Mese a törött vízhordó edényről

2019. december 14., szombat, Kiscimbora

Kínai tanmese
 

  • Keresztes Dávid rajza
    Keresztes Dávid rajza

Kínában egy vízhordónak volt két nagy cserépedénye. Annak a rúdnak egy-egy végén lógtak, amelyet a vállán hordott a pataktól a házáig. Az egyik edényen volt egy repedés, a másik azonban tökéletes volt.

A pataktól a házig tartó hosszú út végén a megrepedt edény többnyire már csak félig volt vízzel. Két teljes évig ez így ment, a vízhordó csak másfél edény vizet szállított naponta a házba. Természetesen a tökéletes edény büszke volt a teljesítményére, hisz hibátlanul tette a dolgát. Szegény törött cserép elszégyellte a tökéletlenségét, és nyomorultul érezte magát, hogy csak félannyit tudott teljesíteni. A két év keserűség után az egyik napon megszólította a vízhordót a pataknál:
– Szégyellem magam, mert a víz szivárog egész úton hazafelé.

A vízhordó így válaszolt a cserépnek:
– Észrevetted, hogy a virágok az ösvényen csak a te oldaladon teremnek, s a másikon nem? Én a te hibádról mindig is tudtam, s az ösvénynek erre az oldalára virágmagokat szórtam. Mindennap te locsoltad őket, amíg a pataktól hazafelé ballagtunk. Két éve szedem nap mint nap ezeket a gyönyörű virágokat, hogy az asztalt díszítsem velük. Ha te nem lennél, s nem olyan lennél, amilyen vagy, akkor ez a gyönyörűség nem ragyogná be a házamat. Ne szégyelld hát mivoltodat!

Szabó Enikő meseterapeuta gyűjteményéből

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 659
szavazógép
2019-12-14: Kiscimbora - :

A boldogság madara

Tibeti mese
Valamikor réges-régen volt Tibetben egy nagyon szegény vidék. Nem volt arrafelé se folyó, se jó termőföld, se virágok, se fák, se zöld fű. De még csak meleg sem volt azon a vidéken. Az emberek éheztek, fáztak, és nem tudták, milyen az: boldognak lenni.
2019-12-14: Kiscimbora - :

Versek

Juhász  Gyula: Karácsony felé
 
Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.