Felelősségvállalásra készül a kormány

2019. december 3., kedd, Belföld

Amennyiben a parlament nem szavazza meg a jóvátételi jogorvoslat törvényének hatályon kívül helyezését – amit a liberálisok kezdeményeztek –, akkor ezt egy olyan jogszabálytervezetbe fogják belefoglalni, amelyért felelősséget vállal a kormány – jelentette ki tegnap Ludovic Orban miniszterelnök.

  • Forrás: evz.ro
    Forrás: evz.ro

A kormányfő szerint a kormány két fontos jogalkotási kérdésben is felelősséget vállal: az egyik az igazságszolgáltatással kapcsolatos, a másik a 114-es rendelet „káros” következményeit fogja elhárítani. Az igazságszolgáltatással kapcsolatos tervezet által elhalasztanák három jogszabály hatálybalépését. Ezek a bírák és ügyészek korhatár előtti nyugdíjazására vonatkozó, a bírói szék elfoglalásához szükséges szolgálati időt 2-ről 4 évre emelő, valamint a bírói testületeket háromtagúra bővítő rendelkezések. Amennyiben ezek életbe lépnének, az igazságszolgáltatási rendszer megbénulna.  A kormányfő később azt is jelezte, hogy amennyiben az igazságügyi módosító törvénycsomag hatálybalépését késlelteti az ellenzék, sürgősségi rendelettel rendezik a kérdést.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 402
szavazógép
2019-12-03: Belföld - :

Számba venni az ígéreteket is (December elseje a parlamentben)

A többség és a kisebbség közötti kölcsönös tisztelet napja kell hogy legyen december elseje – jelentette ki Novák Csaba Zoltán, az RMDSZ szenátora a parlament tegnapi ünnepi ülésén. A törvényhozó testület plenáris ülésén felszólaló román politikusok, köztük Klaus Iohannis államfő is a nemzeti egység és az összefogás megteremtésének szükségességéről, a kivándoroltakkal való szoros kapcsolattartásról és hazatérésük elősegítéséről, valamint a román állam megreformálásának időszerűségéről beszéltek.
2019-12-03: Belföld - :

Búcsút intett Pontának Tudose

Kilépett a Victor Ponta vezette Pro Románia pártból Mihai Tudose volt miniszterelnök, jelenlegi európai parlamenti képviselő, mert kifogásolta, hogy Ponta a párt felhatalmazása nélkül, titokban tárgyalt a kormányzó liberálisokkal.