Ünnepnappá nyilvánítanák Trianon napját

2019. december 3., kedd, Belföld

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt és a kormányt támogató Népi Mozgalom Pártja szavazataival megkapta a képviselőház közigazgatási bizottságának ajánlását az a törvénytervezet, amely ünnepnappá nyilvánítaná a trianoni szerződés napját, június 4-ét Romániában.

A döntésről Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, a szakbizottság tagja számolt be közösségi oldalán. Úgy értékelte: a tervezet sértő a romániai magyarság számára, és szembemegy minden olyan törekvéssel, amely a többség és a magyar közösség békés együttélését szolgálja, korlátozva a közös jövő tervezését is. Leszögezte, hogy az RMDSZ határozottan ellenzi a kezdeményezést, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a tervezetet mielőbb leszavazza a parlament. Korodi elfogadhatatlannak nevezte, hogy Románia egy volt külügyminisztere a román–magyar békés együttélés kárára szeretne politikai tőkét kovácsolni magának. A frakcióvezető arra utalt, hogy a jogszabály tervezetét a román diplomáciát 2012 és 2014 között irányító Titus Corlățean szociáldemokrata szenátor terjesztette a parlament elé.

Amennyiben a törvénytervezetet a képviselőház plénuma is elfogadja, Románia minden évben meg fogja ünnepelni a trianoni szerződés napját. A kormánynak és a helyi hatóságoknak gondoskodniuk kell majd arról, hogy június 4-én, az első világháborút lezáró, Magyarország határait kijelölő békeszerződés évfordulóján kitűzzék a köztereken Románia nemzeti lobogóját. A jogszabály felhatalmazza az állami és helyi hatóságokat, hogy logisztikai vagy költségvetési támogatást nyújtsanak a trianoni szerződés jelentőségét tudatosító tudományos, oktatási, kulturális rendezvények megszervezéséhez, amelyekről a román közszolgálati médiának is be kell számolnia.

Néhány héttel azelőtt, hogy a képviselőházban célegyenesbe fordult volna a Trianon-évfordulót Romániában ünneppé nyilvánító törvénytervezet, Románia jelenlegi külügyminisztere, Bogdan Aurescu a közelgő Trianon-centenáriumtól féltette a román–magyar kapcsolatokat. „Jövő év június 4-én lesz a trianoni békeszerződés századik évfordulója: reméljük, hogy ez az alkalom nem hoz diplomáciai konfrontációt a kétoldalú kapcsolatokban” – fogalmazta meg aggodalmát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1546
szavazógép
2019-12-03: Közélet - :

Új hídmérleg Gelencén

A gelencei lakosság régi vágya teljesült a közelmúltban, a polgármesteri hivatal saját idei költségvetéséből egy hatvan tonnáig mérő hídmérleget szereltetett fel a nagyközség bejáratának közelében, a két új tömbház előtt a műút mentén.
2019-12-03: Belföld - :

Fizetnie kell az EMNP elnökének a náci karlendítésért

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) ötezer lejes bírságot rótt ki kedden Csomortányi Istvánra, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökére amiatt a nyilvánosságra került ifjúkori képe miatt, amelyen náci karlendítéssel pózol. A döntésről a g4media portál számolt be.