Nézzünk magyar filmet az ünnepek alatt!

2019. december 24., kedd, Magazin

Múlt péntektől egészen január 5-ig a közönség ingyenesen tekinthet meg 66, a Filmarchívumban megőrzött és felújított filmkincset, köztük játék- és dokumentumfilmeket, rövidfilmeket és animációkat – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.

  • Jelenet a Sose halunk meg című filmből
    Jelenet a Sose halunk meg című filmből

Az érdeklődők filmtörténeti utazást tehetnek az első, Magyarországon forgatott filmfelvételektől a némafilmeken és háború előtti vígjátékokon át a hetvenes évek Balázs Béla Stúdióban készült avantgárd kísérleti filmjeiig. A válogatásban szerepelnek a nyolcvanas évek emlékezetes sikerei is, köztük a Dögkeselyű és az Egészséges erotika, valamint a kilencvenes évek kultfilmjei, a Roncsfilm és a Sose halunk meg. Olyan ritkán látható régi közönségsikerek is helyet kaptak a programban, mint Keleti Márton Mágnás Miska, Csodacsatár vagy Gertler Viktor Állami áruház című filmje.

A válogatás bepillantást enged a Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási Program eredményeibe is. Látható lesz többek között Mészáros Márta finoman árnyalt női portréja, az Örökbefogadás, amely 1975-ben Berlinben Aranymedve-díjat kapott, s ahová idén februárban 4K felbontásban, teljes körűen restaurálva tért vissza. Frissen restaurált változatban nézhető meg többek között Szabó István korai, személyes hangú filmje, az Álmodozások kora, Koltai Róbert nagysikerű vígjátéka, a Sose halunk meg, valamint Magyar Dezső korábban betiltott filmje, a Büntetőexpedíció. A betiltott filmek közül Várkonyi Zoltán Keserű igazság című filmje is látható lesz.

A válogatásban szerepelnek animációs filmek minden korosztálynak, mint például a Daliás idők, a János vitéz és a Lúdas Matyi, az ifjúsági filmek közül az Égig érő fű és a Noé bárkái című természetfilm is.

Különleges csemegét ígér az utolsó magyar király, IV. Károly 1916-os koronázásáról szóló film „kritikai kiadása”, amely a Filmarchívum és Nemzeti Múzeum együttműködésében készült. A több mint egyórás film a szereplők részletes beazonosításával, magyarázatokkal, kronológiai sorrendbe helyezve mutatja be az eseményeket. A felvétel érdekessége, hogy minden valószínűség szerint az alkotók között volt a Casablanca rendezőjeként világhírűvé vált Michael Curtiz, azaz Kertész Mihály, aki egy pillanatra meg is jelenik a filmen.

A Filmarchívum honlapján – film­archiv.hu – megtekinthető filmek egy része angol, illetve halláskárosultak számára magyar felirattal is elérhető.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 600
szavazógép
2019-12-24: Magazin - :

A Fölszállott a páva nyertesei

A Vasi Kislegényczéh nyerte a nézők szavazatai alapján a Fölszállott a páva gyerek­évadát, amelynek döntőjét pénteken tartották. A Duna Televízióban sugárzott műsorban a gyerekek ezúttal is négy kategóriában – a táncos szólisták és táncospárok, táncegyüttesek, énekes szólisták és énekegyüttesek, hangszeres szólisták és zenekarok – mérték össze tudásukat.
2019-12-24: Magazin - :

Régi karácsonyok gramofonfelvételeken

Karácsonyi dalok gramofonfelvételei hallgathatók az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) blogján az ünnep alkalmából – adta hírül Mikusi Balázs, az OSZK zenetárának vezetője vasárnap az M1 műsorában.