Vargaváros: az idő lenyomata

2019. december 12., csütörtök, Közélet

Ez a kötet az időről szól, amelyből futunk ki mindannyian – így fogalmazta meg Fekete Vince legújabb, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban kedd délután bemutatott verseskötetének üzenetét. A Vargaváros című könyv Kézdivásárhely történetének több mint száz esztendejét fogja át, de nem helytörténeti hangsúllyal: ezek vagyunk mi, ez a mi nyelvünk, ez a mi világunk, mondta a szerző.

  • Mátray László, Fekete Vince és Bogdán László. Albert Levente felvétele
    Mátray László, Fekete Vince és Bogdán László. Albert Levente felvétele

A könyvbemutatón Fekete Vince beszélgetőtársa, Bogdán László kérdéseire válaszolva felelevenítette, a Vargaváros versei több mint tíz esztendeig készültek, és az „utolsó száz méteren” is születtek olyan költemények, amelyekről úgy érezte, feltétlenül bele kell kerüljenek a kötetbe.

A versek sokszor köznapi történetekből indulnak ki a fizikai világból a metafizikai világba emelve a témát. Több alkotásában is valós eseményt dolgozott fel, így van köztük novellavers, riportvers, közös bennük, hogy mind Kézdivásárhelyhez és környékéhez – kiemelten Kézdiszentkereszthez, Fekete Vince gyerekkorának helyszínéhez – kötődnek, de a kötet nemcsak a városról, lakóiról szól, hanem elsősorban az időről, ezért is koncentrikus a szerkezete, magyarázta a szerző. Bogdán László értékelése szerint „szarkasztikusak, ironikusak, frenetikusan elbűvölőek ezek a versek, ebben a metafizikai katyvaszban süllyed el Vargaváros népe, és még az is kiderül, a kommunista elvtársak beszédei sem felülmúlhatatlanok, az új világ urai ugyanúgy el akarják mondani az elmondhatatlant, és ugyanúgy nem sikerül nekik sem”. Igen, ezek mind mi vagyunk, válaszolta Fekete Vince, Kézdivásárhely, ez a félig falu, félig város mindig is peremvidék volt, ez befolyásolta hétköznapjait és alakította ki nyelvét. Másfelől, tette hozzá, az ember mindig viszonyítási pontokat keres, magához, másokhoz, a világhoz, és ha talál egyet, meglepődik és visszavonul a betűk mögé; ennek az állandó keresésnek pedig mindig tétje van: hogy ezáltal közelebb jutok-e magamhoz. Ez a könyv erről is szólhat, mondta Fekete Vince.

Bogdán László összegzése szerint a kötetbe foglalt, leleményesen szerkesztett versek bár különfélék, a lényeg azonban, hogy kiteljesítik ezt a félig falu, félig várost. A Vargaváros nagy értéke, hogy nyelvileg sikerült reprodukálnia egyfajta gondolkodásmódot – ugyanakkor, a lehetséges folytatásra utalva, úgy vélte, a kötet befejezhetetlen.

Ami – bár Fekete Vince úgy fogalmazott: „egy biztos: lehet, hogy nem tudom” – talán mégiscsak elgondolkodtatja a szerzőt, hiszen, mint a Mátray László színművész által ízelítőként előadott versekből kiderült, a költő egészen sajátságosan közelíti meg létterét, nemcsak az idő lenyomatát hagyva hátra, hanem annak örök érvényű és örök értékű átiratát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2019-12-12: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Egynémely állami hivatal fölöttébb fölösleges voltáról

Legszebb öröm a káröröm – tartja a mondás, és bizony, nehezen tudjuk megállni, hogy ne dörzsöljük kezünket elégedetten azon hír láttán, mely szerint Sebastian Cucu prefektust leváltotta a kormány.
2019-12-12: Közélet - Nagy D. István:

Az év végéig újra a parlament asztalára kerül (Székelyföld autonómiastatútuma)

A parlamenti szünet kezdete előtt, azaz várhatóan karácsony környékén újból a parlament elé terjeszti Székelyföld területi autonómiájának törvénytervezetét Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt politikusa, aki az RMDSZ színeiben nyert el képviselői mandátumot. A honatya a párt országos elnökségének októberi ülésén vállaltaknak, valamint a mandátuma elnyerésekor elhangzott ígéretének tesz eleget. Szándékát kedden, az emberi jogok nemzetközi napján tette közzé, egyben lelkiismeret-vizsgálatra szólítva fel a román törvényhozókat a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása kapcsán. A képviselő szerint az RMDSZ-szel még zajlanak az egyeztetések annak kapcsán, hogy a szövetség milyen formában támogatja a kezdeményezést.