Súlyos ítéletek a Colectiv-tűzvész ügyében

2019. december 17., kedd, Belföld

Négy évvel a bukaresti Colectiv klubban történt, 65 ember halálát okozó tűzeset után a bukaresti törvényszék súlyos letöltendő börtönbüntetéseket szabott ki tegnap a klub üzemeltetőire, a végzetes tűzijátékot elindító pirotechnikusokra, a szórakozóhely működését engedélyező kerületi polgármesterre és a tűzvédelmi előírások betartásának ellenőrzését elmulasztó tűzoltókra.

  • fotó: Ioon.ro
    fotó: Ioon.ro

A tragédiába torkollott rockkoncert helyszínéül szolgáló Colectiv klub három tulajdonosát egyenként 11 év nyolc hónap, a helyiséget lángra lobbantó tűzijátékot rendező pirotechnikai cég tulajdonosát 12 év 8 hónap, két tűzszerészt pedig 9 év és 8 hónap, illetve 10 év börtönbüntetésre ítélték. A klub tulajdonosai kiadásaik csökkentése érdekében nem tűzálló anyagokat használtak a helyiség hangszigeteléséhez, nyereségük növelése végett pedig a működési engedélyben szereplő létszámot jóval meghaladó tömegrendezvényekre adták bérbe a termet. A pirotechnikusok a legelemibb óvintézkedések nélkül szereltek fel és hoztak működésbe tűzijátékot a vészkijáratokkal nem rendelkező, zárt helyiségben. A pirotechnikai cég tulajdonosa a tragédia után bizonyítékok eltüntetésével próbálta elkerülni a felelősségre vonást.

A klub működési engedélyét kiadó kerületi polgármestert 8 év 6 hónap, a szórakozóhely tűzrendészeti alkalmasságának ellenőrzését elmulasztó katasztrófavédelmi felügyelőség két alkalmazottját pedig 9 év és két hónap szabadságvesztésre ítélték. A büntetőperben 140 magánszemély, 11 kórház és 5 további közintézmény polgári jogi igénnyel lépett fel a vádlottak ellen, akikre 50 millió euróra rúgó kártérítési kötelezettséget is kiszabott a törvényszék.

2015. október 30-án mintegy 350-en vettek részt a bukaresti Colectiv klubban a Goodbye to Gravity együttes második lemezét bemutató koncerten. Az előadáson egy rosszul elhelyezett pirotechnikai eszköz lángra lobbantotta a gyúlékony anyagból készült hangszigetelést, a helyiség pillanatok alatt lángba borult, a szűk kijáraton keresztül pedig az áldozatok nem tudtak idejében kimenekülni. A tűzvész éjszakáján 27-en vesztették életüket, 150 ember került kórházba. A további 38 áldozat napokkal, hetekkel később halt bele égési sérüléseibe, a füstmérgezés szövődményeibe és a kórházi fertőzésekbe.

A bírósági eljárás eredetileg több szálon indult a tragédiáért felelősnek tartott vádlottak ellen, majd az egymással összefüggő ügyeket évekkel később vonták össze egyetlen perbe. Az ítélet nem jogerős.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 509
szavazógép
2019-12-17: Gazdakör - Incze Péter:

Pontozási rendszer a fiatal gazdák pályázatainál (Vidékfejlesztés)

Múlt heti lapszámunkban számoltunk be arról, hogy Emil Dumitru, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára nyilatkozata szerint még van pénz a fiatal, 41 év alatti gazdák vidéken történő megtelepedésének támogatására és a „lehető leghamarabb” el szeretnék indítani a vidékfejlesztési intézkedés pályázhatóságát.
2019-12-17: Belföld - :

Megváltozik a disznótartást korlátozó rendelet

Az Európai Bizottság biobiztonsági intézkedéseket kért Romániától, nem azt, hogy korlátozza a háztáji gazdaságokban nevelhető sertések számát – szögezte le egy tegnapi interjúban Nechita-Adrian Oros mezőgazdasági miniszter.