-02: Sport - :

Remekeltek a kézdivásárhelyi dzsúdósok (Cselgáncs)

Szombaton a Czifra Attila irányította kézdivásárhelyi cselgáncsozók remek teljesítménnyel zárták a nemzetközi Onești Kupa idei kiírását, amelyről nyolc dobogós helyezéssel tértek haza.
2019-12-02: Belföld - :

A védelmi minisztériumra bíznák a katonatemetőket

A Népi Mozgalom Párt (NMP) parlamenti képviselőinek egy csoportja törvénymódosítással az állam magánvagyonába helyezné a katonatemetőket és a védelmi minisztériumra bízná a sírkertek gondozását – nyilatkozta hétfőn Marius Pașcan Maros megyei képviselő, az NMP ügyvezető elnöke. A jogszabály-módosítás az úzvölgyi katonatemető jövőjét is befolyásolná.