Számíthatunk az anyaországra

2019. december 10., kedd, Gazdakör

Nyolcadik alkalommal szervezték meg a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát Budapesten. A helyszín a városligeti Vajdahunyad vára volt. A múlt csütörtöki eseményen a magyar agrártárca Kárpát-medencei partnerszervezeteinek képviselői, többségében falugazdászok vettek részt, több mint kétszáz személy. Jelen voltak a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének falugazdászai is Becze István egyesületi elnök vezetésével. Magyarország kormányát az egész napos eseményen dr. Nagy István agrárminiszter és Belánszky-Demkó Zsolt, az agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviselte. A rendezvényt dr. Torda Márta, a minisztérium Kárpát-medencei Együttműködés Osztályának vezetője irányította.

  • Székelyföldi falugazdászok az eseményen
    Székelyföldi falugazdászok az eseményen

A magyar kormány törekvése, hogy versenyképessé formálja a Kárpát-medence magyar közösségeit – mondta beszédében dr. Nagy István agrárminiszter. Hangsúlyozta, a fejlesztések során szorgalmazzák szűkebb értelemben a Kárpát-medencei szintű magyar–magyar, tágabb értelemben a kelet-közép-európai gazdasági együttműködés megerősödését. A kezdeti, főként erkölcsi természetű segítség után a magyar gazdaság jobb teljesítményének köszönhetően mostanra az anyagi támogatás is lehetővé vált. A Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési pályázatok révén jelentős segítségben részesültek a külhoni agárvállalkozások – húzta alá a miniszter. Magyarország célja, hogy a gazdasági feltételek javítása révén is hozzájáruljon a külhoni magyarság nemzeti identitásának, nyelvének, kultúrájának megőrzéséhez, erősítéséhez és a szülőföldön való boldogulásához – hangsúlyozta dr. Nagy István.

Belánszky-Demkó Zsolt, a magyar agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy minisztériumának külföldi kapcsolatai között kitüntetett szerepet kap a külhoni magyarsággal való kapcsolattartás, így helyet kap a határon túli vidékfejlesztés, a szakképzés támogatása, a tanulmány­utak, ösztöndíj- és gyakornokprogramok szervezése, az európai uniós fórumok koordinációja, a szakmai programok anyagi támogatása, a szakmai napok megtartása, illetve a sikeres megjelenés az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon. A hétköznapi együttműködések erősítik a Kárpát-medencei gazdálkodási teret – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A hivatalosságok beszédei után a Kárpát-medencei gazdaszervezetek képviselői számoltak be tevékenységükről. A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete által működtetett falugazdász-hálózat munkásságát Becze István egyesületi elnök ismertette.

„Jó érzés Budapestre, a nemzet fővárosába jönni, itthon érezzük magunkat” – kezdte beszédét Becze. Magyarország kormánya részéről az utóbbi száz év legnagyobb mértékű támogatása érkezik a térségbe. „Köszönjük, hogy számíthatunk az agrárminisztériumra” – emelte ki Becze. A jövőre is kitért a gazdaszervezet vezetője. „Kérdés, hogy 2030-ra hány magyar gazda lesz a Kárpát-medencében, ettől függ a szülőföld megtartása”.

Az egy évvel ezelőtt indult székelyföldi falugazdász-hálózat működéséről szólva Becze István elmondta: a rendszer célja a profi mezőgazdasági szaktanácsadói hálózat kiépítése szakterületek, térségek specifikus elemeinek figyelembevételével. Az elkövetkező idő fontos feladatai között említette „a székelyföldi agrárkataszter elkészítését, amely révén a mintegy 40 ezer székelyföldi gazda helyzetét, problémáit és elképzeléseit igyekszünk megismerni. Az Agrárszékelyföld 2030 stratégia megalkotása szintén a három székelyföldi megyét (Hargita, Kovászna és Maros) felölelő feladat, amely irányt tud mutatni az agrárszektor szereplőinek” – mondotta az elnök.

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete által működtetett falugazdász-hálózat az elmúlt egy év alatt több mint száz gazdafórumot szervezett, megrendezte a székelyföldi gazdanapok eseménysorozatot, Tusványoson a Székelyföldi Agro-Kultúra sátorral vett részt. Kiemelt foglalkozásuk volt a falugazdászoknak a Pro Economica Alapítvány által meghirdetett gazdaságfejlesztő program pályázati kiírásai esetében a pályázó szándékú gazdák szakmai támogatása – emelte ki Becze István, aki végül a székely gazdák nevében megköszönte az agrárminisztérium, azon belül is a Kárpát-medencei Főosztály munkatársainak az egész éves együttműködést és a kifejtett erőfeszítést.

A vajdahunyadvári események után a résztvevők a József Attila Színházban tekinthettek meg bemutató elő­adást, amit közös vacsora és bormustra követett, amelyen a Kárpát-medence borvidékeinek legjobb borait ismerhették meg a résztvevők.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1908
szavazógép
2019-12-10: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kiállítás
SZABADTÉRI KIÁLLÍTÁS. A Tankwa Artscape a dél-afrikai Tankwa Karoo Nemzeti Park sivatagos területén évi rendszerességgel megvalósuló rezidens nemzetközi kortárs művészeti program. Kurátora, Leli Hoch a rendezvény egyik lényegét a természet, a művészet és az ember közösségének helyreállításában látja, mely tökéletesen megvalósulhat a belső elmélyedésre ösztökélő, érintetlen természeti környezetben.
2019-12-10: Gazdakör - Incze Péter:

Újabb kiírás jöhet fiatal gazdáknak (Vidékfejlesztés)

Múlt szerdán Emil Dumitru, a mezőgazdasági minisztérium nemrég kinevezett államtitkára egy kereskedelmi televízió csatornáján azt nyilatkozta, hogy még van pénz a fiatal gazdák vidéken történő megtelepedésének támogatására, és a lehető leghamarabb el szeretnék indítani a vidékfejlesztési intézkedés pályázhatóságát.