Mi, hol, mikor?

2019. december 7., szombat, Mi, hol, mikor?

Karácsonyvárás

ÍRISZ HÁZ. Kézműves-foglalkozásra várják az érdeklődőket ma 18 órától Sepsiszentgyörgyön az Írisz Házban működő Carola Caféba. A jó hangulatról és zenei élményről a Free Connection jazz- és bluesegyüttes gondoskodik.
 

KÉZDIVÁSÁRHELY. Énekkel, zenével várják az érdeklődőket ma a Borudvarban, ahol adventi vásárt tartanak. Program: 11 órától a Molnár Józsiás-zeneiskola diákjai és oktatói zenélnek, 12 órától a Túróczi Mózes-iskola diákjai mesemondással, verssel, Luca-napi meglepetéssel lépnek színpadra. A Krea-Cids csapatának karácsonyi dizájn programja 13 órakor kezdődik, 14 órától Ábri Béla zenél, 15 órakor a Felső Háromszéki Furulya zenekar lép fel. A képtárban 16 és 17 óra között látható Bakó Zsuzsa Jeles napok karácsony havában című összeállítása, 17 órától dalárda Fórika Balázs vezényletével. Sültalma-kóstolóra és 14 órától bográcsozásra várják a látogatókat, de csernátoni finomságokkal: kürtőskaláccsal, süteményekkel, főtt kukoricával is készülnek. A Zöld Nap Egyesület gyermekfoglalkozásokat tart, környezettudatos karácsonyi ötleteket népszerűsítenek. DÁLNOK. Dálnok Polgármesteri Hivatala, a helyi Református Egyházközség és a dálnoki Harmónia Kórus szervezésében advent második vasárnapján a dálnoki kultúrotthon nagytermében köszöntik a község 65 év feletti, szépkorú polgárait. A program: 10.45-kor meggyújtják a Beczásy-kúria udvarán felállított adventi koszorún a második gyertyát, 11 órától istentisztelet, a kultúrotthonban elhangzik a polgármester köszöntőbeszéde, bemutatkozik a Diakónia Keresztény Alapítvány, fellép a sepsiszentgyörgyi nyugdíjasok Őszirózsa Dalköre és a dálnoki Harmónia kórus, majd a rendezvény szeretetvendégséggel zárul.
KOVÁSZNA. A Belvárosi Református Egyházközség gyülekezeti termében ma 10 órától adventi foglalkozás gyermekeknek. Vasárnap 17 órakor a városi művelődési ház előtti téren adventi gyertyagyújtás.
ADVENTI FÉNYVÁRÓ. A Tripura Egyesület és a Zathureczky Berta Központ szervezésében utóbbi székhelyén, Sepsiszentgyörgyön a Grigore Bălan tábornok út 31. szám alatt ma 11 órától gyermekfoglalkozások: kézművesség Péter Alpár képzőművésszel (karácsonyi díszek és betlehemes figurák készítése) és közös éneklés Várallyay Rékával, 16 órakor Várallyay Réka művészettörténész előadása: A Fényesség születése, 17.30-tól Fényre hangoló interaktív foglalkozások, 19 órától Balla Ede szakrális földrajzkutató előadása: Világosságra várva. Vasárnap: 11 órától adventi mesék gyerekeknek, mesél Bedőházi Beáta, közreműködik Melkuhn Róbert, 12-től kézművesség Péter Alpárral, 16 órától Bálint Huba kutató előadása: Beteljesedés a Vízöntő korszakban, 19 órától Csapai Árpád egyetemi lelkész előadása: Szeplőtelen fogantatás. A belépés ingyenes.

 

Könyvbemutató

A Magyar Unitárius Egyház, a Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség és az Exit Kiadó szervezésében a sepsiszentgyörgyi unitárius gyülekezeti teremben vasárnap 17 órakor Balassa M. Iván néprajzkutató és Furu Árpád műemlékvédelmi szakmérnök bemutatja Balassa M. Iván „Az egy igaz Istennek és szent fiának, Jézus Krisztusnak tiszteletére építtetett”. Festett famennyezetek és berendezések az unitárius templomokban című könyvét. A helyszínen a kötet megvásárolható, ára: 80 lej.

Avatóünnepség Barátoson

Barátoson az új Közösségi Ház avatóünnepsége december 9-én, hétfőn 18 órakor kezdődik. A volt szövetkezeti üzlet épületét a LEADER-programban újították fel. Az avatóünnepségen Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke A Szent Anna-tó képi megjelenítése 1914 előtt címmel tart előadást.

Erdélyi filmpremier

A Magyar Nemzeti Múzeum Rotschild Klára emlékére szervezett Clara című időszaki kiállításával párhuzamosan Erdélyben először vetítik két helyszínen is a Rotschild Klári legendái című dokumentumfilmet. A divat nagyasszonyáról Oláh Kata rendezővel és Csukás István operatőrrel beszélget Szebeni Zsuzsanna színháztörténész. Az alkalomból kiállítanak egy eredeti Rotschild Klára-ruhakölteményt. A filmet vasárnap 17 órától Sepsiszentgyörgyön a Művész moziban, hétfőn 18 órától Zabolán, a Mikes-kastély Luxusistállójában vetítik.

Színház

M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház előadásában vasárnap 19 órától Variations: No. 1 a Háromszék Táncstú­dióban; rendező-koreográfus: Ermira Goro.
VENDÉGJÁTÉK. A Szatmárnémeti Északi Színház a Molière komédiája nyomán készült Scapin című előadását ma, vasárnap és hétfőn 19 órától játssza Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház nagytermében. Rendező: Bocsárdi László.

Zene

SEPSISZENTGYÖRGYÖN, a Gyöngyvirág utcai református templomban ma 18 órától a kolozsvári Guttman Mihály Pedagóguskórus ad adventi hangversenyt. Karnagy: Bedő Ágnes, szólót énekel: Dan Judith, orgonán közreműködik: Csengeri Kostyák Zsuzsa. Műsoron: Gárdonyi Zoltán-, César Franck-, Dan Aaron-, Terényi Ede-, Andorka Péter-, Orbán György-, Kocsár Miklós-művek.
VARGYASON az unitárius templomban ma 17 órától a Titán együttes ünnepre hangoló akusztikus koncertjére várják az érdeklődőket. A támogatói szelvény ára 20 lej.

Mozi

A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 11 órától Jetikölyök (magyarul beszélő), Jégvarázs 2. (románul beszélő); 16 órától Charlie angyalai – román felirattal, Múlt karácsony – román felirattal; 18 órától Az aszfalt királyai – román felirattal; 18.30-től Valan – Angyalok völgye – magyar krimi;  20.30-tól Jumanji – A következő szint – román felirattal;  20.45-től Menocchio – román felirattal.

Vasárnap: 11 órától Lengemesék 2. – Tél a nádtengeren – magyar animációs film, Jégvarázs 2. (románul beszélő); 16 órától  Múlt karácsony – magyarul beszélő; Jégvarázs 2. (románul beszélő); 18 órától Midway – magyarul beszélő; 19 órától Ne játssz a tűzzel! – román felirattal;  20.30-tól Valan – Angyalok völgye;  20.45-től Álomnagyi – román felirattal.
Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro

Röviden

JUBILEUM. Fennállásának 15. évfordulóját ünnepli ma 17 órától a sepsiszentgyörgyi Parnasszus irodalmi kör az unitárius egyház tanácstermében. Ez alkalommal tervezik meg a jövő évi tevékenységeket is.
ADOMÁNYGYŰJTÉS. A Magyar Unitárius Egyház Gondviselés Segélyszervezetének háromszéki fiókszervezete Sepsiszentgyörgyön ma is folytatja a gyűjtést a következő helyszíneken: bevárosi Bertis Gold, Szemerja negyedi, állomási és Grigore Bălan tábornok úti Bertis üzlet, valamint a Sugás Áruházban található Profi. A szervezet bővíteni szeretné adatbázisát, ezért amennyiben ismernek környezetükben családot, személyt, akik különösen nehéz körülmények között élnek, jelezzék a szervezet képviselőinek.

Hitvilág

Az Adventi zenés áhítatok keretében Sepsiszentgyörgyön a Gyöngyvirág utcai református templomban vasárnap 18 órától István Ildikó, Mihály Pali és barátai Népi ünnepvárás – örvendezzünk! címmel tartanak előadást.

Ügyelet

GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön csütörtökig naponta 20–8 óráig a Sport utcai Galenus (telefon: 0367 800 011, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), ma és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Stadion utcai Szemerja (0267 313 942); Kézdivásárhelyen vasárnapig a Salvator (0267 362 961), hétfőtől a Szent Anna (0267 360 015); Kovásznán ma 8–12 óráig a Vipera (0267 935 431), 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 310 110); Baróton ma 9–13 óráig a Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön ma és vasárnap 10–12 óráig a Sport utca 3/1/l/1-es szám alatti Oral Care fogászati rendelőben (telefon: 0267 708 465); egyeztetés alapján az 1918. december 1. út 1/G alatti Szász Dent rendelőben Szász Csaba fogorvos (telefon: 0766 698 161); előzetes egyeztetés alapján Várhelyi Attila fogorvos rendelőjében (Sport utca 9/5/D/4, telefon: 0725 929 930); előzetes egyeztetés alapján a Mester-Nagy rendelőben a Cab.-Stomatomed  (telefon: 0745 791 109) fogadja a sürgősségi eseteket.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2019-12-06: Belföld - :

Pert nyert Tőkés László

Másodfokon megnyerte a rágalmazás miatt indított pert Tőkés László azok ellen a volt titkosszolgálati vezetők ellen, akik egy televíziós műsorban magyar kémnek nevezték és azt állították, hogy 1989-es temesvári ellenállása során pénzt kapott a magyar titkosszolgálattól.
2019-12-07: Sport - Tibodi Ferenc:

Sportolóink a hétvégén

JÉGKORONG. Péntektől vasárnapig Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy ad otthont a Kárpát-medencei Magyar Liga decemberi U14-es tornájának, amelyen összesen tíz csapat lép pályára.