Az elcsúszott jóvátétel

2019. december 3., kedd, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

Sürgősen hatálytalanítani kívánja a jóvátételi jogorvoslat törvényét a Nemzeti Liberális Párt. Érthető az igyekezet: az idő előtt szabadlábra került bűnözők és az általuk elkövetett újabb bűntettek már bő két éve gerjesztik a feszültséget a hazai társadalomban. Annak a jogszabálynak az eltörléséről van szó, amely a börtönbeli rossz körülmények miatt elég jelentősen megrövidíti a fogságot (30 nap után 6-ot elengednek, ami egy év alatt két hónapra és 12 napra gyűl), és amit azért kellett alkalmazni, mert a strasbourgi bíróság már többször elmarasztalta Romániát penészes és túlzsúfolt börtönei miatt.

No meg azért, mert a korábbi szabadulás lehetősége jól jött a már elítélt vagy még csak vádlott politikusoknak is. És nekik most sem kell aggódniuk, mert ha az NLP keresztül is viszi az akaratát, eredményt egyhamar nem fogunk látni: a következő években – egyes számítások szerint akár tíz év múlva is – még sok ezren fognak büntetésük letöltése előtt kijönni a rácsok mögül, mert azt, aki az ígért hatálytalanítás előtt követett el törvénysértést, csak akkor lehetne határidőig elzárva tartani, ha közben európai uniós elvárások szerint korszerűsítenék a börtönöket. Addig rehabilitációs programokat és anyagi kártérítést is biztosítani kellene a raboknak – mindezt egy olyan országban, ahol a befektetések éveket késnek vagy elmaradnak, a pénzügyek egyre ziláltabbak, a nyugdíjakat pedig kölcsönből fizeti az állam. Érdekes fordulat, hogy a jogorvoslati törvényt kidolgozó és elfogadtató Szociáldemokrata Párt hirtelen az ellenfelei mellé állt, és – nyilván választási számításból – maga szorgalmazza a jogszabály eltörlését, de ez most mellékes.

Ami nem mellékes: Bukarestben, az ország leggazdagabb településén több kórházban fűtés és meleg víz nélkül kínlódnak a betegek – idősek és gyermekek is, és nem csak helybeliek –, és ez a nyomorúság csak ráadás az egészségügy már krónikus bajaira. A legtöbb hazai kórház lerobbant, koszos épület, ahol a nehéz kóroktól gyötört embereket zsúfolt kórtermekbe, nyikorgó ágyakba fektetik be, a fürdőszobák tisztálkodásra csak ritkán alkalmasak, az élelem csapnivaló, a levegőzési lehetőség legfeljebb egy rendetlen udvar, és a gyógyszeres ellátás is túlságosan gyakran akadozik. Se szeri, se száma azoknak a híreknek, hogy épp a daganatos vagy az immunhiányos, a vesebajos vagy a ritka betegségben szenvedők orvossága hiányzik, vagy egy műszer romlott el, netán a vadonatúj műtő használhatatlan. És minderre nincs megoldás. A betegeket nem lehet hamarabb hazaküldeni a nem megfelelő körülmények miatt, és kártérítésre sincs kilátásuk azért, mert bogarak mászkálnak a padlón, sőt, azért sem, hogy nem kapják meg idejében a megfelelő gyógyszert vagy kezelést, ami akár az életükbe is kerülhet, noha ők megtették a maguk kötelességét, befizették a járulékaikat. Az emberi jogok bősz védelmezői azonban valahogy elsiklanak mellettük, és úgy látszik, a pártoknak is mindig más prioritásaik vannak. Valami nagyon elcsúszott Romániában...

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 692
szavazógép
2019-12-03: Közélet - Szekeres Attila:

Megvásárolják a Tervezőintézet épületét

Kovászna Megye Tanácsa csütörtöki soros ülésén költségvetés-módosítást eszközölt, ennek legfontosabb tétele 4,1 millió lej elkülönítése ingatlanvásárlásra. Az önkormányzat a sepsiszentgyörgyi Tervezőintézet épületét szándékszik megvásárolni irodaház létesítése céljából.
2019-12-03: Közélet - Nagy B. Sándor:

Erdélyi krimi a lányrablásról (Sepsiszentgyörgyi alkotók a Valan című filmben)

Mintegy tucatnyi sepsiszentgyörgyi alkotója van a Bagota Béla által rendezett Valan – Az angyalok völgye című erdélyi thrillernek, akik zöme jelen is volt a szombat esti szentgyörgyi bemutatón a Művész moziban. Miután mindkét teremben párhuzamosan levetítették a filmet, közönségtalálkozót tartottak, ahol a rendező, a producer, a látványtervező és a színészek közül is többen meséltek az alkotófolyamatról.