Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Emelt minimálbér

2019. december 18., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Mintegy hét százalékkal növelik jövőre a bruttó minimálbért, és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számára tavaly bevezetett differenciált minimálbér is megmarad, de ennek értékét már nem emelik – döntött a kormány.

  • Fotó: Ferencz Csaba
    Fotó: Ferencz Csaba

A rendelet szerint, amely hétfőn jelent meg a Hivatalos Közlönyben, jövő évtől kezdődően a jelenlegi 2080 lejről 2230 lejre növelik a bruttó minimálbért valamennyi teljes munkaidőben dolgozó (havi 167 órás átlagos munkaidőre alkalmazott) munkavállaló számára, ami 14,04 lejes órabért jelent. Mint ismeretes, 2018-tól kezdődően a társadalombiztosítási járulékok fizetése áthárult az alkalmazottakra, így a 2230 lejes bruttó minimálbér 1346 lejes nettó fizetést eredményez és 2280 lejes költséget jelent a munkáltató számára. A felsőfokú végzettséget igénylő munkakörben alkalmazott és az illető munkakörben legalább egy éve teljes munkaidőben dolgozó munkavállalóknak továbbra sem lehet 2350 lejnél kisebb a bruttó bére, ami 1413 lejes nettó fizetést eredményez és 2403 lejbe kerül a munkáltatónak. A munkaügyi miniszter szerint a kormány mind a szakszervezetekkel, mind a munkáltatókkal egyeztetett, és a minimálbér növelésének 7,2 százalékos mértéke az inflációt és a termelékenység növekedésének arányát tükrözi.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2459
szavazógép
2019-12-18: Pénz, piac, vállalkozás - Hecser László:

Itthon hasznosítja a megszerzett tudását (Magánvállalkozás)

Három hónapra ment külföldre dolgozni, aztán tizenegy év lett belőle. Hazajött, mert úgy vélte, a szakmai megbecsülés nem minden, a családalapítás és a gyermeknevelés csak a szülőföldön képzelhető el. Elhatározásában az sem játszott mellékes szerepet, hogy meggyőződése volt, az ott tapasztaltakra, elsajátított ismeretekre itthon is megélhetést lehet építeni. Még két éve sincs annak, hogy Csulak Loránd vállalkozását megalapította, de számításai, úgy tűnik, beválnak.
2019-12-18: Pénz, piac, vállalkozás - :

Öt és fél millió lejt költöttek

Külföldi turisták összesen 5,486 millió lejt, fejenként átlag 2605 lejt költött el Romániá­ban az év első tíz hónapjának összesített adatai szerint – közli a statisztikai intézet.