Támogatják az itthon vállalkozókat

2019. december 4., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A nyertes pályázóknak átutaltak egyenként 30 ezer eurót a StartUp Now vállalkozásfejlesztési program keretében. A maradék 10 ezret jövő nyáron folyósítják, ha a kezdő vállalkozások teljesítik a szerződésben foglaltakat – jelentette be Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a legutóbbi megyeinfón.

  • Hamarosan megnyit Máthé Zoltán krumplis gyorsétterme. Fotó: KVMT
    Hamarosan megnyit Máthé Zoltán krumplis gyorsétterme. Fotó: KVMT

A hat megyét átfogó Központi Fejlesztési Régió európai uniós projektje részeként Kovászna Megye Tanácsa partnerségben pályázott a Loop Operations Kft.-vel és a Tudás­alapú Gazdaságért Egyesülettel. Az elnyert összeget a maguk rendjén tovább pályáztatták. A StartUp Now keretében 400 jelentkező vállalkozási készségeit fejlesztették, az üzleti tervek versenyén a legjobb pontszámot elért 40 pályázónak egyenként 40 ezer eurós támogatást ítéltek meg. Utóbbiak közül ketten visszaléptek, így 38-an kapják meg a támogatást két részletben: az induláshoz 30 ezer eurót, a folytatáshoz további 10 ezret.

A vállalkozásfejlesztési programban részt vevők közül már többen nekiláttak a munkának. Akad olyan is, aki nem várta meg a támogatás folyósítását, hanem a szükséges papírok beszerzése után már önköltségen megkezdte cége felépítését.

Tamás Sándor elmondta, a megyei önkormányzat mellett az Asimcov – Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Egyesülete és a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is hasonló projekteket bonyolít le. Az intézmények  együttműködése révén a StartUp programok által Háromszéken több mint 120 új vállalkozás indult, ez közel ötmillió euró kezdőtőke lehívását jelenti. A tanácselnök a programot jó lehetőségnek tartja arra, hogy a kezdő vállalkozók itthon tervezzék és valósítsák meg jövőjüket.

Grüman Róbert, a megyei önkormányzat alelnöke elmondta: „Kovászna megyében olyan innovatív és egyedi vállalkozások bővítik a cégek palettáját, mint a hőlégballon-állomás, helyi termelők portékáit árusító webshop, levesező, szalmapityókázó, kézműves söröket árusító üzem. Továbbá nagy volt az érdeklődés a gyerekfoglalkozások és különféle sportlétesítmények tekintetében, valamint egészségügyi, illetve különböző fotózási technikákat alkalmazó vállalkozás iránt is. Az a célunk, hogy a Kovászna megyei StartUp-közösséget megerősítsük, új lendületet adjunk ezáltal is a megyei gazdaság fejlődésének.”

Az egyik kézdivásárhelyi pályázó, Máthé Zoltán már az utolsó simításokat végzi a sepsiszentgyörgyi gyorséttermén, ahol nemsokára helyi alapanyagokból készült, friss szalmakrumplit és egyéb finomságokat, friss gyümölcsleveket szolgálnak fel, az étlapon szerepel a csirkecombos és sajtos kolbászos menü is, illetve egyéb meglepetések. A fiatal vállalkozó önköltségen látott neki a munkának, a projektből kapott összeg természetesen nagy segítséget jelent. A vendéglátóegység fiatalos, barátságos hangulattal várja vendégeit. A nyitását december utolsó heteiben tervezi a vállalkozó.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1908
szavazógép
2019-12-04: Élő múlt - Puskás Attila:

Találkozásaim a kommunizmussal

1989 végnapjai előtt mindenkinek naponta volt alkalma találkozni a kommunizmussal, alig egy hónapja volt hangos az ország a tapsolástól és éljenzéstől, a kongresszuson újra felkent főtitkár, Ceaușescu dicséretétől és nagyságának sűrű hangoztatásától. Minden, amit elbírt Románia és szerencsétlen lakói, napi rendszerességgel előfordult. Vagyis jómagam is naponta találkozhattam a kommunizmus „jótéteményeivel”. Akkor mit fed a cím?
2019-12-04: Pénz, piac, vállalkozás - :

Nevet változtattak (Rétyi fafeldolgozó)

A Holzindustrie Schweighofer Csoport közleményben jelentette be, hogy nevet változtat: ezután HS Timber Groupként folytatja tevékenységét. A bécsi székhelyű cégcsoport termelőegységei HS Timber Productions és HS Baco Panels néven fognak működni. Ugyanakkor a cégcsoport vezetői és részvényesi struktúrája, függetlensége és szervezeti felépítése változatlan marad.