Megváltozik a disznótartást korlátozó rendelet

2019. december 17., kedd, Belföld

Az Európai Bizottság biobiztonsági intézkedéseket kért Romániától, nem azt, hogy korlátozza a háztáji gazdaságokban nevelhető sertések számát – szögezte le egy tegnapi interjúban Nechita-Adrian Oros mezőgazdasági miniszter.

  • Fotó: antenasatelor.ro
    Fotó: antenasatelor.ro

Az elődje, Petre Daea tárcavezető által kiadott rendelet kapcsán, amely a háztáji gazdaságokban tartható disznók számának legtöbb öt példányra való korlátozását írja elő, Oros így nyilatkozott: „Nem az a fontos, hogy hány sertés van egy gazdaságban, hanem hogy mi történik ezekkel. Lehet mindössze kettő, amelyeket azonban nem saját használatra tart a gazda, hanem vásárokra viszi, és ezáltal több rosszat tehet, mint az, akinek hat disznója van, amelyeket viszont otthon leölnek és elfogyasztanak. A lényeg az lenne, hogy válasszuk el egymástól a háztáji gazdaságokat, amelyekben saját használatra tartanak sertéseket a kereskedelmi tevékenységet folytató farmoktól, amelyeknek be kell tartaniuk bizonyos szabályokat.”

A tárcavezető hozzátette, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság most egy új rendelettervezeten dolgozik, az Európai Bizottság ugyanis biobiztonsági intézkedéseket követelt Romániától, nem a háztáji gazdaságok méretét akarja szabályozni. „Nem az az ember jelenti a problémát, aki családja számára tart disznót, hanem a kupecek és a vaddisznók” – nyomatékosította Nechita-Adrian Oros.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 902
szavazógép
2019-12-17: Belföld - :

Súlyos ítéletek a Colectiv-tűzvész ügyében

Négy évvel a bukaresti Colectiv klubban történt, 65 ember halálát okozó tűzeset után a bukaresti törvényszék súlyos letöltendő börtönbüntetéseket szabott ki tegnap a klub üzemeltetőire, a végzetes tűzijátékot elindító pirotechnikusokra, a szórakozóhely működését engedélyező kerületi polgármesterre és a tűzvédelmi előírások betartásának ellenőrzését elmulasztó tűzoltókra.
2019-12-17: Belföld - :

A román tőke a gazdaság gerince

Növelni kell a hazai tőke súlyát a gazdasági fejlődésben, és ez ügyben a helyi hatóságoknak „nem kerékkötőknek, hanem partnereknek kell lenniük” – hangoztatta tegnap Ludovic Orban miniszterelnök a Román Tőke Fórumán.