Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A védelmi minisztériumra bíznák a katonatemetőket

2019. december 2., hétfő, Belföld

A Népi Mozgalom Párt (NMP) parlamenti képviselőinek egy csoportja törvénymódosítással az állam magánvagyonába helyezné a katonatemetőket és a védelmi minisztériumra bízná a sírkertek gondozását – nyilatkozta hétfőn Marius Pașcan Maros megyei képviselő, az NMP ügyvezető elnöke. A jogszabály-módosítás az úzvölgyi katonatemető jövőjét is befolyásolná.

A parlamentben november végén iktatott törvénymódosítási kezdeményezésről a magyarellenes megnyilvánulásairól ismert politikus elmagyarázta: a 2003/379-es törvény értelmében a háborús emlékművek és katonatemetők jelenleg az állam vagy az önkormányzatok közvagyonában vagy magánvagyonában, jogi vagy természetes személyek tulajdonában vannak. A javaslat értelmében az állam magánvagyonába kerülnének a katonatemetők és háborús emlékművek azok kivételével, amelyek a törvénymódosítás életbelépésekor a települések magánvagyonában vagy magántulajdonban vannak. A törvénykezdeményezés előírja továbbá, hogy az állam magánvagyonába vett temetők és emlékművek legyenek az állam elidegeníthetetlen javai, amelyeket a védelmi minisztérium kezel. A javaslat kitér arra is, hogy a tárca rendelettel egyes katonai alakulatokra bízhatja a sírkertek gondozását. A módosítások megszabnák az önkormányzatoknak, hogy a törvény hatálybalépése utáni 60 napban szolgáltassák be a védelmi tárcának a jelenleg a közvagyonukban lévő katonai emlékművek és temetők teljes, eredeti dokumentációját, illetve a magánvagyonukban lévő hasonló létesítmények dokumentációjának a másolatát. A kezdeményezést az alakulat 18 képviselője iktatta a parlamentben.

Mint ismert, a védelmi tárca már júniusban úgy próbálta orvosolni az úzvölgyi katonatemető körül kialakult helyzetet, hogy saját gondozásába veszi a sírkertet. Gabriel Leș korábbi miniszter szerint ezt éppen a temető nemzetközi jellegének a megőrzése teszi szükségessé.

A román és a magyar hadisír-gondozó hivatal képviselőinek júniusi bukaresti megbeszélésen Kovács Vilmos ezredes, a magyar hivatal vezetője jelezte, hogy Budapest ezzel nem ért egyet, hiszen a temetőt eddig a csíkszentmártoni önkormányzat gondozta „nem is rosszul”. Az ezredes a tanácskozás után elmondta: a hadisír-gondozásról szóló román–magyar kormányközi megállapodás nem tiltja ugyan, hogy kivételes helyzetben egy hősi temetőt állami kezelésbe vonjanak, de a megállapodás azt is leszögezi, hogy a partner előzetes beleegyezése nélkül ezt nem lehet megtenni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 952
szavazógép
2019-12-02: Sport - :

Győzelemmel kezdett, vereséggel folytatta a magyar válogatott (Női kézilabda, világbajnokság)

A magyar női kézilabda-válogatott 29–25-re kikapott Spanyolország csapatától a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság vasárnapi játéknapján, a csoportkör második fordulójában.
2019-12-02: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Indulhat a buszvállalat megújulása

Kedvezően bírálták el Sepsiszentgyörgy önkormányzatának a városi buszvállalat fejlesztésére benyújtott pályázatát, így hamarosan aláírhatják a szerződést, utána pedig kiírhatják a közbeszerzési eljárásokat.