Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. december 10., kedd, Mi, hol, mikor?

Kiállítás
SZABADTÉRI KIÁLLÍTÁS. A Tankwa Artscape a dél-afrikai Tankwa Karoo Nemzeti Park sivatagos területén évi rendszerességgel megvalósuló rezidens nemzetközi kortárs művészeti program. Kurátora, Leli Hoch a rendezvény egyik lényegét a természet, a művészet és az ember közösségének helyreállításában látja, mely tökéletesen megvalósulhat a belső elmélyedésre ösztökélő, érintetlen természeti környezetben.

A szabadtéri kiállítás, amelynek megnyitója szerdán 16 órától kezdődik Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parkban, a 2018-ban és 2019-ben létrejött művek lenyűgöző dokumentációs anyagából válogat. A megjelenteket Sztakics Éva alpolgármester köszönti, a kiállítást megnyitja Várallyay Réka művészettörténész, ezt követően a videómunkák a Tein Teaházban tekinthetők meg, majd a turisztikai információs iroda kirakatában láthatók. A kiállításhoz kapcsolódóan december 14-én 10 órától természetművészeti műhelymunkát szerveznek fiataloknak és felnőtteknek Péter Alpár képzőművész vezetésével az Erdélyi Művészeti Központban, majd az Erzsébet parkban. A kiállítás január 26-ig látható.

 

Könyvbemutató
FEKETE VINCE költő, író, műfordító Vargaváros címmel a budapesti Magvető Kiadónál frissen megjelent verseskötetét mutatják be ma 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. A szerzővel Bogdán László író, költő beszélget. Közreműködik Mátray László színművész, a Tamási Áron Színház tagja. Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

 

Színház
Udvartér Teátrum. Sepsiszentgyörgyön a Fapados Kávézóban ma 20 órától Kiss László bemutatja Karinthy kávéház című egyéni előadását, amely a kézdivásárhelyi Udvartér Teátrum produkció­ja. Rendező: Kolcsár József. A helyek száma korlátozott.  Az előadáson való részvétel feltétele a helyfoglalás a fapados.ro honlapon (10 lej). Telefon: 0741 531 960 vagy 0729 879 030.

 

Bábszínház
BEMUTATÓ A CIMBORÁKNÁL. A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház ma 18 órától tartja legújabb, A fák titkos szíve című, afrikai népmese alapján készült bábelőadásának bemutatóját a bábszínház stúdiótermében (Szabadság tér, 1 szám). Az előadást a december 11–19. közötti időszakban hétköznapokon 10 és 12 órától szervezett közönségnek, december 14-én, szombaton 11 órától, december 16-án, hétfőn pedig 18 órától szabadelőadásként játsszák. Érdeklődni, helyet foglalni a 0755 335 400-as telefonszámon lehet Csüdöm Eszternél.

 

Zene
KAMARAZENE-KONCERTRE hívja ma 18 órától a nagyérdeműt a marosvásárhelyi Tiberius vonósnégyes – Molnár Tibor (első hegedű), Lokodi Károly (másodhegedű), Molnár József (brácsa), Zágoni Előd (cselló) – a sepsiszentgyörgyi Bástya Ház koncerttermébe (Olt utca 6. szám). Műsoron: Wolfgang Amadeus Mozart:  G-dúr vonósnégyes. kv. 156, Joseph Haydn: 3. g-moll vonósnégyes, op. 20 és Ludwig van Beethoven: 4. c-moll vonósnégyes, op. 18. Jegyeket előre is lehet vásárolni a központ székhelyén 9–15 óráig (telefon: 0267 373 651) 10 lejért.
ADVENTI ZONGORAEST. Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház dísztermében ma 18 órától Kovács Hunor tart adventi zongoraestet. Műsoron J. S. Bach-, Scarlatti-, Händel-, Haydn-, Beethoven- és Chopin-művek. Felkészítő tanár: Stela Drăgulin.
BACH-EMLÉKKONCERT lesz szerdán 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. Előadók: Dombora Anna, Cserkész Emese, Daniel Ardeleanu, Józsa Zoltán és Tóth-Györbiró Apor. Műsoron: Bach zenekari műveinek átirata vonósnégyesre és vokálkvartettre. A belépés díjtalan.

 

Tánc
A Háromszék Táncegyüttes szerdán 19 órától Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Tánc­stúdióban mutatja be Tiszta című néptánc-színházi előadását. Rendező-koreográfus: Juhász Zsolt, zene: ifj. Csoóri Sándor. Koreográfusok: Horváth Zsófia m. v., Melles Endre, jelmez: Furik Rita m. v.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma 16.30-tól Jégvarázs 2. – amerikai animációs kalandfilm, angolul beszélő, román felirattal; 18.15-től Menocchio – olasz–román történelmi dráma, román felirattal; 18.30-tól Valan – Angyalok völgye – magyar krimi, dráma; 20.15-től Midway – amerikai-kínai történelmi filmdráma, román felirattal;  20.30-tól Jumanji – A következő szint – amerikai családi kalandfilm, román felirattal.

 

Hitvilág
A PRO VITA HOMINIS TÁRSASÁG ma 15.30-tól megbeszélést tart a Sepsiszentgyörgy, Romulus Cioflec utca 6/B/4. szám alatti irodájában.

 

Karácsonyi jótékonysági előadás
Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház nagytermében szerdán 18 órától karácsonyi jótékonysági előadást tartanak a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Kézdivásárhelyi Tagozatának óvó- és tanítóképzős hallgatóinak a közreműködésével a súlyos betegségben szenvedő kis Noel megsegítésére. Belépti díjként személyes adományt várnak.

 

Tortoma Önképzőkör
Baróton az Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 19 órától Hunyad megye történeti értékei címmel Kún Gazda Gergely dévai helytörténész tart előadást. Az érdeklődők ez alkalommal megtekinthetik Dulinszky László szintén dévai fényképész alkotásait. Házigazda: Demeter László muzeológus.

 

Állampolgársági ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–17.30 óráig Alsó­lem­hényben a polgármesteri hivatal tanácstermében, 18–19.30 óráig Felsőlemhényben a régi óvodában fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyermekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben és dossziék összeállításában is. A fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Sport utcai Galenus (telefon: 0367 800 011, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgá­latot.

 

Röviden
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőséggel küzdőket) és hozzátartozóikat várják ma Sepsiszentgyörgyön 18 és 20 óra között a szemerjai református egyházközség könyvtár­termébe. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonszámon lehet. A teljes diszkréció garantált.
DÍSZÍTŐMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek díszítőművészeti szakkör ma 15–18 óráig várja az érdeklődőket a belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám). Telefon: 0727 273 056.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától step­aerobik. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. Sepsiszentgyörgyön a Szemerja negyedbeli Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt székházában, Sepsiszentgyörgyön a Kós Károly út 7. szám alatt hetente egyszer, minden kedden 9–12 óráig lehet vérnyomást, vércukrot és koleszterinszintet méretni.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában szerdán 17.30-tól balett és kortárs tánc diákoknak, 19 órától kezdő társaságitánc-tanfolyam felnőtteknek. Telefon: 0722 233 774.
INGYENES JOGSEGÉLYSZOLGÁLATOT vehetnek igénybe a magyarságuk miatt diszkriminációt elszenvedők. Érdeklődni a 0741 568 527-es telefonon lehet.
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Sepsiszentgyörgyről is hívható az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat, amelynek szakembereihez hétköznap 19–23 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címen érhető el.
ÁRAMSZÜNET. Szárazpatakon szerdán 9–14 óráig szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1137
szavazógép
2019-12-09: Sport - :

Köd miatt elnapolták (Labdarúgás, 1. Liga)

A Sepsi OSK–Acedmica Clinceni mérkőzés hétfőn 18 órakor kellett volna kezdődjön a sepsiszentgyörgyi stadionban, viszont a sűrű köd miatt megromlottak a látási viszonyok, így George Cătălin Găman játékvezető előbb 45 perccel elhalasztotta a kezdést, majd 15 perc játék után keddre napolta a találkozót.
2019-12-10: Gazdakör - Bokor Gábor:

Számíthatunk az anyaországra

Nyolcadik alkalommal szervezték meg a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát Budapesten. A helyszín a városligeti Vajdahunyad vára volt. A múlt csütörtöki eseményen a magyar agrártárca Kárpát-medencei partnerszervezeteinek képviselői, többségében falugazdászok vettek részt, több mint kétszáz személy. Jelen voltak a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdászai is Becze István egyesületi elnök vezetésével. Magyarország kormányát az egész napos eseményen dr. Nagy István agrárminiszter és Belánszky-Demkó Zsolt, az agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviselte. A rendezvényt dr. Torda Márta, a minisztérium Kárpát-medencei Együttműködés Osztályának vezetője irányította.